Petra
Petra Gezondheid baby 29 Feb 2020

Zo herken en voorkom je zuigflescariës

Denk jij dat een jonge baby nog geen gaatjes in z’n tanden kan hebben? Helaas klopt dat niet. Vanaf het moment dat het eerste tandje tevoorschijn komt, is het belangrijk om te beginnen met poetsen. Zo voorkom je vroege schade aan het melkgebit. Tandbederf ontstaat niet alleen door slechte hygiëne of het eten van veel zoete dingen. Een minder bekende oorzaak van gaatjes is de zuigfles. Deze vorm wordt dan ook zuigflescariës genoemd.

Wat is zuigflescariës?

Weet je dat jij als ouder zelf een belangrijk gevaar vormt voor het gebit van je kindje? Iedere keer dat je je kindje een zoen geeft, eet met dezelfde lepel of drinkt uit dezelfde beker, kun je je eigen mondbacteriën namelijk delen met je kindje. Die bacteriën zitten namelijk in ons speeksel en via lepel, speen of mond kun je die overdragen. Een goede mondhygiëne van je kindje begint daardoor eigenlijk bij jezelf! Verzorg als ouder je gebit goed. Niet alleen als goed voorbeeld voor je kind, maar dus ook om de kans op het overdragen van schadelijke bacteriën te verkleinen. Zuigflescariës komt in beeld wanneer je baby vaak limonade of vruchtensap uit de fles krijgt. Maar ook het steeds geven van melk kan al tot schade leiden. Je gebit heeft namelijk de tijd nodig om zich na het eten of drinken te herstellen. Als dat niet gebeurt neemt de kans op schade aan het melkgebit toe.

Zo herken je zuigflescariës

Gaatjes ontstaat vaak op het bijtvlak van de kiezen. Zuigflescariës ontwikkelt zich echter anders. Bij deze vorm van schade verschijnen de gaatjes op plekken waar je er normaal gesproken niet snel last van hebt. Zo kunnen de boventanden snel aangetast worden. Vooral de snijtanden kunnen zwaar te lijden hebben. In het ondergebit ontstaat bij deze vorm van cariës meestal minder schade. Een eerste teken van zuigflescariës zijn witte, doffe plekken op de tanden. De plekken kunnen na verloop van tijd echt pijn beginnen te doen. Zo erg, dat een kind soms weigert om nog te eten en er ’s nachts van kan wakker liggen. Je wilt dit natuurlijk het liefste voorkomen!

’s Nachts niet drinken

Een eerste manier om zuigflescariës te voorkomen, is door ’s nachts zo min mogelijk drinken aan te bieden. Krijgt je kindje nog nachtvoeding? Dan kun je deze natuurlijk gewoon geven. Maar geef tussendoor geen drinken meer, zeker geen zoete dranken in een fles. Heeft je peuter dorst? Laat hem of haar dan wat water drinken. Op deze manier krijgt het gebit de kans om te herstellen van alle bacterie aanvallen die het gedurende de dag te verwerken krijgt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

lachende jongen met haaienpak

Beperk zoete dranken

Baby’s zijn van nature zoetekauwen. Dit zal je ook gaan merken wanneer je kleine de eerste hapjes vaste voeding krijgt. Het eten van fruithapjes gaat vaak makkelijker dan het eten van groentehapjes. Het is niet voor niets dat geadviseerd om met groentehapjes te starten en pas later fruit te geven! Die voorliefde voor zoet kan ook lastig zijn als het gaat om drinken. Je kindje heeft waarschijnlijk liever een flesje met diksap dan een flesje met water. Advies: probeer je kindje van jongs af te laten wennen aan het drinken van water en laat zoete dranken zoveel mogelijk links liggen. Dit is niet alleen beter voor het gebit, maar vermindert bijvoorbeeld ook de kans op overgewicht.

Voorkom besmetting

Laat je eigen mondhygiëne te wensen over? Heb je bijvoorbeeld last van een ontsteking, of van een slecht gebit? Probeer dan te voorkomen dat je kindje schadelijke bacteriën uit jouw mond krijgt overgedragen. Eet dus bij voorkeur niet samen met één lepel en drink niet uit dezelfde beker. Maak daarnaast een afspraak bij de tandarts, want een goede mondgezondheid is niet alleen voor je kindje, maar ook voor jezelf van belang!

Herstel van schade

Zie jij witte plekjes op de tanden van je kind? Maak dan bij voorkeur direct een afspraak bij de tandarts. In principe hoeft een kind pas vanaf een jaar of vier mee naar de halfjaarlijkse controle, maar wanneer je denkt dat er schade is, is het raadzaam de tandarts ernaar te laten kijken. Denk niet dat dat toch geen zin heeft als er al schade is. Wanneer je het gebit van je kind goed verzorgt kun je namelijk voorkomen dat de schade die er al is erger wordt. Wanneer de witte vlekjes niet goed verzorgd worden, zullen die uiteindelijk bruin en erg zichtbaar worden. Daarnaast krijgt je kindje last van het tandvlees, dat gaat hangen en ontstoken kan raken. Stop dit proces dus op tijd door het gebit goed te verzorgen!

7 tips voor goede tandverzorging

1. Poets de tandjes van je kind iedere ochtend en avond, ook als je kleine nog maar weinig tanden heeft;
2. Geef je kind de kans om zelf de tanden te poetsen, maar poets wel altijd na totdat je kind een jaar of negen is;
3. Voorkom dat je kind de hele dag door eet en/of drinkt. Door het aantal eet- en drinkmomenten te beperken, krijgt het gebit de kans om te herstellen van de zuuraanvallen;
4. Check regelmatig ook het tandvlees van je kindje. Is er sprake van terugtrekkend tandvlees? Dat kan een eerste teken zijn van cariës. Overigens kan dit ook gebeuren wanneer er tijdelijk sprake is van een verminderde weerstand. Houd die plekken goed in de gaten;
5. Krijgt je kindje ’s avonds voor het slapen gaan nog een fles melk? Poets dan daarna de tandjes nog. Het is een fabeltje dat melk geen cariës kan veroorzaken;
6. Hoe sneller je kindje uit een beker kan drinken, hoe beter. Dus leer je kind het drinken uit de fles snel af;
7. Geeft je kindje aan pijn te hebben, of lijkt hij of zij minder goed te eten? Check ook dan de tandjes en regel een controle bij de tandarts.

Reageer op artikel:
Zo herken en voorkom je zuigflescariës
Sluiten