Petra
Petra Gezondheid baby 13 Sep 2019

5x Zo stimuleer je de zintuigen van je baby

Je hebt je vast wel eens afgevraagd of je baby die mobiel boven het bedje wel kan zien, of of bang is voor het geluid van de stofzuiger. Baby’s nemen de wereld heel anders waar dan volwassenen. Jouw kleine gebruikt nog alle vijf de zintuigen intensief om informatie op te nemen, te reageren op de omgeving, voeding te zoeken en een band op te bouwen met jou. Sommige zintuigen zijn al volledig ontwikkeld bij de geboorte, zoals tastzin en gehoor. Maar het volledig ontwikkelen van het zicht duurt na de geboorte nog een aantal maanden. Weet wat en hoe jouw kindje waarneemt en hoe je de zintuigen kan stimuleren.

1. Zicht stimuleren

Vlak na de geboorte kan je baby nog maar ongeveer 30 centimeter ver kijken. Ook is het beeld vaag, hij ziet vooral vormen en schaduwen. Zo kan je baby bijvoorbeeld zien of iets groot, klein, licht of donker is. Vanaf een maand of vier kan je baby verder kijken en kan hij z’n ogen gebruiken om een bewegend object te volgen. En als je baby vijf maanden oud is kan hij of zij diepte zien. Ook bijzonder: ergens tussen de leeftijd van vier en zes maanden is de mogelijkheid om kleur te zien ontwikkeld. Allemaal dingen die handig zijn wanneer je kindje begint met kruipen en lopen.

Kleur in de kinderkamer

Gebruik in de kinderkamer heldere kleuren en grote patronen. Verplaats ook af en toe het wiegje naar een andere hoek van de kamer. Zo kan je kleine oefenen met waarnemen vanuit verschillende hoeken. Houd je gezicht dichtbij het gezichtje van je kind en praat of lach. Op deze manier kan je baby de blik focussen op je gezicht en je bewegingen. Vanaf een maand of vier wordt ook een spelletje als ‘Kiekeboe’ erg gewaardeerd. Laat hem daarnaast veel verschillende omgevingen zien. Ga eens een dagje naar de dierentuin, wandel rond in het park of loop een rondje door het dorp. Je kindje zal steeds meer vormen, tinten en kleuren waarnemen. Is er iets dat de aandacht van je kindje trekt? Geef hem dan de tijd om daar goed naar te kijken.

2. Gehoor stimuleren

De ontwikkeling van het gehoor van je kindje start al voor de geboorte. Hierdoor herkent hij of zij je stem al direct na de bevalling. Dat je kleine goed kan horen kun je merken aan kleine dingen. Ze schrikt van een dichtslaande deur, maar kan tegelijkertijd trouwens ook ijskoud door het hardste geluid heen slapen. Je kindje kan in de eerste periode snel afgeleid waren door achtergrondgeluiden. Vanaf twee maanden gaat ze proberen geluiden na te bootsen en met een maand of vier gaat je kind echt leuk ‘kletsen’. Verstaanbaar is het dan nog niet, maar er kunnen hele verhalen uitkomen!

Samen zingen

Praat tegen je kind, lees verhaaltjes voor en zing kinderliedjes. Dit helpt je kindje allemaal bij de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid. Daarnaast ondersteunt het de taalontwikkeling en verstevigt het jullie onderling band. Luister samen naar de omgevingsgeluiden en vertel je kleine wat er allemaal te horen is. Zo zal je kindje steeds meer geluiden herkennen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby met groen rompertje

3. Tastzin stimuleren

De tastzin is direct na de geboorte één van de best ontwikkelde zintuigen. Baby’s kunnen verschillen voelen tussen temperaturen, texturen, vormen en zelfs tussen gewichten. De tastzin is ook heel belangrijk bij het ontwikkelen van een onderlinge band. Knuffelen met je baby zorgt ervoor dat hij zich warm en veilig voelt. Ook wikkelen in een draagdoek kan helpen, doordat dit een beetje hetzelfde voelt als de baarmoeder. Baby’s ontdekken hun omgeving door middel van de tastzin, en hun favoriete instrument daarbij is hun mond. Wees dus niet verbaasd wanneer je kleine bijt en zuigt op alles wat binnen zijn handbereik komt. Zorg er wel voor dat al die spullen veilig en schoon zijn. Wanneer je kleine meer controle krijgt over handen en armen, zal ze alles wat in de buurt ligt proberen te grijpen!

Lekker knuffelen!

Houd je kindje regelmatig vast. Huid-op-huid contact is helemaal goed voor pasgeborenen. Smeer je kleine lekker in met lotion na het badderen, of probeer een babymassage. Laat haar voelen aan verschillende materialen, zoals een knuffel, een tennisbal of een speelgoedauto. Zo maakt ze kennis met allerlei texturen.

4. Reukzin stimuleren

Al vanaf de geboorte kan je kindje goed ruiken. Je kleine herkent jouw geur al vanaf dag één en herkent de geur van overige gezinsleden waarschijnlijk al binnen een week. Baby’s blijken heel goed borstvoeding te kunnen ruiken. Ze ruiken zelfs verschil tussen borstvoeding en flesvoeding! Dat kan af en toe best lastig zijn, zeker wanneer je kindje met een maand of vier ’s nachts moet leren doorslapen. Wanneer je je kindje dan komt troosten, doet jouw geur gelijk denken aan voeding. Opeens wil je kleine dan eten, terwijl het daar nog geen tijd voor is. Overigens is de reukzin voor baby’s ook een heel goed middel om verschil tussen veiligheid en potentieel gevaar waar te kunnen nemen. Dat is een vaardigheid die we op oudere leeftijd vaak zijn verloren!

Heerlijke routine

Het is te adviseren om steeds deze babyverzorgingsproducten te gebruiken, omdat je kindje die vertrouwde geuren prettig vindt. Belangrijk: gebruik zelf geen sterk geparfumeerde producten wanneer je borstvoeding geeft. Die geuren kunnen je kindje in de war brengen, omdat hij of zij dan je feromonen niet meer ruikt. Laat je kleine kennismaken met zoveel mogelijk geuren en leg van jongs af aan uit welke geur hij ruikt. Dat is niet alleen goed voor de geurherkenning, maar ook voor de taalontwikkeling!

5. Smaakzin stimuleren

De smaakpapillen van je baby zijn bij de geboorte al volledig ontwikkeld. Bij de geboorte hebben baby’s een natuurlijke voorkeur voor zoetigheid. Ook bijzonder: je kleine krijgt via je borstvoeding de smaken van het voedsel dat jij hebt gegeten mee. Je hebt kans dat je kindje geen zin heeft om melk te drinken, nadat je veel zure producten hebt gegeten. Maar als je veel zoetigheid hebt gegeten, zal je baby hier ook op reageren!

Variatie is belangrijk voor de zintuigen

Eet voldoende gevarieerd wanneer je borstvoeding geeft. Wanneer je baby vanaf een maand of zes zelfs vast voedsel gaat eten, is het belangrijk dat je veel verschillende soorten voeding en smaken geeft. Zo maakt je kleine op een uitgebreide manier kennis met al die verschillende ervaringen.

Reageer op artikel:
5x Zo stimuleer je de zintuigen van je baby
Sluiten