Petra
Petra Gezondheid baby 9 Sep 2019

Via deze 9 fases leert je baby zelfstandig te zitten!

Het is toch fantastisch hoe snel zo’n klein, weerloos pasgeboren baby’tje verandert in een pittige peuter? Voor je het weet zit je kleine zelfstandig rechtop. Dit proces verloopt via een aantal fasen, waarin je als ouder je kindje kunt ondersteunen.

1. Voordat je kind kan zitten

Het is belangrijk dat je weet hoe je je kindje kan helpen bij het leren zitten. Let daarom op de eerste signalen dat hij of zij overeind probeert te komen. Meestal zie je deze voor het eerst wanneer je kindje ergens tussen de 4 en 9 maanden oud is. Let op; het heeft geen zin om dit proces te versnellen. Zo lang de spieren van je kindje nog niet sterk genoeg zijn, kan hij of zij nog niet zelfstandig zitten. Ook de motorische ontwikkeling moet voldoende zijn en je kleine moet in staat zijn zijn nek rechtop te houden. Pas als aan die voorwaarden voldaan wordt, zal leren zitten succesvol zijn.

2. De voorbereiding

Het is goed om je kindje al vanaf de geboorte te laten wennen aan het liggen op de buik. Dit kun je doen door middel van ‘tummy time’. Op de buik liggen helpt met het versterken van de spieren in de nek, buik en rug. Over het algemeen worden de spieren van een baby sterker van top tot teen. Dus eerst moeten de nekspieren versterken, dan de spieren in de bovenrug en daarna in de onderrug. Begint je kindje zijn hoofdje op te tillen om horizontaal te kijken als hij op z’n buik ligt? Dat is een eerste teken dat de spieren sterker worden. Je kunt je kindje hierbij helpen door hem of haar regelmatig van positie te laten wisselen. Wissel liggen op de rug af met liggen op de buik en laat hem ook oefenen op verschillende plekken, zoals op bed en op de vloer. Let er daarbij wel op dat je ‘tummy time’ alleen inzet wanneer je kindje wakker en alert is en blijf erbij om in de gaten te houden of het goed blijft gaan.

3. Buikproblemen

Het kan heel goed zijn dat je kind die buikligging eerst helemaal niet prettig vindt. Daarom is het belangrijk om er de tijd voor te nemen en toch steeds weer even te oefenen. De oefening is nu eenmaal nodig om die spieren te versterken die ze nodig heeft om te zitten. Je kan de oefening makkelijker maken door je kindje op de buik op jouw borst te leggen, met het gezicht naar jou toe. Dan is er iets meer houvast. Er zijn ook speciale C-vormige kussentjes die je onder de oksel kan leggen.

4. Oefening baart kunst

Als je baby inmiddels zelfstandig het hoofd rechtop kan houden (meestal vanaf een maand of drie, vier), kun je hem of haar in een ondersteunende kinderstoel zetten. De Bumbo stoel kan een handige aanschaf zijn. Op deze stoel worden rug en benen nog ondersteunt, terwijl je kindje ondertussen toch kan oefenen. Ook ondersteunen met behulp van kussens werkt overigens prima. Je kindje wordt nu steeds sterker en de kans is groot dat ze inmiddels een paar seconden lang zelfstandig kan zitten. In eerste instantie is dat nog heel wiebelig en bibberig. Je kind zal dan ook regelmatig omvallen. Maar oefening baart kunst, dus houd gewoon vol! Met een maand of zes kunnen de meeste baby’s een paar seconden zelfstandig rechtop zitten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

moeder met baby

5. Leren balanceren

Voordat je kindje zelfstandig kan zitten, moet hij of zij eerst leren balanceren. Sterke spieren zijn daarvoor noodzakelijk, maar je hebt ook nog wat anders nodig. Balans is een proces tussen brein en spieren, dus voordat het lukt moeten de hersenen eerst voldoende ontwikkeld zijn. Je kunt helpen met leren balanceren door je kindje in de hoek van een stoel of bank te laten zitten. Zo leert hij of zij het gevoel van balans te herkennen. Of ga op de grond zitten, met je benen gekruist en laat je kindje zitten tussen je kuit en bovenbeen.

6. De ‘driepootszit’

Een kindje dat leert zitten, houdt vaak een of twee armen voor zich voor stabiliteit. Hij of zij zit dus, met de handjes stevig voor zich op de grond. Dit wordt daarom wel een ‘driepootszit’ genoemd. Tot het moment waarop de spieren van je kindje voldoende ontwikkeld zijn, zal hij of zij een beetje hulp nodig hebben om overeind te blijven. De armen zijn dan een prettig extra ondersteuning. Let er op dat je kindje in deze periode op zacht materiaal zit, omdat hij regelmatig om zal vallen. Dat kan ook gebeuren doordat je kindje afgeleid raakt door andere zaken. Op deze leeftijd zijn kinderen razend nieuwsgierig, en daardoor kan de focus op balans makkelijk verzwakken. Gevolg; je baby rolt om. Als ouder blijven opletten is dus essentieel.

7. Trek de aandacht

Je kunt je baby stimuleren rechtop te gaan zitten, door haar op haar rug te leggen. Trek haar vervolgens langzaam en voorzichtig aan haar handjes omhoog, tot een zittende positie. Dit gaat het makkelijkste wanneer je hierbij een lokkertje gebruikt. Op deze leeftijd vinden baby’s het bijvoorbeeld prachtig om zichzelf in de spiegel te zien. Plaats een spiegel op een punt dat net te hoog is voor je kindje om liggend te bekijken. Het zal hem of haar uitdagen om te gaan zitten. Of zet haar rechtop voor de spiegel, terwijl je ondersteunt onder de armen. Je kindje is nog te jong om alleen rechtop te staan, maar deze houding helpt wel bij de spierontwikkeling.

8. Alles uit de weg!

Wanneer je kindje rechtop gaat zitten, is het belangrijk om actie te ondernemen. Maak de kamer kindveilig. Met zes maanden zijn de armen van je kind al erg sterk en hij zal alles pakken wat binnen handbereik ligt. Zitten er rond het ledikant of box spullen waar je kind aan kan trekken? Ruim die op. Ook een mobile boven het bed hoort daarbij. Je baby kan inmiddels zo hard trekken dat de mobile voor je het weet in het ledikant ligt. Je kindje kan er dan in verstrikt raken, en dat wil je natuurlijk niet. Vergeet ook niet om de bodem van het ledikantje naar beneden bij te stellen, anders rolt je kindje er in een oogwenk uit!

9. De volgende stap: kruipen!

Kan je kindje steeds beter rechtop zitten? Dan zal hij of zij steeds sterker worden. Voor je het weet is hij sterk genoeg om zich op z’n knieën te rollen. Dan is het tijd voor de volgende stap: kruipen! Hadden we al gezegd dat het belangrijk is om het huis kindveilig te maken…? ?

Reageer op artikel:
Via deze 9 fases leert je baby zelfstandig te zitten!
Sluiten