Petra
Petra Baby 24 Nov 2023

Hoe kies je de juiste schoenen voor je kindje?

Kleine voetjes, grote stappen in de wereld! Als ouder wil je niets liever dan dat je kindje comfortabel op ontdekking kan gaan. Het kiezen van de juiste schoenen is daarbij ontzettend belangrijk. Wat het nog moeilijker maakt, is dat er zoveel schattige en trendy opties zijn dat het soms lastig wordt om te weten wat de juiste keuze is. In deze blog leggen we je daarom graag uit wat de beste schoenen zijn voor jouw kleintje.

Zoveel keuze, maar zijn al die schoentjes wel geschikt?

Tegenwoordig is er zo’n ruime keuze kinderschoenen dat je wel zou denken dat het niet uitmaakt welke je kiest. Zolang ze er maar een beetje leuk uitzien, toch? Dát is niet helemaal waar, want niet alle schoentjes zijn geschikt.

Welke jouw kindje goed zouden passen, hangt van veel verschillende factoren af. Sowieso is niet ieder kind hetzelfde en kan het ook enigszins wisselen hoe hard de ontwikkeling gaat, maar één ding moet je nooit vergeten: die kleintjes groeien harder dan je denkt!

Let er in ieder geval op dat de schoenen voldoende ruimte overlaten bij de tenen, zodat die niet gaan knellen. Ook kun je voor de meeste kinderen het beste kiezen voor soepele schoenen, zodat de voeten zich natuurlijk kunnen ontwikkelen. Heeft jouw kleintje platvoeten, klompvoeten of holvoeten? Dan zijn stevige schoenen vaak beter.

Waarom het zo belangrijk is om goed op de pasvorm te letten

Een goede pasvorm zorgt er niet alleen voor dat de schoentjes comfortabeler zitten, maar is ook nog eens erg belangrijk voor de ontwikkeling van de voet. Kinderen die ongemakkelijke of slecht passende schoenen dragen, kunnen daar na verloop van tijd veel problemen door krijgen.

Als beginnende platvoeten bijvoorbeeld niet voldoende ondersteuning krijgen, kunnen ze verder gaan doorzakken. Dat heeft dan weer invloed op de stand van de knieën en kan leiden tot X-benen. Knellende tenen kunnen daarnaast ingegroeide teennageltjes als gevolg hebben, doordat die teveel in de huid worden gedrukt. Om deze redenen is het belangrijk om de voeten van je kindje goed op te (laten) meten en te zorgen voor de juiste mate van ondersteuning.

Waarom het zo belangrijk is om goed op de pasvorm te letten

Schoentjes voor meisjes en voor jongens: zit er nog verschil tussen?

Schoenen voor meisjes en jongens: bij de allerkleinsten zou je denken dat daar niet zoveel verschil tussen zou moeten zitten, maar wacht maar tot ze beginnen te lopen… Je zult er al snel achter komen dat ook jouw schattige dreumes zeker een eigen willetje heeft!

De dilemma’s waar je met een meisje tegenaan kunt lopen

Bij het kiezen van schoenen voor meisjes ontdek je waarschijnlijk al snel dat de mogelijkheden wel eindeloos lijken: er is van alles, van schattige ballerina’s tot stoere laarsjes en zelfs kleine hakschoentjes. Pas daar heel goed mee op!

Hakjes, smalle neuzen en een ontbrekend voetbed kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de voet, waardoor je kindje op latere leeftijd nog veel voetklachten kan krijgen. Kies liever voor een paar modieuze schoentjes waar je meisje nog steeds goed op kan rondrennen – zelfs als ze nu wél om pumps smeekt. Ze zal je later dankbaar zijn!

Jongensschoentjes voor een rouwdouwertje?

Aan de andere kant lijken kleine jongetjes soms wel geboren te zijn om te rennen, springen en klauteren. Al die energie, die moet eruit kunnen! Bij het kiezen van schoenen voor jongens wil je daarom het liefst letten op de stevigheid van het materiaal, zodat ze bestand zijn tegen de ruige avonturen van je rouwdouwertje.

Wat laatste tips voor het kopen van schoenen voor je kindje

Nu je weet waar je in de basis op moet letten bij het kiezen van kinderschoenen, willen we je nog wat laatste tips meegeven voor de aankoop:

1.       Kinderen groeien enorm snel, dus is het belangrijk om de schoenmaat regelmatig op te meten. Zo voorkom je dat je te kleine schoenen koopt.

2.      Koop vaak genoeg nieuwe schoenen, of zorg desnoods dat je al een wat groter paar hebt klaarliggen. Zodra de schoenen namelijk echt gaan knellen, ben je al bijna te laat.

3.      Ga liever voor kwaliteit over kwantiteit. Ja, kindervoeten groeien snel, maar voor de ontwikkeling van de voeten is het wel heel belangrijk dat de schoenen van goede materialen zijn gemaakt en een voetbed hebben dat past bij de voet van je kindje. Bij goedkope schoenen is de kans wat kleiner dat dat het geval is.

4.      Laat je kind meebeslissen! Door je kleintje te betrekken bij het kiezen van de schoenen, creëer je een gezellig momentje samen en kan je kindje meteen zijn of haar eigen gevoel voor stijl ontdekken. Dan dragen ze die schoentjes sowieso met plezier!

Met deze tips zou de jacht naar dé perfecte schoentjes net een stukje makkelijker moeten worden. Twijfel je nog ergens over? Ga dan altijd naar een fysieke schoenenwinkel, waar ze je kunnen helpen de juiste beslissing te maken.

Reageer op artikel:
Hoe kies je de juiste schoenen voor je kindje?
Sluiten