Petra
Petra Lifestyle 11 Mar 2024

Geven vloeibare collageen supplementen bijwerkingen?

Vloeibare collageen supplementen zouden sommige effecten van veroudering op het lichaam kunnen verminderen, maar het onderzoek is nog gaande. En, zoals bij alle supplementen, kunnen er bijwerkingen optreden.

Collageen is een eiwit dat voorkomt in de cellen en weefsels van alle zoogdieren. Het is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en speelt vele rollen, waaronder wondgenezing en celcommunicatie. Collageen is vooral bekend om zijn unieke structurele eigenschappen. Het maakt je huid, haar, botten en bindweefsel stevig maar ook flexibel.

Het lichaam maakt het meeste collageen aan dat het nodig heeft, maar na verloop van tijd wordt het steeds minder aangemaakt. Het verlies van collageen is gekoppeld aan veel van de lichamelijke aspecten van veroudering, zoals rimpels, verminderde spiermassa en broze botten.

Laten we ‘ns kijken wat we weten over de risico’s en voordelen van het gebruik van vloeibaar collageen.

Wat is vloeibaar collageen?

Er zijn veel soorten collageensupplementen, waaronder gummies, capsules en poeders. Het is ook verkrijgbaar als vloeistof die je kunt drinken. Enkele veel voorkomende smaken zijn bessen, sinaasappel en granaatappel.

Het meeste vloeibare collageen wordt gewonnen uit het weefsel van dieren zoals koeien, varkens of vissen. Er zijn ook veganistische collageensupplementen, die voedingsstoffen zoals vitamine C bevatten die de collageensynthese ondersteunen in plaats van collageen zelf. Deze supplementen kunnen ook in vloeibare vorm worden gekocht.

Veel vloeibare collageenproducten bevatten ook andere supplementen om de gezondheid te bevorderen, dus het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren voordat je ze inneemt. Enkele veel voorkomende toevoegingen zijn:

  • Biotine
  • Hyaluronzuur
  • Vitamine C
  • Zink

Vloeibaar collageen versus poeder en andere vormen

Vloeibaar collageen versus poeder en andere vormen

In tegenstelling tot collageen in poedervorm kan vloeibaar collageen direct worden geconsumeerd. De meeste producten zijn gearomatiseerd en hoeven niet gemengd te worden met ander eten of drinken.

Vloeibaar collageen is meestal gehydrolyseerd, wat betekent dat het collageen is afgebroken in kleinere peptideketens. Volgens de auteurs van een onderzoek uit 2019 worden collageenpeptiden gemakkelijker verwerkt, geabsorbeerd en door het lichaam gedistribueerd dan collageen in zijn natuurlijke vorm.

Mogelijke voordelen van vloeibaar collageen

Collageen is het onderwerp van talloze onderzoeken op gebieden variërend van huid tot hartgezondheid. Maar de meeste huidige onderzoeken richten zich op oraal collageen of gehydrolyseerde collageensupplementen, die in verschillende vormen verkrijgbaar zijn. Met andere woorden, het meeste onderzoek dat hieronder wordt genoemd is niet specifiek voor vloeibaar collageen.

Het is op dit moment niet duidelijk of het innemen van collageen in vloeibare vorm unieke voordelen heeft. Hieronder volgen enkele mogelijke voordelen van orale collageensupplementen in het algemeen.

Vloeibaar collageen voor huid, nagels en haar

Onderzoek suggereert dat collageensupplementen een aantal cosmetische voordelen kunnen hebben. In het bijzonder zouden ze huid gerelateerde tekenen van veroudering kunnen helpen verminderen.

Een review uit 2021 van 19 onderzoeken met 1.125 deelnemers, van wie de meesten vrouwen waren, analyseerde de vermeende voordelen van collageen voor de huid. De auteurs ontdekten dat het dagelijks innemen van een gehydrolyseerd collageensupplement gedurende minstens 3 maanden de elasticiteit en hydratatie van de huid verbeterde en rimpels verminderde.

Er is veel minder onderzoek ter ondersteuning van collageensupplementen voor sterkere nagels en haar. Een klein onderzoek uit 2017 vond dat collageen de nagelgroei bevorderde en nagelbreuk verminderde, maar er is meer onderzoek nodig om dit effect te bevestigen.

Vloeibaar collageen voor gezonde spieren

Mensen verliezen van nature spiermassa naarmate ze ouder worden, een proces dat bekend staat als sarcopenie. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat collageensupplementen de spiermassa kunnen verbeteren, zijn de resultaten gemengd.

Een onderzoek uit 2021 onder 97 mannen tussen de 30 en 60 jaar bevatte bijvoorbeeld een 12 weken durende behandeling met collageensupplementen in combinatie met weerstandstraining. De auteurs meldden dat de mannen meer spierkracht vertoonden na het supplement en de training, vergeleken met een placebogroep die de training deed.

Vloeibaar collageen voor gewichtsverlies

Er is weinig onderzoek van hoge kwaliteit beschikbaar over de vraag of collageen supplementen, waaronder vloeibaar collageen, gewichtsverlies kunnen bevorderen. Bestaande onderzoeken richten zich meestal op de lichaamssamenstelling.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen van vloeibaar collageen

Volgens onderzoek uit 2021 is collageen veilig en heeft het een zeer laag risico op bijwerkingen. De auteurs meldden dat zelfs hoge doses collageen waarschijnlijk geen bijwerkingen zouden veroorzaken. Dit geldt waarschijnlijk ook voor vloeibaar collageen, zeker als je bedenkt dat collageen poeders die in onderzoeken worden gebruikt meestal voor consumptie worden gemengd met vloeistof.

Houd er wel rekening mee dat veel collageensupplementen andere ingrediënten bevatten die het risico op een indirecte collageen bijwerking kan vergroten.

Dosering en gebruik van vloeibaar collageen

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de dosering van vloeibaar collageen. Volg over het algemeen de instructies op het etiket van het product, omdat de concentratie per product kan verschillen.

Alternatieven voor collageensupplementen

Het is mogelijk om de collageenvoorraden in je lichaam te vergroten door je voedingspatroon te veranderen. Probeer voedingsmiddelen te gebruiken die de volgende voedingsstoffen bevatten:

  • Collageen: Collageen kun je vinden in vis- en vleesproducten, zoals bottenbouillon, orgaanvlees en huid van kip of vis.
  • Gelatine: Collageen wordt afgebroken tot gelatine, een eiwit dat vaak wordt toegevoegd aan snoepjes zoals gummies, marshmallows en puddingen om ze hun textuur te geven.
  • Vitamine C: Vitamine C helpt je lichaam collageen aan te maken. Het zit in veel fruit en groenten, waaronder citrusvruchten, bladgroenten en tomaten.

Kortom, is het drinken van collageen goed voor je?

Het drinken van vloeibaar collageen kan mogelijk de elasticiteit en textuur van de huid verbeteren. Maar er is meer onderzoek nodig voordat dit met zekerheid gezegd kan worden.

Reageer op artikel:
Geven vloeibare collageen supplementen bijwerkingen?
Sluiten