Petra
Petra Gezondheid baby 8 Mar 2020

5x belangrijk om te weten over vroeggeboorte

In 2018 werden in ons land 11.530 baby’s te vroeg geboren, dus voordat een zwangerschapsduur van 37 weken was bereikt. Dat is ongeveer 7 procent van het totale aantal baby’s in dat jaar. Van die premature baby’s werden er 755 extreem vroeg geboren. Dat betekent dat zij ter wereld kwamen na een zwangerschap van tussen de 22 en 26 weken. Vroeggeboorte kan gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Dit zijn vijf belangrijke dingen om te weten over prematuurtjes.

1. Gezondheidsproblemen door vroeggeboorte

Te vroeg geboren kindjes lopen meer risico op gezondheidsproblemen vlak na de geboorte dan baby’s die met 37 weken of meer ter wereld komen. Zo kunnen de vroeggeboren baby’s last hebben van ademhalingsproblemen. Ook blijvende problemen, zoals een mentale achterstand of gehoor- of zichtproblemen kunnen ontstaan. Het meeste risico op serieuze complicaties lopen baby’s die worden geboren voor de 33e zwangerschapsweek. Maar ook baby’s die tussen 34 en 36 weken zwangerschap worden geboren lopen meer kans op ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen en problemen bij het op peil houden van de eigen lichaamstemperatuur.

2. Zorg dat de oorzaak duidelijk is

Ongeveer 25 procent van de premature geboortes ontstaat door zwangerschapscomplicaties. Problemen met de placenta kunnen een rol spelen. Ook gezondheidsproblemen bij de moeder (denk aan een te hoge bloeddruk) kunnen van invloed zijn. In veel van deze gevallen is een vroege bevalling dan de meest veilige optie. Het lijkt er wel op dat geboortes steeds vaker worden opgewekt of dat er wordt gekozen voor een keizersnede. Of dit een goede ontwikkeling is, is de vraag. Zolang het doorzetten van de zwangerschap veilig is voor moeder en kind, is dit vaak de betere optie. Overigens vinden de meeste premature geboortes spontaan plaats, zonder dat die wordt opgewekt of zonder dat er gekozen wordt voor een keizersnede. In bijna 40 procent van die spontane bevallingen kan de oorzaak van de te vroege geboorte niet achterhaald worden.

Onderzoek lijkt er op te wijzen dat vroeggeboorte zou kunnen ontstaan als een natuurlijke reactie van ons lijf op bepaalde invloeden. Zo zouden bacteriële infecties, bijvoorbeeld een blaasontsteking, van invloed kunnen zijn. Deze infecties leiden namelijk tot ontstekingen, die ervoor zorgen dat bepaalde hormonen worden vrijgegeven. Diezelfde hormonen zouden ook de bevalling kunnen triggeren. Lastig is dat zwangere vrouwen met een urineweginfectie vaak geen symptomen hebben. Daardoor kan het lastig zijn om een tijdige diagnose te stellen. Ook tandvleesontstekingen lijken zo’n trigger voor een bevalling te kunnen zijn. Het is alleen nog niet duidelijk hoe dit precies werkt. Wel is duidelijk dat een regelmatig tandartsbezoek dus belangrijk is! Ten slotte kunnen ook bepaalde chronische aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte, en levensstijl (roken, drinken) een rol spelen bij vroeggeboorte.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby in couveuse

3. Wie er risico loopt op vroeggeboorte

Er zijn drie groepen vrouwen die het meeste risico lopen op een te vroege bevalling:

  • Vrouwen die zwanger zijn van een meerling;
  • Die eerder een vroeggeboorte hebben gehad;
  • Of die bepaalde problemen hebben met de baarmoeder (zoals een andere vorm) of met de baarmoederhals. Een te weke baarmoederhals kan tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld te vroeg openen.

Ook andere factoren kunnen een rol spelen, maar dan meer een bijrol dan een hoofdrol. Zo loop je meer risico wanneer je pas heel laat prenatale zorg krijgt of wanneer je zwanger bent van slechts één foetus na ivf. Ook te snel opnieuw zwanger raken (binnen negen maanden na de geboorte) lijkt een risico te geven. En ben je jonger dan 17 of ouder dan 35? Ook dan loop je wat meer kans op een vroeggeboorte. Het is nog niet duidelijk waardoor dit komt.

4. Zo verklein je de kans op vroeggeboorte

Zelfs wanneer je alles goed doet, kan je nog te maken krijgen met een premature bevalling. Gelukkig kun je de kans daarop wel verkleinen door goed voor jezelf te zorgen voordat je zwanger wordt en tijdens de zwangerschap zelf. Denk jij dat er bij jou sprake kan zijn van een verhoogde kans op een vroeggeboorte? Dan is het goed om dit met de (huis)arts te bespreken. Daarnaast is het belangrijk dat je op een gezond gewicht zit als je zwanger wilt worden. Vrouwen die te zwaar of juist te licht krijgen namelijk sneller te maken met vroeggeboorte. Ook heel belangrijk: stop met roken!

Ben je zwanger en heb je het idee dat de bevalling te vroeg op gang komt (zie ook punt 5)? Overleg dan direct met je arts of verloskundige. De arts kan een interne controle uitvoeren om te checken of de baarmoederhals inderdaad weker wordt. Ook een vaginale echo kan nodig zijn om de baarmoederhals beter te kunnen bekijken. Soms wordt er een uitstrijkje gemaakt, om te checken op de hoeveelheid fibronectine. Dit is een soort natuurlijke lijm die de vruchtwaterzak vastgehecht houdt aan het baarmoederweefsel. Fibronectine is de eerste 22 weken van de zwangerschap terug te vinden in de vagina, maar daarna verdwijnt het daar tot een week of drie voor de bevalling. Zit er toch fibronectine in de vagina tussen de 22 en 34 weken zwangerschap? Dan kun je dus een verhoogde kans op een vroeggeboorte hebben. In sommige gevallen kan dan medicatie worden ingezet om de bevalling zo lang mogelijk uit te stellen. Iedere dag extra in de baarmoeder is dan namelijk meegenomen!

5. Zo herken je de signalen van vroeggeboorte

Bel de dokter of het ziekenhuis direct wanneer je een van deze symptomen herkent:

  • Weeën die ervoor zorgen dat je buik zich samentrekt en die iedere 10 minuten of zelfs vaker voorkomen;
  • De kleur van de vaginale afscheiding verandert, of je hebt last van een vaginale bloeding;
  • Het gevoel dat de baby naar beneden wordt gedrukt;
  • Een lage, doffe pijn in de rug;
  • Je hebt last van buikkrampen, maar geen diarree.

De dokter zal besluiten welke actie er ondernomen moet worden. Soms zal het advies worden gegeven om even rustig af te wachten, om te kijken of de symptomen vanzelf wegtrekken. Het kan echter ook zijn dat de arts je vraagt om langs te komen voor een controle.

Reageer op artikel:
5x belangrijk om te weten over vroeggeboorte
Sluiten