Petra
Petra Zwanger worden 26 Feb 2018

Hoe het gaat met de economie? Check aantal zwangeren!

Denk jij dat economie en zwangerschap niets met elkaar te maken hebben? Niets blijkt minder waar! Volgens het Amerikaanse Bureau voor Economisch Onderzoek (het NBER) is er een verband tussen het aantal zwangerschappen en economische recessie. Raakten er in een bepaalde periode minder vrouwen in verwachting? Dan volgde er vlak daarna een economische recessie.

Eerst de buik en dan de recessie?

Al eerder zag men verband tussen het aantal zwangere vrouwen en een mindere economische periode. Er werd alleen altijd gedacht dat het in al die gevallen eerst slechter ging met de economie en dat daarna pas het aantal zwangerschappen terugliep. Best een logische gedachte, want als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kindje. In een tijd dat het economisch slechter gaat, kan het lastiger zijn om voor je kindje te zorgen. Het NBER ontdekte echter dat het proces andersom verliep: eerst nam het aantal zwangerschappen af en pas daarna verslechterde de economie!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby maand 4 ontwikkeling tandjes

Cijfers van de afgelopen jaren

Het NBER bekeek de economische cijfers tussen 1989 en 2016 en legde daar de zwangerschapcijfers uit dezelfde periode naast. Hieruit bleek dat die zwangerschapscijfers prima voorspelden hoe het verder zo gaan met de economie. In de betreffende periode was er drie keer sprake van een recessie en nam alle drie de keren eerst het aantal zwangerschappen af! Interessant, want meestal worden er heel andere maatstaven gebruikt om te kunnen voorspellen of de economie zal verslechteren. Zo wordt er vaak gekeken naar de hoeveelheid grote aankopen die worden gedaan, zoals bijvoorbeeld het aantal wasmachines of auto’s dat wordt aangeschaft. De voorspellende waarde van deze maatstaven bleek veel slechter dan die van de maatstaf ‘zwangerschappen’.

Wat kunnen we met deze kennis?

De onderzoeksresultaten hebben heel wat stof doen opwaaien. Volgens de ene wetenschapper blijkt duidelijk uit het onderzoek dat vrouwen vaak alleen zwanger worden als ze voldoende vertrouwen hebben in de economie. Volgens de andere wetenschapper moeten we niet te veel waarde hechten aan het onderzoek een zegt een tijdelijke vermindering van het aantal zwangerschappen niet een-op-een iets over de economische situatie. Toch blijft het natuurlijk wel een interessante ontdekking. Wat denk jij? Zal het aantal zwangerschappen inderdaad zo’n goede voorspeller zijn van de economie?

Reageer op artikel:
Hoe het gaat met de economie? Check aantal zwangeren!
Sluiten