Judith’s column – Lijstjesdrang

Langzaam begint het weer toe te slaan. De Nesteldrang. Ik merk het nu nog aan kleine dingetjes, maar ik weet: het wordt met de tijd steeds een beetje erger. ’t Begint bij mij met de lijstjes. Overal, werkelijk overal, maak ik lijstjes van.

Want door de hormonen word ik ook een beetje vergeetachtig, en dat zorgt er weer voor dat er dus allerlei losse eindjes in m’n hoofd zitten. En die herinner ik me niet op een moment dat ik er ook iets mee kan doen. Nee, dat gebeurt bij voorkeur ’s nachts. Of als ik op de fiets zit. Of als ik dringend weg moet. Terwijl ik andere momenten heb waarop ik zomaar een beetje zit te niksen, omdat ik niets kan bedenken wat ik nog zou kunnen doen. Doodmoe word ik ervan. Letterlijk, want ’s nachts lig ik dus te piekeren hoe ik alle taken die ik nog moet doen ooit op tijd af kan krijgen.

En daarom hebben de lijstjes dus weer hun intrede gedaan. Heerlijk, zo overzichtelijk onder elkaar wat er allemaal nog moet gebeuren. Sommige mensen schijnen daar dus juist gestrest van te raken, maar ik vind het geweldig. Als ik even niets te doen heb, loop ik naar mijn lijstje en ga ik heel structureel aan de slag. De dingen met de hoogste prioriteit eerst en af en toe iets wat ik zelf leuk vind om te doen, gewoon om mezelf een beetje te motiveren om door te gaan. En als ik dan een taak af heb, zet ik er een dikke streep door. En als ik door de strepen de taken niet meer zie, maak ik weer een keurig nieuw lijstje. Weg met de vergeetachtigheid, want mijn leven bestaat uit keurig geordende lijstjes!

Met m’n nachtrust gaat het nu ook weer stukken beter en dat is fijn, want daardoor kan ik nóg meer taken van mijn lijstje strepen. De eerste stap naar een keurig, geordend leven is weer gezet. Straks volgt nog een strak huis waar geen vuiltje op de vloer ligt en waar geen kastje ongeorganiseerd is. Wel jammer dat ik straks, als de kraamvisite langskomt, weer in een stoffig, rommelig huis zit omdat er naast al het voeden, badderen en verschonen gewoonweg geen tijd meer overblijft om m’n huis zo keurig netjes te houden. Weet je wat? Kom allemaal nu maar op kraamvisite, dan kunnen jullie zien dat mijn huis soms heel geordend is en mijn bolle buikje is ook best leuk om te zien!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.