Petra
Petra Gezondheid baby 16 Sep 2019

De ontwikkeling van de handjes van je baby

Een baby moet veel leren, ook als het gaat om het leren ‘bedienen’ van zijn handjes. Tijdens de eerste periode van zijn leven leert je kindje bijna dagelijks wat bij!

Ontwikkeling handen 0 – 4 maanden

Als het om je kind gaat, is ieder succes natuurlijk geweldig. Je hebt mijlpalen als het gaat om de grove motoriek, zoals rollen, kruipen en lopen. Er zijn ook mijlpalen op het gebied van de fijne motoriek, zoals reiken, pakken en wijzen. Die kleine ontwikkelingen zijn net zo belangrijk als de grote. Door deze ontwikkelen onder de knie te krijgen en te oefenen, verbetert de hand-oog coördinatie van je baby. Ook leert hij of zij hierdoor hoe oorzaak-gevolg werkt. Tijdens het eerste levensjaar worden de manuele vaardigheden vooral verbeterd doordat je kleine steeds meer controle over en kracht in de vingers krijgt. Deze vaardigheden maken spelen nog leuker! Speelgoed optillen, weggooien of laten vallen; je baby draait al snel haar hand er niet meer voor om ? De zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je kind nemen toe naarmate de fijne motorische vaardigheden steeds beter worden.

Babyhandjes: maand 1 en 2

Bij de geboorte zijn de handjes van je baby samengebald. Zelfs wanneer je de vingertjes probeert te ontkrullen, vouwen ze terug tot vuistjes. Dit komt door een aangeboren reflex. Wanneer je kindje een maand of drie is, zal ze leren hoe ze zelf haar handjes open en dicht kan vouwen. Ze krijgt dan meer controle over de bewegingen. Je kleine leert opeens om dingen naar haar mond te brengen – waaronder haar duim.

Babyhandjes: maand 3 en 4

Op deze leeftijd heeft je baby genoeg spiercoördinatie ontwikkeld om kleine objecten vast te houden die voor hem of haar neergezet worden. Op deze leeftijd is er niets leuker dan speelgoed oppakken. Het zicht van je baby wordt ook steeds beter en hij is in staat om met zijn blik bewegende dingen te volgen. Een mobile boven het ledikant is geweldig op deze leeftijd. Je kleintje zal ernaar reiken en slaan. Let er overigens wel op dat je de mobile op tijd opruimt. Als je baby de mobile echt kan pakken is het tijd om deze op te ruimen! Ook interessant op deze leeftijd: andere onderdelen van het lichaam. De eigen kleine teentjes kunnen fascinerend zijn. Je kleine grijpt ernaar en stopt ze het liefst in z’n mond!

Babyhandjes: maand 5 en 6

Naarmate je kindje ouder wordt, willen die vingertjes steeds meer ontdekken. Andere texturen, andere vormen… Het is allemaal even interessant. Zachte boeken met heldere afbeeldingen zijn perfect voor deze leeftijd. Er zijn leuke ‘voel’-boeken te koop, waarbij op de bladzijden allerlei verschillende texturen te voelen zijn. De ontwikkeling van de vingers loopt in deze periode tegelijk met de ontwikkeling van andere grote motorische vaardigheden, zoals het leren rechtop zitten. Wanneer je kindje dit allemaal kan combineren, is hij of zij in staat zich een paar minuten alleen te vermaken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

liggende baby met voelboek

Babyhandjes: maand 7 en 8

Een handige vaardigheid die je baby in deze periode onder de knie krijgt: loslaten. Dit stelt hem in staat om speelgoed van de ene hand naar de andere hand over te pakken. Ook speelgoed tegen elkaar aan slaan is in deze periode een succesnummer. Verwacht overigens niet dat dit betekent dat je kindje nu ook al blokken kan stapelen. Blokken tegen elkaar aanslaan is echt iets heel anders dan bouwen! Je kindje is in deze periode gek op speelgoed dat geluid maakt. Een rammelaar of een setje rammelende sleutels is daarom nu geweldig. Vergis je overigens niet; je kindje vindt het nu ook fantastisch om jouw reactie te zien op al het lawaai dat hij maakt. Zo gauw hij of zij erachter komt dat jouw aandacht daarmee wordt getrokken, zal er nog heel wat lawaai gemaakt gaan worden!

Babyhandjes: maand 9 en 10

Heb je je ooit afgevraagd waarom een baby het zo leuk vindt om dingen om te gooien? Een prullenbak bijvoorbeeld, of een doos vol speelgoed. Op deze leeftijd doet je kindje dat vooral, omdat hij na het omgooien met zijn handjes alle troep weer kan opruimen! Ook beweging heeft nu zijn volle aandacht. Een deurtje van de speelgoedboerderij, dat open en dicht kan. Of het draaien van de wielen van de speelgoedauto. Het blijft fascinerend! Speelgoed op de grond laten vallen blijft overigens nog steeds een succesnummer. De kracht in de vingers neemt toe, waardoor dit voor je kindje ook steeds makkelijker wordt. Tegen de tijd dat z’n eerste verjaardag nadert, zal er nog iets zijn dat begint op te vallen: je baby gaat speelgoed steeds vaker gebruiken voor waar het in het echt voor bedoeld is. Een speelgoedtelefoon wordt opeens gebruikt om te ‘bellen’, bijvoorbeeld.

Handjes: maand 10 en 11

Hoewel je kindje steeds beter spullen kan pakken, blijft het een wat onhandig proces. In deze periode krijgt je kleine echter steeds meer controle over de vingers. Hij of zij zal de pincetgreep gaan oefenen. Bij deze greep gebruik je je duim en wijsvinger om kleine objecten op te kunnen pakken. Dit kun je je kleine laten oefenen door bijvoorbeeld een bakje droge cornflakes neer te zetten. Dan kan je kindje met duim en wijsvinger proberen de cornflakes uit het bakje te pakken. Kleine waarschuwing – er is ook grote kans dat het bakje op z’n kop op de grond terecht komt…

4 manieren om de motorische vaardigheden te verbeteren

Wil je je kind ondersteunen in het onder de knie krijgen van de motorische vaardigheden? Deze vier methodes kunnen helpen met de ontwikkeling van de handjes:
1. Zorg voor interessant en veilig speelgoed, dat je kindje kan aanraken, schudden en tegen elkaar aan kan slaan. Zet het speelgoed net buiten zijn of haar bereik neer en moedig je kindje aan om ernaar te reiken.
2. Je baby vindt het heerlijk om nieuwe dingen, vormen en texturen te ontdekken. Geef hem of haar die kans door je gezicht te laten voelen op het moment dat je verschillende gezichtsuitdrukkingen laat zien. Pret gegarandeerd!
3. Lees je kindje iedere dag voor. Nee, hij of zij zal de woorden nog niet (goed) begrijpen, maar je kleine vindt het wel geweldig om je te helpen bij het omslaan van de bladzijden!
4. Vanaf dat je baby een maand of acht is, kan je hem of haar laten oefenen met zelf eten. Chaos in huis gegarandeerd, maar het biedt je kind ook een geweldige kans om de pincetgreep te oefenen.

Reageer op artikel:
De ontwikkeling van de handjes van je baby
Sluiten