5x zo houd je je kind koel in de zomer
Kou in de winter, hitte in de zomer. Het heeft allebei zo z’n charmes, maar het kan lastig zijn om je kind er goed op te kleden. Zeker bij baby’s is het soms moeilijk in te schatten hoeveel kleding er aangetrokken moet worden. Met deze 5 tips zorg je ervoor dat je kindje koel blijft in de warme zomer.
1. Deze kleding kan je kindje dragen
Tijdens warme dagen is het dragen van één laagje kleding meer dan genoeg. Trek je baby een hemdje en (katoenen) luier aan, dat is meestal voldoende. Let er op dat je kleding kiest die gemaakt is van ademende stoffen, zoals katoen. Synthetische materialen houden de warmte namelijk vast, waardoor je kindje flink kan gaan zweten. Een stof zoals katoen neemt het transpiratievocht beter op. Zo voorkom je dat de huid klam blijft. Ook tijdens zwoele zomernachten hoeft je kindje niet veel kleding aan. Een luier en romper zijn voldoende. Leg je kindje in een ruime trappelzak of doe een katoenen laken over. Dekentjes zijn tijdens die warme nachten niet nodig. Ga je overdag met je kindje naar buiten? Vermijd dan de volle zon. Het babyhuidje kan hier namelijk nog niet goed tegen. Vermijd de heetste uren van de dag (zo tussen 12.00 en 15.00 uur). Zonlicht is natuurlijk goed voor de aanmaak van vitamine D, maar die uren van de dag zijn echt wat te veel van het goede. En ga je naar buiten? Trek je kindje dan een leuk t-shirtje aan (bijvoorbeeld van Le Chic) en vergeet het zomerhoedje niet!
2. Buiten slapen kan ook!
Slaapkamers met een schuin of plat dak kunnen in de zomer ontzettend warm worden. Zit de kinderslaapkamer op zo’n plek? Probeer de boel dan flink te laten luchten voordat je kind gaat slapen. Laat gordijnen en rolgordijnen dus open en zet de ramen en deuren tegen elkaar open, maar doe dit niet wanneer je kindje er ligt. Het zal namelijk flink gaan tochten. Is het binnen te warm en benauwd om te slapen? Dan kan het voor het middagdutje een oplossing zijn om je kindje op een schaduwrijk plekje in de tuin te laten slapen. Zet een kampeerbedje neer of leg een boxkleed op het gras. Een grote parasol erboven houd het felle zonlicht tegen. Blijf wel een beetje in de buurt wanneer je kindje ligt te slapen, zodat je een oogje in het zeil kan houden.
3. Hydrofiel luiers nemen vocht op
Hydrofiel luiers zijn ideale vocht opvangers, ook tijdens de zomer. Leg een extra hydrofieldoek op het matrasje van de kinderwagen als je met je kleine de deur uitgaat. Of leg een doek op het boxkleed, zodat zweet snel wordt opgenomen. Hier kun je overigens ook prima een moltonhoes of badstofhoes voor gebruiken. Beide stoffen nemen snel vocht op en zo voorkom je dat je kindje bezweet raakt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
4. Doe de kap van de kinderwagen naar beneden!
Je ziet op warme dagen in de zomer regelmatig mensen met een kinderwagen lopen waarvan de kap op staat. Soms is er dan ook nog een hydrofiel luier voor de opening gehangen. De gedacht hierachter is dat het kindje zo lekker koel blijft, omdat er geen fel zonlicht binnendringt. Wat mensen alleen vaak vergeten is dat de warmte er wel gewoon doorheen gaat. Sterker nog; de warmte blijft langer hangen, omdat het minder makkelijk weg kan. Gevolg is dus dat het onder de kinderwagenkap dus ontzettend warm wordt! Op warme dagen is dan ook het advies om die kap naar beneden te houden. Wil je erop uit terwijl de zon fel schijnt? Bij veel kinderwagens zijn extra accessoires, zoals parasols, verkrijgbaar. Met zo’n parasol houd je je kindje uit de volle zon, terwijl er tegelijkertijd een goede luchtdoorstroming blijft.
5. Zorg voor voldoende vocht in de zomer
Wanneer het warm is, verbruiken we veel meer vocht. Dat betekent dat we ook meer moeten drinken om dit vocht weer aan te vullen. Zo werkt het ook bij baby’s. Zorg er dus voor dat je kindje voldoende drinkt. Het beste kun je je kleine kraan- of mineraalwater geven. Misschien drinkt je kind liever diksap of ander zoet drinken, maar dat zoet zorgt juist weer voor meer dorst. Het is daarom echt aan te raden om je kind op tijd aan te leren om water te drinken. Geef je borstvoeding? Dan is het niet nodig om extra water te geven tussendoor. Leg je kindje in plaats daarvan wat vaker aan de borst, zodat hij of zij toch extra vocht binnenkrijgt. Let er op dat je dan als voedende moeder ook extra drinkt!