Petra
Petra Gezondheid baby 25 Sep 2020

Wanneer gaat je baby zitten?

De geboorte van je kindje is natuurlijk geweldig. Maar er zullen nog heel wat bijzondere mijlpalen volgen in het leventje van je kind. Zo weten de meeste ouders nog precies het moment waarop hun kindje de eerste stapjes zette, of voor het eerst naar de peuterspeelzaal mocht. Kunnen zitten is ook zo’n bijzonder moment. Maar wanneer gaan baby’s eigenlijk zitten? Moet je je zorgen maken als je baby van 7 maanden nog niet kan zitten? En hoe kun je dan stimuleren dat je baby toch zitten gaat? We zetten het voor je op een rij!

Vanaf hoeveel maanden kan een baby zitten?

In de eerste maanden na de geboorte wordt je baby langzamerhand steeds sterker. Het is belangrijk om je kindje in die periode regelmatig even op de buik te leggen, zodat je kleine de spieren kan trainen. Wanneer hij of zij tussen de vier en zes maanden oud is, zal hij daardoor sterk genoeg zijn om het eigen hoofdje rechtop te houden. Dat is ook het moment waarop je je kindje rechtop kunt laten zitten. Je kleine heeft daar de eerste tijd nog wel jouw steun bij nodig. Zet je kleine bijvoorbeeld rechtop op je schoot. Zo is er steun van je buik, maar kan je baby wel vrij rondkijken. Er zal een wereld voor je baby opengaan!

Je zal merken dat het bij het rondkijken in die eerste periode best lastig kan zijn om in balans te blijven. Omvallen hoort daarbij. Zorg er daarom voor je kindje op een veilige plek oefent met zitten. Zet je je kindje bijvoorbeeld op de grond? Leg er dan wat kussens omheen, zodat er een zachte landing is. Zo kan je kindje oefenen en zal je merken dat je baby langzaamaan zelfstandig leert zitten. Goed om te weten; iedere baby volgt daarin de eigen ontwikkeling. De gemiddelde leeftijd waarop een kind deze vaardigheid onder de knie heeft ligt tussen de 7 en 13 maanden. Maak je dus niet direct zorgen wanneer je kindje van 8 maanden of zelfs van 10 maanden nog niet zelfstandig kan zitten. Gewoon rustig blijven oefenen!

Vanaf hoeveel maanden mág een baby zitten?

De eerste stap richting kunnen zitten is zelfstandig kunnen omrollen. Kan je kindje zelfstandig draaien van rug- naar buikligging en weer terug? Dan zijn de spieren sterk genoeg om rechtop te zitten. Daarbij is het wel heel belangrijk dat je kindje het hoofdje zelf rechtop kan houden. Zitten is alleen goed wanneer alle spieren in rug en nek daar sterk genoeg voor zijn. Forceer dus niets! Zit je baby van 9 maanden nog niet? Dan blijft geduld echt een schone zaak. Laat je kindje nog rustig even oefenen met de buikligging en het omrollen. Pas als hij of zij dat helemaal onder de knie heeft is er ruimte voor de volgende stap. Te vroeg rechtop zetten kan trouwens ook tot gevolg hebben dat je kindje niet gaat kruipen, maar een billenschuivertje wordt. Zittend zie je nu eenmaal veel meer dan kruipend! Uiteindelijk is het vanuit een zittende positie lastiger om te gaan staan dan vanuit een kruiphouding. Houd daarom vooral het tempo van je kleine aan.

Wanneer kan mijn kindje zelfstandig zitten?

Ook het antwoord op deze vraag hangt af van de spierkracht van je kind. Het ene kind is nu eenmaal sneller klaar voor dit moment dan het andere. Zelfstandig zitten lukt ook pas wanneer het lukt om zelfstandig in balans te blijven. Voor de meeste baby’s ligt dit moment ergens tussen de 6 en 9 maanden. Het is grappig om te zien hoe je kindje zichzelf dan in zittende houding krijgt:

  • Eerst richt hij vanuit buikligging zijn borst op;
  • Vervolgens draait hij zich op zijn zij;
  • Met zijn armen drukt hij zichzelf vervolgens omhoog, tot hij zit op z’n billen.

Nog best ingewikkeld, als je erover nadenkt! 😉 Houd er rekening mee dat je kindje pas in een kinderstoel mag zitten wanneer hij of zij zelfstandig kan zitten. Begin daar dus niet te vroeg mee. Wanneer je kindje in de stoel zit en je ziet dat het moeite heeft om het hoofd omhoog te houden, is je kleine er nog niet aan toe. Als je dit te vroeg probeert, kan dit uiteindelijk zelfs schade veroorzaken aan de ontwikkeling van de wervelkolom.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby zitten bij mama

Wanneer duurt leren zitten bij je baby te lang?

Het is dus niet nodig om je te snel zorgen te maken wanneer je het idee heeft dat jouw baby te laat leert zitten. De leeftijd waarop baby’s gaan zitten is nu eenmaal heel verschillend. Daarnaast zal de voortgang van je baby steeds goed worden bijgehouden op het consultatiebureau. Vraag je je af of er iets mis is? Dan is het consultatiebureau of de huisarts de beste plek om dit te bespreken. Er kan dan bekeken worden of er mogelijk sprake is van een motorische ontwikkelingsstoornis. Kan je baby met negen maanden nog niet zelfstandig zitten? Bespreek dit dan zeker met een arts, omdat dit er op kan wijzen dat er een vertraging in de motorische ontwikkeling is. Zo’n vertraging kan ook andere kenmerken hebben, zoals slappe bewegingen, weinig controle of de hoofdbewegingen, of het hebben van heel gespannen spieren.

Mijn baby wil niet zitten, wat nu?

Je kind zal in zijn of haar leven nog urenlang zittend gaan doorbrengen. Maak je dus geen zorgen wanneer je kindje met bijvoorbeeld 8 maanden nog niet kan zitten. Heb geduld! Eventueel kan je je kleine wel stimuleren om zijn spieren te versterken, zodat de kracht er is om te gaan zitten. Een aantal tips:

  • Een gouwe ouwe: laat je kindje op je schoot zitten, met het gezichtje naar je toe. Houd ‘m goed vast bij de romp. Wiebel vervolgens met je benen heen en weer. ‘Paardje rijden’ is een hilarische manier om je kindje te ondersteunen bij het versterken van de spieren!
  • Als je baby zijn hoofdje zelf omhoog kan houden, kun je hem ook helpen om de nekspieren verder te trainen. Dit kun je doen door je kindje als hij op zijn rug ligt voorzichtig aan de armpjes omhoog te trekken, tot hij een zittende houding heeft. Doe er een dansje bij, zing een liedje en trek rare bekken. Plezier gegarandeerd!
  • Heeft je kindje nog moeite met balans houden? Laat je kindje dan op de grond zitten en rol voorzichtig een bal naar hem toe. Je baby zal door dit spelletje meer gevoel voor balans krijgen.

Met deze spelletjes laat je je kindje op een leuke manier oefenen en voor je het weet kan je kleine zitten!

Reageer op artikel:
Wanneer gaat je baby zitten?
Sluiten