Kinderen meer groente laten eten? [goede oplossing!]

Kinderen en onbekend voedsel: het blijft toch altijd een spannende combinatie. Het is altijd weer afwachten of de kinderen het lusten of niet. Ik probeer de avondmaaltijd altijd een gezellig moment te laten zijn, dus op ruzie over eten zit ik niet te wachten. Om die reden ben ik altijd op zoek naar manieren om het gezellig te houden én ervoor te zorgen dat de kids toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Groente? Vooral niet snijden!

Onlangs las ik over een interessant onderzoeksresultaat over dit onderwerp. Dit onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers in Australië, onder 72 basisschoolleerlingen. Alle leerlingen kregen twee dagen 500 gram wortel mee naar school, voor in de pauze. Met één groot verschil: de ene dag waren de wortels in kleine stukjes gesneden, de andere dag kregen ze een hele wortel. De onderzoekers bekeken hoeveel de kinderen op beide dagen in 10 minuten op aten. En wat bleek? Van de ongesneden wortel aten ze 8 tot wel 10 procent meer dan van de gesneden wortels.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby zelf eten Rapley knoeien

En vooral het eten niet prakken dus!

Ik moest een beetje lachen om de resultaten. Laatst sprak ik met een vriendin over het niet willen eten van groente. Haar oplossing was om alle groente zo fijn mogelijk te prakken en vervolgens te verstoppen in de aardappels of macaroni. Dit leek mij persoonlijk niet zo’n goed idee, want het lijkt mij veel beter dat kinderen gewoon kunnen zien wat ze eten. Je kunt ze toch niet de rest van hun leven een geprakte hap voorschotelen? Dit onderzoek lijkt mijn gevoel te bevestigen. Volgens mij is het niet alleen ‘niet snijden’, maar ook ‘niet prakken’!

Het klinkt zo simpel…

Maar ja, ik weet ook: de praktijk is weerbarstig. Wat in theorie een goed idee lijkt, kan in de praktijk zomaar in het water vallen. Ik kan me dus ook best voorstellen dat het niet snijden van groente niet voor ieder kind de oplossing is. Mijn oudste zoon leek bijvoorbeeld geen probleem te hebben met het proberen van nieuwe smaken, maar moest wel heel erg wennen aan alle verschillende texturen van gezond eten. Af en toe tóch snijden of prakken hielp hem bij dat wennen, waardoor hij uiteindelijk toch een makkelijke eter is geworden. Heb jij zelf tips om kinderen te laten wennen aan nieuwe smaken, of om ze meer groente te laten eten? Laat het weten, er zijn heel veel ouders die blij zullen zijn met je advies!

Reageer op artikel:
Kinderen meer groente laten eten? [goede oplossing!]
Sluiten