Dit zijn de 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

Denk jij dat de zwangerschap één grote, roze wolk is? Helaas, dan zal de werkelijkheid vast tegenvallen. Je zwangerschap neemt namelijk ook allerlei kwaaltjes en symptomen met zich mee die minder leuk zijn. We zetten 5 gênante kwaaltjes op een rij. Zwangerschapskwaaltjes die je liever niet hebt, maar die er wel gewoon bij horen.

1. Boeren en winden als zwangerschapskwaaltjes

Doordat je kindje groeit, wordt het in je buik steeds krapper. Hier kunnen je darmen flink last van hebben. Door het ruimtegebrek worden de darmbewegingen grillig, met gasvorming tot gevolg. Daar komt nog eens bij dat je (hopelijk) gezonder eet tijdens je zwangerschap. Wat heel goed is, maar ook gasvorming kan veroorzaken. Al dat gezonde voedsel, zoals appels, peren, bloemkool, bonen en spruiten, kan je buik flink aan het werk zetten. Voordat je daardoor denkt: “Ik stap over op ongezonde dingen.” Dat zal weinig helpen, want ook van bijvoorbeeld ijs en vette happen gaat je buik rommelen. Al dat gas moet er natuurlijk op de een of andere manier uit: van boven of van onderen! Het kan helpen om in plaats van een paar keer per dag grotere porties te eten, nu te kiezen voor meerdere keren per dag kleinere maaltijden. Blijf daarnaast uit de buurt van vette happen zoals hamburgers of hot wings en laat ook koolzuurhoudende dranken staan. Ook een korte wandeling na de maaltijd kan helpen bij het verminderen van de gasvorming en de stimulering van de vertering. Heeft dit nog niet helemaal het gewenste effect: leg je er dan bij neer. Iedereen laat wel eens een boer of wind, alleen zwangeren nog meer!

2. De zwangerschapsstreep

Zwangerschapshormonen kunnen opvallende effecten hebben, ook als het gaat om zwangerschapskwaaltjes. Door de toename van oestrogeen maakt je lijf meer melanine aan. Melanine zorgt voor de kleur in je huid. Door de toename worden je tepels en tepelhoven donkerder en kan er een ‘linea nigra’ ontstaan. Dit laatste is een zwangerschapsstreep die over je buik naar beneden loopt. Ook kun je last krijgen van pigmentvlekken in je gezicht. Meestal komen deze veranderingen in het tweede trimester van de zwangerschap naar boven. Vooral vrouwen met een wat donkerder huid zijn er gevoelig voor. Ben je niet blij met die zwangerschapsstreep of –vlekken? Helaas kun je ze niet voorkomen, maar door flink te smeren met zonnebrandcrème voordat je naar buiten gaat voorkom je dat ze erger worden. Ook prettig: de meeste verkleuringen verdwijnen al een paar weken na de geboorte. Maak je er dus niet te veel zorgen over.

3. Verstopping

Heb je het idee dat je nu je zwanger bent veel meer tijd doorbrengt op de wc? Dan ben je niet de enige, want de meeste zwangeren hebben op een bepaald moment wel last van verstopping. Vlak nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden, zorgen de zwangerschapshormonen er namelijk voor dat je spijsverteringsstelsel trager wordt. Dit is goed, want op deze manier kunnen er meer voedingsstoffen geabsorbeerd worden voor je kleine. Het kan er helaas ook voor zorgen dat je vanaf een week of acht zwangerschap last krijgt van verstopping. Je kunt dit gelukkig (deels) zelf verlichten, door veel vezels te eten. Hierdoor is de kans groot dat de boel weer in beweging komt. Eet dus vers fruit, groente, bonen en volkoren producten. Vergeet niet om daarnaast veel water te drinken. In erge gevallen kan de arts een mild laxerend middel voorschrijven. Gelukkig is verstopping dan wel oncomfortabel, maar het is bijna nooit gevaarlijk. Ook dit is dus een kwaaltje dat gênant kan zijn, maar niets om je zorgen over te maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangere vrouw roze shirt

4. Jeukende tepels

Het is je vast al opgevallen: je borsten en tepels worden ineens veel groter, als voorbereiding op het geven van borstvoeding. Wanneer je borsten groeien, wordt de gevoelige huid daar flink opgerekt. Dit kan flinke jeuk veroorzaken, waardoor het ook een van die nare zwangerschapskwaaltjes wordt. De oplossing: bodylotion! Breng een vocht inbrengende crème aan wanneer je de neiging krijgt om te krabben. Crèmes met cacao boter of vitamine E houden je huid soepel. Probeer daarnaast kleding te vermijden die jeuk kunnen veroorzaken, zoals wol en kasjmier. Zijn je oude bh’s te klein geworden? Grijp dan de kans om vast voedingsbeha’s te kopen, gemaakt van zacht katoen. Een goede beha kan al veel jeuk schelen! Ontstaat er uitslag of komt er vocht met bloedsporen uit je tepels? Overleg dan met een arts. Dit kunnen namelijk symptomen zijn van een bacteriële infectie of een bepaalde (meestal niet kwaadaardige) vorm van kanker. Het is dus van belang om in zo’n geval direct actie te ondernemen.

5. Kramp in je kruis

Die pijn daar beneden begint vaak halverwege de zwangerschap. De banden rekken zich uit, om zo voldoende ruimte te maken voor je baby. De pijn wordt daarom ook bandenpijn genoemd. Je voelt de pijn waarschijnlijk vaak wanneer je plotseling opstaat, of wanneer je een lange dag hebt gehad. Later in de zwangerschap kan het ook het gewicht van het hoofdje van je kind, dat op je stuitje drukt, voor de pijn in het kruis zorgen. Heb je er erge last van? Ga dan zitten, met je voeten iets hoger, bijvoorbeeld op een kussen of voetenbankje. Heb je er last van op het werk? Ga dan zitten, neem even de tijd om bij te komen en doe het de rest van de dag rustig aan. Een buikband kan helpen, doordat deze je buik goed ondersteunt. Ook even stretchen, bijvoorbeeld door je knieën gaan, kan de klachten verminderen. Ook een pijnstiller kan helpen. Als je die wilt gaan gebruiken is het echter wel aan te raden om dit eerst met je arts te bespreken. Niet iedere pijnstiller is namelijk geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap. Is er echt sprake van ernstige pijn, die gepaard gaat met krampen, weeën, een lage rugpijn of een bloeding? Neem dan direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog voor een extra controle. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van de start van de bevalling.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Sluiten