Sabine’s columns – Mijn Teun

Wat is het toch ongelooflijk! Amper 2,5 jaar oud en toch al zo’n eigen karaktertje. Klein van stuk, maar toch is mijn mannetje al een behoorlijke persoonlijkheid te noemen. 

Waar denk ik aan als ik Teun moet beschrijven? Hij is eigenwijs, eigenzinnig, heeft een enorm eigen willetje, temperamentvol, heel netjes en heel lief, gestructureerd, goed van karakter, voorzichtig, een beetje verlegen van tijd tot tijd en afwachtend. Het is gewoon een heel lief, gevoelig kindje, maar je moet hem wel goed in de gaten houden, anders is hij straks degene die alles bepaald in huis. Daar is hij al slim genoeg voor. Zo weet hij al dondersgoed dat als mama nee zegt, dat het wellicht een poging waard is het alsnog bij papa te proberen.

En over eigenzinnig gesproken: ik zat pasgeleden op de bank iets te lezen, terwijl Teun rustig aan het spelen was. Roept mijn man ineens ‘Moet je kijken wat Teun heeft gedaan!’ Ik kijk op en wat zie ik? Teun heeft eigenhandig alle speelgoeditems (een stuk of 10), die door de kamer verspreid lagen in een zeer precieze rechte lijn achter elkaar gelegd, in een rechte hoek op de zijmuur, op grootte beginnend bij een klein speelgoedvarken en met een gelijke tussenruimte ertussen. ‘Huh?’ dat heb ik nog nooit gezien, zeg ik. s’Avonds hadden we het er nog steeds over. Hij blijft ons verbazen, hoe komt hij daar nou bij?

Maar wat een beschrijving he, voor zo’n klein mannetje. Het is zo leuk. Ieder kind is zo anders en heeft vanaf het begin al een aantal echte karaktereigenschappen helemaal van zichzelf. Uiteraard speelt opvoeding een rol en zijn manieren aan te leren, maar bepaalde fundamentele gedragingen die zitten er vanaf het begin af aan in of niet.

Zo begint het kindje van een collega van mij direct soepel heen en weer te bewegen als de muziek start, terwijl Teun alleen maar de kamer op en neer rent. Aard van het beestje gewoon. Ohh, ik ben zo benieuwd naar nummer 2!

Groeten,

Sabine

Reageer op dit bericht!