Petra
Petra Gezondheid baby 14 Oct 2016

RS-virus [symptomen en behandeling bij baby]

Bijna ieder kind komt in het eerste levensjaar in aanraking met het RS-virus (oftewel Respiratoir Syncytieel-virus). Eigenlijk is dit virus niets anders dan een simpel verkoudheidsvirus. Jonge kinderen en mensen met een slechte weerstand kunnen echter ernstig ziek worden. Daarom is het voor ouders nuttig om te weten wat de symptomen en eventuele behandeling van dit virus zijn.

Wat is het RS-virus nou precies?

Zoals we hierboven al aangaven, is het RS-virus eigenlijk een doodnormaal verkoudheidsvirus. Het is een virus dat in Nederland heel veel voorkomt en waar iedereen vatbaar voor kan zijn. Wel is het zo dat vooral jonge kinderen er gevoelig voor zijn. Vooral in de winter is kans op besmetting groot. Het RS-virus nestelt zich in de keel en neus van een potentieel slachtoffer. Vaak duurt het een aantal dagen voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt. Doordat het virus hierdoor pas erg laat opgemerkt wordt, is de kans op het overdragen van het virus op anderen erg groot.

Symptomen RS-virus bij volwassene en baby

Bij volwassenen met een goede weerstand zorgt het RS-virus meestal alleen voor een flinke neusverkoudheid, met daarbij kans op hoesten. Bij (vooral jonge) baby’s is de kans op complicaties echter groot. Een simpele neusverkoudheid kan dan leiden tot een zware luchtweginfectie. Dit heeft twee verschillende oorzaken:

  • Kleine kinderen hebben natuurlijk ook kleine luchtwegen. Deze raken sneller verstopt dan bij volwassenen, met vervelende gevolgen;
  • Jonge kinderen hebben nog weinig weerstand opgebouwd. Hun immuunsysteem kan het RS-virus niet goed aan, waardoor de kans op complicaties groter is.

Door deze oorzaken kunnen jonge kinderen meer symptomen hebben dan volwassenen, waaronder:

  • koorts;
  • piepende en/of snelle ademhaling;
  • voor korte tijd ophouden met ademen (apneu);
  • het sterk verwijden van de neusgaten wanneer het kind ademt;
  • het trekken van de huid tussen de ribben tijdens het ademen;
  • problemen met eten (geen eetlust).

Is het RS-virus dodelijk bij baby’s?

Helaas belanden er jaarlijks zo’n 1500 kinderen jonger dan vier jaar in het ziekenhuis door het RS-virus. Vaak is de verkoudheid dan veranderd in een flinke longontsteking. Zo’n 10 procent van deze groep belandt zelfs op de Intensive Care. Vooral te vroeg geboren baby’s en kinderen onder de twee jaar (peuters) lopen een verhoogd risico. Gelukkig is bij slechts een klein deel van deze gevallen uiteindelijk sprake van overlijden. Deze cijfers geven echter wel duidelijk aan hoe gevaarlijk het virus kan zijn.

Is er een behandeling tegen het RS-virus?

In de meeste gevallen verloopt het ziektebeeld vrij mild en is goed uitzieken de enige manier om weer beter te worden. Jonge kinderen worden bij ernstige klachten vaak opgenomen in het ziekenhuis. Daar kunnen ze aan het infuus, om extra vocht binnen te krijgen. Daarnaast wordt er vaak extra zuurstof gegeven en wordt het kleintje goed in de gaten gehouden. Is jouw kindje ziek en geef je nog borstvoeding? Ga daar dan zeker mee door; moedermelk bevat namelijk veel antistoffen, die meehelpen het virus te bestrijden.

Wanneer de huisarts bellen?

Omdat het RS-virus vanzelf moet verdwijnen, zal de huisarts het vaak niet nodig vinden om een zieke op consult te laten komen. Er zijn echter een aantal situaties waarin het belangrijk is om wel contact op te nemen:

  • Wanneer de zieke plotseling erg benauwd is;
  • Wanneer een zieke langer dan drie dagen achter elkaar koorts heeft;
  • Wanneer iemand meer dan 39 graden koorts heeft;
  • Als je kindje jonger dan drie maanden is en last heeft van koorts;
  • Als je kindje jonger is dan een jaar en (bijna) niet wil eten of drinken.

Maatregelen om besmetting te voorkomen

Helaas is het RS-virus zeer besmettelijk. Wat ook erg jammer is, is dat je er nooit immuun voor zult worden. Veel mensen hebben hierdoor wel een keer per jaar last van het virus. In de meeste gevallen is dit dus niet levensbedreigend, maar zeker wanneer je kleine kinderen hebt is het oppassen geblazen. Om kans op besmetting door een virus te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Gebruik papieren in plaats van katoenen zakdoekjes. Katoenen zakdoeken worden vaak te lang gebruikt, waardoor je opnieuw besmet kunt raken door het virus dat is achtergebleven. Gebruik de papieren zakdoekjes slechts eenmaal en gooi ze daarna direct weg;
  • Last van een kriebelneus? Nies met je hand voor je mond, of in je elleboog. Het virus verspreidt zich namelijk razendsnel door de lucht via snot of speeksel. Leer ook je kinderen zo jong mogelijk hoe ze netjes kunnen hoesten of niezen. Dit kan heel wat besmettingen voorkomen;
  • Was regelmatig de handen en let er op dat ook je kinderen vaak de handen wassen (met zeep!). Zeker bij een flinke loopneus is dit van belang, omdat het virus anders via de handen weer op anderen overgedragen kan worden;
  • Is je kindje flink aan het snotteren? Vergeet dan niet alleen je kind, maar ook zijn of haar speelgoed vaker te wassen. Het virus kan namelijk prima overleven in achtergebleven snot of speeksel op het speelgoed!
rs-virus symptomen baby

Wel of niet naar kinderopvang met RS-virus?

Omdat je vaak al drager bent van het RS-virus, voordat je daadwerkelijk ziek wordt, is besmetting moeilijk te voorkomen. Ook is bij een verkoudheid vaak moeilijk vast te stellen of er sprake is van het RS-virus. Zolang je kindje zich niet al te ziek voelt, mag het daarom gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Is het RS-virus officieel vastgesteld? Dan is het wel aan te raden om te overleggen met de leiding van de kinderopvang of school. Dan kan er beslist worden of het kind naar school mag en of het informeren van de andere ouders op zijn plaats is. Dit kan eventueel in overleg met de GGD gedaan worden.

Reageer op artikel:
RS-virus [symptomen en behandeling bij baby]
Sluiten