Petra
Petra Gezondheid baby 3 Oct 2019

8 symptomen bij je kind die je niet moet negeren

Een beetje hangerig, snotterig, of erg moe; de meeste kwaaltjes en symptomen van je kind verdwijnen vanzelf weer. Maar de volgende 8 symptomen moet je nooit negeren!

1. Hoge koorts

Over het algemeen is een beetje koorts of verhoging niet erg, zolang je kind zich nog redelijk goed lijkt te voelen. Er zijn alleen wel een paar uitzonderingen. Bij baby’s die jonger zijn dan drie maanden en plotseling hoge koorts hebben moet meteen actie worden ondernomen. Als de koorts wordt veroorzaakt wordt door een bacteriële infecties (zoals een blaasontsteking), kan de koorts zich snel door het lichaam verspreiden. In de meeste gevallen kan er gelukkig een gewoon virus als veroorzaker van de symptomen gevonden worden, maar dat moet dan eerst wel uitgezocht worden. Bel dan in zo’n geval ook direct de huisarts. Buiten kantoortijden kun je bellen met de huisartsenpost. Houd in je achterhoofd dat een beetje koorts niet gevaarlijk is, zoals je kind voldoende vocht binnenkrijgt en geen afwijkend gedrag vertoont.

2. Langdurige koorts

Is er sprake van verhoging of koorts die maar niet minder wordt, of langer dan vijf dagen duurt? Als je je kind al een koorts verlagend medicijn hebt gegeven (zoals ibuprofen), maar de koorts nog niet minder wordt, is het goed om de huisarts te bellen. Het is namelijk een teken dat de infectie sterker is dan het lichaam aan kan. Dan wil de huisarts waarschijnlijk kijken of de oorzaak gevonden kan worden. Koorts die wordt veroorzaakt door een simpel verkoudheids- of griepvirus moet normaal gesproken binnen vijf dagen verdwijnen. Houdt het langer aan? Zelfs milde verhoging kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Is dat het geval, dan zal er een antibiotica behandeling nodig zijn.

3. Koorts en hoofdpijn

Heeft je kind koorts in combinatie met een stijve nek of hoofdpijn? Misschien zelfs met uitslag die lijkt op blauwe plekken of kleine rode puntjes? Bel dan de huisarts. Dit kunnen namelijk symptomen zijn van hersenvliesontsteking. Dan is onmiddellijke actie vereist.

4. Een rode ring

Verschijnt er op de huid van je kind opeens rode uitslag in de vorm van een cirkel? Of zie je kleine rode puntjes in een cirkel, die niet verdwijnen als je erop drukt? Een ringvormige uitslag met een bleke vlek in het midden kan wijzen op de ziekte van Lyme. Zie je kleine plekjes onder huid? Dan kan er sprake zijn van diverse serieuze aandoeningen. Of zit je kind opeens onder de blauwe plekken? Dan kan dit een teken zijn van problemen met het bloed. Uitslag kan overigens ook ontstaan door een allergische reactie. Heeft je kind naast uitslag ook ademhalingsproblemen, of is hij of zij overactief of juist apathisch? Dan is het tijd om de huisarts te bellen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachende peuter

5. Een afwijkende moedervlek

Verschijnt er een moedervlek, of is er bij een al bestaande moedervlek sprake van grote veranderingen? Dan is het belangrijk om dit te laten checken. Controleer regelmatig de moedervlekjes op het lichaam van je kind. Vooral de vlekjes die er al zijn vanaf de geboorte, kunnen kwaadaardig worden. Dus zit je kind in bad of staat het onder de douche? Let dan zo af en toe op eventuele veranderingen. Eén keer per maand checken is in principe voldoende. Is er sprake van een moedervlek met een grillige vorm, rafelige randjes of kleurverschillen? Dan is er risico op huidkanker en is het dus belangrijk om dit te laten controleren.

6. Onverwachte hevige buikpijn

Heeft je kind last van pijn rechtsonder in de buik? Vraag hem of haar om op en neer te springen. Als hierdoor de pijn sterker wordt, kan dit een teken zijn van blindedarmontsteking. Hoewel de blindedarm rechtsonder in de buik zit, kan de pijn starten rondom de navel. Daarna verplaatst de pijn zich steeds verder naar rechts. Bij een reguliere buikgriep heeft je kind koorts, last van braken, buikpijn en diarree. Als er sprake is van een blindedarmontsteking wisselen de klachten zich af. Het ene moment klaagt je kind over buikpijn, het volgende moment is er sprake van diarree, en daarna is er weer wat anders. Herken je deze symptomen? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de arts. Blindedarmontsteking neemt namelijk snel in ernst toe en is het makkelijkst te behandelen in een vroeg stadium.

Darmuitstulping bij jonge kinderen

Is je kind jonger dan vier jaar en heeft hij last van buikpijn waarbij hij de ene minuut verrekt van de pijn en waarbij het volgende moment niets aan de hand lijkt te zijn? Dan kan dit veroorzaakt worden door een darmuitstulping. Dit is een serieuze aandoening waar vooral jonge kinderen last van kunnen hebben wanneer het ene deel van de darmen in het andere deel schuift. Deze pijn duurt meestal 20 tot 60 minuten en kan vergezeld gaan van overgeven, koorts, bloed in de ontlasting of slijmerige ontlasting. Tussen de pijnaanvallen zitten meestal rustige periodes. Natuurlijk bel je de huisarts wanneer je kind veel pijn heeft.

7. Hoofdpijn en overgeven

Je kindje wordt huilend van de hoofdpijn wakker, ’s morgens vroeg of zelfs midden in de nacht. De hoofdpijn gaat gepaard met overgeven. Als er sprake is van deze symptomen, kan dit wijzen op migraine. Niet alleen volwassenen kunnen last hebben van deze aandoening! Overleg met je arts over de juiste behandeling. Migraine is in principe niet gevaarlijk en vaak speelt erfelijkheid een rol. Ernstige hoofdpijn kan echter ook een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is. Meer onderzoek is dus gewenst.

8. Geen urine

Een gebrek aan vocht kan allerlei klachten veroorzaken. Een eerste teken is het wanneer je kindje amper of helemaal niet plast. Ook een droge mond en lippen, een ingevallen fontanel (bij baby’s), droge huid of extreem overgeven kunnen signalen zijn van uitdroging. Uitdroging kan uiteindelijk leiden tot shock, daarom is directe behandeling noodzakelijk. Lijkt je kind in shock te raken? Bel dan 112. Is er sprake van een voorstadium? Overleg dan direct met de huisarts.

Reageer op artikel:
8 symptomen bij je kind die je niet moet negeren
Sluiten