Je kind onderweg filmpjes laten kijken, wat kost dat aan data?
Voor veel ouders is het vaak even schrikken als de rekening van de telefoonprovider op de mat valt. Je kind zomaar je telefoon geven en onderweg in de auto wat filmpjes laten kijken, is dat wel een goed idee? Want het gebeurt vaak dat kinderen niet door hebben wat de gevolgen zijn van steeds weer nieuwe filmpjes aanklikken. Het kost wellicht meer data dan je verwacht had en om die reden kan de telefoonrekening behoorlijk oplopen als je niet het juiste abonnement hebt. Want buiten bundel internetten is duur. Benieuwd hoeveel data je verbruikt met filmpjes kijken op het internet? Wij hebben het antwoord.
Streaming media kost vrij veel data
Hoeveel data je kind precies zal verbruiken, is in eerste instantie moeilijk te zeggen. Wel is uit de laatste cijfers duidelijk dat het dataverbruik in Nederland steeds verder toeneemt. Het totale verbruik in Nederland was in het derde kwartaal van 2022 al zo’n 328 miljoen gigabyte. Er waren in Nederland toen meer aansluitingen dan inwoners: 21,6 miljoen mobiele aansluitingen. Als je het totale verbruikt deelt door het aantal mobiele aansluitingen, verbruiken we per apparaat zo’n 6,5 GB per maand. Het gaat hier alleen om het verbruik op het mobiele netwerk. Verbruik op internet via je vaste TV en Internet abonnement telt hier dus niet mee.
Dataverbruik per app
Of je kind veel of weinig data zal verbruiken, is relatief afhankelijk van bijvoorbeeld de speelduur van het filmpje. Kleine filmpjes op TikTok kijken kost aanzienlijk minder data dan een film van anderhalf uur op Netflix kijken. Maar als je een uur lang door filmpjes op TikTok gaat scrollen, verbruik je al fors meer data. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Instagram.
Scrollt je kind door je Instagram-tijdlijn en kijkt hij of zij naar verschillende foto’s en filmpjes? Dan kost dit ongeveer 25 MB per 15 minuten. Gemiddeld zijn we in Nederland zo’n 350 MB per maand kwijt aan het bekijken van Instagram. Netflix kost echt heel veel data; je bent zo’n 2 GB per uur verder. Gemiddeld gaat er 30 GB per maand aan op. Ergens logisch dat het kijken naar Netflix met zoveel dataverbruik gepaard gaat, want je kijkt dan immers doorlopend naar video’s.
Inzicht krijgen in hoeveel data je nodig hebt
Het is dus wel even schrikken als je weet hoeveel data er bij Netflix in een korte tijd doorheen gaat. En ook het bekijken van een YouTube video is niet erg goedkoop. Zo raak je ongeveer 5 MB per minuut kwijt. Tijdens een lange autorit op YouTube kijken betekent dus dat je zo’n 300 MB per uur aan data verbruikt. En let op: dat geldt alleen voor video’s kijken op lage kwaliteit. Kijk je standaard altijd op de hoogste kwaliteit, dan verbruik je nog meer data. Het kan dus maar zo zijn dat het een slecht idee is om je kind onderweg filmpjes te laten kijken als je geen hoge telefoonrekening wilt hebben. Maar er is ook een andere oplossing.
Sim Only abonnement als oplossing
Steeds meer providers merken ook dat we als Nederlandse consument steeds meer data zijn gaan verbruiken. Dat komt vooral door de opkomst van streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en TikTok. Het dataverbruik neemt vrijwel ieder kwartaal verder toe, en daardoor is er meer vraag naar mobiele data. Om deze reden hebben de meeste providers hun databundels flink uitgebreid. Zo kun je kiezen voor een Sim Only abonnement met een verbruik tot maximaal 30 GB in Nederland en de Europese Unie. Ook onderweg naar Frankrijk kun je dan binnen je bundel je kind met een gerust hart filmpjes en video’s laten kijken. Er zijn ook providers die zogeheten Unlimited abonnementen aanbieden. Daardoor kun je in Nederland ongelimiteerd filmpjes kijken, zonder dat je je druk hoeft te maken dat je door je databundel heen gaat. Let wel op: in het buitenland – maar binnen de EU – geldt wel weer een maximum van bijvoorbeeld 50 GB per maand. Het is dus altijd een goed idee om je kind in de gaten te houden als er met je telefoon wordt gespeeld.