3x dit krijgt je kindje al mee in je buik!
Ook al is je kindje nog niet geboren, hij of zij krijgt al heel wat mee van wat er buiten de buik gebeurt! Misschien heb je het idee dat je ongeboren baby nog weinig doet, maar ook in de kleine ruimte die je kleine heeft kan en leert hij al van alles.
1. Slapen en waken
Al vanaf heel vroeg in de zwangerschap, doet je baby al van alles wat hij als pasgeborene ook zal doen. Hij slaapt, beweegt, luistert naar geluiden en heeft zelfs gedachten en herinneringen. Bijzonder, toch?
Langslaper
Net als pasgeborenen, slapen ook ongeboren baby’s nog het grootste deel van de tijd. Met 32 weken zwangerschap, slaapt je kindje 90 tot 95 procent van de dag. Een gedeelte van die uren brengt je kleine door in een diepe slaap, sommige in REM-slaap. Er zijn ook periodes waarin je kleine ergens tussen waken en slapen hangt – dit komt doordat het brein nog niet volledig volgroeid is. Tijdens de REM-slaap bewegen de ogen van je kleine achter zijn oogleden snel heen en weer, net zoals bij volwassenen die in dit slaapstadium zitten. Sommige wetenschappers denken zelfs dat ongeboren kindjes tijdens hun slaap ook kunnen dromen! Waarschijnlijk dromen ze dan over de dingen die ze kennen, dus de sensaties die ze voelen in de baarmoeder. Tegen het eind van de zwangerschap slaapt je kleine nog 85 tot 90 procent van de tijd. Deze periode is vergelijkbaar met die van pasgeborenen.
Tekst gaat door onder de afbeelding.
2. Aan het bewegen
Je baby start met het maken van de eerste bewegingen rond week 9 van de zwangerschap. Deze bewegingen zijn waar te nemen op een echo. Je zal ze in deze periode echter zelf nog niet voelen. Daarvoor is je baby nog te klein. Grappig feitje: vanaf een week of 13 zwangerschap kan je kleine zijn duim in z’n mond stoppen. Erop zuigen lukt dan overigens nog niet, want de spieren die gebruikt worden om te zuigen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld.
Spierbewegingen van je kindje
De eerste spierbewegingen maakt je baby onbewust. Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap heeft je kleine meer macht over het spiergebruik. Vanaf dat moment beweegt je baby ieder uur zo’n 50 keer, of hij nu wel of niet aan het slapen is. Bewegingen zijn bijvoorbeeld het uitstrekken van het lichaam, het bewegen van het hoofd, gezicht en ledematen. Ook wordt voorzichtig de omgeving verkent door om zich heen te voelen. Je kleine kan haar gezicht aanraken, met de ene hand de andere raken of met een handje de navelstreng vastpakken. Vanaf week 29 zou je je kindje gemiddeld 10 keer per uur moeten kunnen voelen. En vanaf week 37 van de zwangerschap heeft je kleine voldoende coördinatie ontwikkeld om de eigen vingers te kunnen vastgrijpen.
Bijzondere bewegingen in de buik
Naast die normale bewegingen, maken baby’s in de buik ook wel vreemdere bewegingen. Het likken van de baarmoederwand bijvoorbeeld, of ‘lopen’ door de voeten af te zetten tegen die baarmoederwand. Je kleine reageert ook op jouw bewegingen. Op echo’s heeft men bijvoorbeeld gezien hoe een kindje op en neer begon te springen bij het horen van zijn moeders lach. Dat zijn natuurlijk grappige dingen om te zien! Tweede of derde kindjes hebben meestal meer bewegingsruimte in de baarmoeder, doordat je baarmoeder al wat is uitgerekt. Deze kindjes krijgen hierdoor in de buik vaak meer beweging en oefening dan eerstgeborenen en blijken uiteindelijk vaak actievere kinderen.
3. Leren in de buik
Tegelijk met het vermogen om te voelen, te zien en te horen, ontwikkelt je kleine het vermogen om te leren en te onthouden. Je baby kan in eerste instantie bijvoorbeeld schrikken van een hard geluid, maar leert aan het geluid te wennen wanneer het vaker herhaald wordt. Bij 20-wekenecho’s van tweelingen kun je bepaalde gebaartjes en gewoontes ontwaren die ook na de geboorte nog blijven. Grappig voorbeeld: onderzoekers zagen op een echo broer en zus de wang tegen de wang van de ander aanleggen, door het membraan dat hen scheidde heen. Die tweeling bleek toen ze één jaar oud was gek op een spelletjes waarbij de een achter en de ander voor een gordijn stond. Door het gordijn heen konden ze elkaar weer voelen, net zoals het was in de buik!
Je kindje voelt emoties
Wetenschappers hebben ontdekt dat een baby zich de emotionele staat van de moeder kan herinneren. Tijdens een Australisch experiment bleek dat ongeboren baby’s deelden in de emoties van hun moeders, wanneer hun moeders 20 minuten naar een enge film keken. Tijdens een vervolgexperiment waarin diezelfde baby’s, inmiddels drie maanden oud, die film te zien en te horen kregen, bleek dat zij tekenen van herkenning lieten zien.
Geluiden tijdens het voeden
In de jaren ’80 werd in Amerika een studie uitgevoerd waarbij baby’s tijdens het voeden geluiden doorkregen via een koptelefoon. Wanneer de baby’s harder zogen hoorden ze andere geluiden dan wanneer ze langzamer zogen. Uit dit onderzoek bleek dat al binnen enkele uren na de geboorte de baby een voorkeur geeft aan zijn moeders stem. Het lijkt er dus op dat die kleine de stem van zijn moeder dus nog herkent vanuit de baarmoeder. Pasgeborenen bleken ook een voorkeur te hebben voor een verhaaltje dat hen herhaaldelijk was voorgelezen toen ze nog in de buik zaten. Ze luisterden liever naar dat oude, bekende verhaaltje dan naar een nieuwe. En dezelfde muziek waar ze in de baarmoeder rustig van werden, werkte ook na de geboorte.
Mama’s stem
Pasgeborenen kunnen de stem van hun moeder dus herkennen. Ze blijken het liefst te luisteren naar hun moeders stem wanneer die stem gefilterd is zoals deze ook in de buik werd gefilterd door het vruchtwater. Baby’s hebben daarnaast ook een duidelijke voorkeur voor mama horen praten in de moedertaal dan voor mama die een vreemde taal spreekt. Baby’s in de buik reageren waarschijnlijk op het geluid van stemmen en verhalen, en niet op de woorden die worden uitgesproken. Toch blijft de conclusie dat een ongeboren kindje kan luisteren, leren en herinneren. En het is duidelijk dat hij de voorkeur geeft aan bekende geluiden. Die stellen hem gerust.