Petra
Petra Gezondheid baby 15 Dec 2019

6 weetjes over allergie bij je baby

Misschien heb jij wel ontzettende last van hooikoorts en kun je in de lente de deur niet uit zonder pollencheck en tissues. Gelukkig wil dat nog niet zeggen dat je pasgeboren baby ook automatisch last krijgt van hooikoorts. Allergieën ontwikkelen zich pas nadat je meerdere keren aan allergenen bent blootgesteld. Een baby is nog niet vaak genoeg buiten om een reactie te ontwikkelen op pollen en gras. Toch kunnen allergische reacties op voedsel en op bronnen binnenshuis al in het eerste jaar na de geboorte ontstaan. Je kindje krijgt dan last van symptomen zoals rode ogen, niezen en eczeem. Zes weetjes over allergie bij je baby.

1. Het is een familiekwaal

Als jij of je partner last heeft van een allergie, loopt je kind extra risico op het ontwikkelen van een allergie. Dat kan wel een heel andere allergie zijn dan die jij of je partner hebt. Misschien heb jij last van hooikoorts, terwijl je kindje bijvoorbeeld allergisch is voor katten. Maar zelfs als jij en je partner geen enkele last hebben van allergieën, betekent dit niet dat je kindje ook geen last zal krijgen. Allergie bij kinderen komst steeds vaker voor en bij veel van die kinderen zit allergie niet in de familie. Sommige experts denken dat onze superschone, superhygiënische manier van leven hierin een rol speelt. Hun theorie is dat kinderen, doordat ze in een omgeving leven met amper bacteriën, minder weerstand opbouwen tegen vijandelijke indringers. Daarmee suggereren we natuurlijk niet dat je de boel vies moet maken, maar een beetje loslaten lijkt geen kwaad te kunnen.

2. Badderen verergert eczeem niet!

Waar is dat zachte babyhuidje opeens gebleven? Wanneer je rode, droge vlekken op het voorhoofd, de wangen, armen, benen of nek van je kind ziet, is er waarschijnlijk sprake van eczeem. Deze huidreactie is in sommige gevallen het eerste teken van een allergie. Omdat het eczeem jeukt, kan je kindje hier ’s nachts wakker van worden. Toch hoef je je hier niet direct zorgen over te maken. Eczeem komt veel voor; 1 op de 5 kinderen krijgt er mee te maken. En hoe ouder je kind wordt, hoe minder klachten hij of zij er van zal hebben. Laat geparfumeerde producten voor bad en huid staan. Ook geparfumeerde wasmiddelen kun je het beste even aan de kant schuiven. De kans dat het eczeem hierdoor minder wordt is groot. Eerder werd daarnaast vaak het advies gegeven om je kind niet dagelijks in bad te doen. Zo zou je voorkomen dat de huid uitdroogde en de klachten verergerden. Daar komen artsen inmiddels van terug. Water herstelt namelijk de vochtbalans van droge huid. Het is daarom geen probleem om je kindje dagelijks in bad te doen. Badder wel met ongeparfumeerde producten en smeer je kleine na het afdrogen in met een vocht inbrengende baby crème. Gebruik geen lotions, omdat die de huid juist kunnen uitdrogen.

3. Badderen in bleekmiddel kan helpen

Heeft je kind erg veel eczeem? Dan kan een bad met bleekmiddel helpen. Dat klinkt shockerender dan het in werkelijkheid is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 2 of 3 keer per week 5-10 minuten badderen in verdunde bleek beter werkt tegen eczeem dan gewoon water. Bleek is niet slecht voor de huid. Het is vergelijkbaar met zwemmen in het zwembad, alleen een stuk schoner. Zo’n bad kan helpen doordat hierdoor bepaalde type bacteriën die invloed hebben op eczeem verminderen. Een havermoutbad kan ook helpen tegen een jeukende huid. Alleen zal havermout die eczeem veroorzakende bacteriën niet doden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby met grijs vest

4. Testen kan duidelijkheid geven bij allergie

Helpen al die huis- tuin- en keukenmiddeltjes niet? Een kinderarts kan zorgen voor een huid- of bloedtest, om vast te stellen of je kindje reageert op huishoudelijke deeltjes zoals mijten, schimmels of huisdieren of op voeding. Met een beetje geluk wordt door de test helder wat de oorzaak is. Die oorzaak hoef je dan alleen nog maar te verwijderen om resultaat te kunnen bemerken. Een arts kan eventueel ook steroïde crème voorschrijven, om de jeuk te verminderen.

5. Borstvoeding kan de kans op allergie verkleinen

Tegenwoordig weet iedereen wel dat je allergisch kunt zijn voor pinda’s, maar er zijn nog veel meer voedingsmiddelen waar je allergisch voor kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan eieren, melk, gluten en vis. Ongeveer 4 op de 100 kinderen heeft zo’n voedselallergie. Sommige allergieën verdwijnen vanzelf als een kind ouder wordt, terwijl andere ook op oudere leeftijd blijven bestaan. Ook de allergische reacties kunnen verschillen. Misschien krijgt je kind alleen wat uitslag, maar in ernstiger gevallen krijgt je kind te maken met zwellingen van mond, tong of keel en ademhalingsproblemen. Helaas kun je niet echt voorkomen dat je kind een allergie krijgt. Eerder werd wel gezegd dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet te vroeg kon introduceren, maar er is eigenlijk geen bewijs dat deze methode werkt. Overigens is het wel handig om voedingsmiddelen per stuk aan te bieden, in plaats van tegelijkertijd. Zo wordt het makkelijker om te ontdekken waar je kind op reageert. Er is slechts één maatregel die echt van invloed lijkt te zijn op het onderdrukken van allergieën: borstvoeding geven. Uit onderzoek uit 2008 bleek dat het geven van minstens vier maanden borstvoeding het ontwikkelen van een allergie kan uitstellen of zelfs voorkomen. Ook hypoallergene babymelk lijkt dit effect overigens te hebben. In deze melk zijn de proteïnen uit de koeienmelk in kleine stukjes gebroken, waardoor de meeste baby’s met een melkallergie deze melk wel kunnen drinken.

6. Neusallergieën ontstaan meestal binnenshuis

Lijkt het wel of je niets anders doet dan de neus van je baby schoonvegen? Een loopneus kan een teken zijn van een neusallergie. Ook rode, jeukend ogen en helder slijm kunnen signalen zijn. Deze symptomen ontstaan tot het derde levensjaar meestal niet door triggers van buiten, zoals gras. Vaker ligt de oorzaak binnenshuis, bijvoorbeeld schimmel en mijten. Zo’n 40 procent van de kinderen heeft weleens last van een neusallergie en de eerste symptomen kunnen al starten met een maand of zes. Let goed op wanneer je kindje opeens erg loopt te niezen of een erge loopneus heeft. Is dat bijvoorbeeld vooral wanneer je kindje ’s nachts in bed ligt? Dan kan huisstofmijt de veroorzaker zijn. Wanneer je weet waar de reactie vandaan komt, wordt het makkelijker om de bron aan te pakken.

Reageer op artikel:
6 weetjes over allergie bij je baby
Sluiten