Lydia’s column juli 2006 – “Als ik later groot ben mama, dan gaan we naar Parijs he?”

“Natuurlijk meisje. En wat gaan we daar dan doen?” “Schoenen kopen en jurken en lekker eten samen. Maar ik wil ook met papa naar India. Curry eten en naan.”

Nee hoor, wij manipuleren onze dochter helemáál niet in de richting die we zelf zo leuk vinden. Helemaal niet. Ik heb het natuurlijk nooit over shoppen en over Parijs en haar papa praat ook zeker nooit over India.

Aangezien ze twee jaar geleden al in Parijs geweest is, wat ze overigens niet meer zo goed weet omdat ze toen nog een peutertje was, werd het tijd om de grenzen te verleggen.
De eerste vakantie was Frankrijk, daarna kwam Hongarije, Oostenrijk, stukje Duitsland, weer Frankrijk, Spanje, en de laatste keer was Berlijn.

Voor een vierjarige klinkt dat best als een miniwereldburger.

  • Eigenlijk zouden we naar Engeland deze zomer.
  • Eigenlijk zouden we een tante opzoeken die in hartje Londen woont.
  • Eigenlijk zouden we onze tent opzetten op een natte europese camping.
Maar ineens ging er in ons hoofd een knop om. Ons verstand werd op de een of andere manier op nul gezet en voor we het wisten kwamen we terug van het reisbureau met drie tickets India.

Nog even, en dan zitten we met een kleuter van vier aan een heerlijke curry. Of we zitten in een drakenbootje en varen over smerige rivieren. We slapen een nachtje in Bombay en we verblijven een week in een guesthouse naast een school.

En deze idealistische moeder droomt er van dat onze dochter daar gaat kijken en ziet dat een school niet altijd modern kan zijn. Ik droom overigens ook van blauwe linten in haar haren en witte jurkjes met kant. Ik heb nachtmerries over malaria, en lig wakker van eventuele ontvoeringen. Ik schaf een tuigje aan, zodat ik haar aan me vast kan binden. En loperimade, in geval van diarree. ORS. Deet. Afterprik. Klamboes. Hoe dichter de vakantie nadert, hoe kriegeler ik word. Waar moet ze mee spelen? Wat moet ze eten en wat vooral niet? Zal ze niet stiekem vervuild water gaan drinken?

En aan de andere kant lijkt het me geweldig.  Ze krijgt een wegwerpcamera, of een oude compactcamera waar ze elke dag een foto mee mag maken. We gaan olifanten zoeken, en mooie bloemen. We gaan genieten van echt indiaas eten en we gaan luieren op de veranda van onze lodge.

Alles is klaar.

  • De tassen zijn bijna gepakt.
  • De prikken zijn gehaald.
  • De malariatabletten moeten nog op worden gehaald.
  • We hebben een visum.
  • We hebben tickets en we hebben elkaar.
Het moet goed komen met ons, en onze kleine kleuterwereldburger. India…

Tot na de vakantie..! 

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.