Een veganistisch dieet voor je baby [is het mogelijk?]

Ben je van plan om je baby, naast het geven van borstvoeding, groot te brengen op een veganistisch dieet. Dan is het belangrijk om te weten hoe je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zonder vlees en zuivel.

Veganisme steeds populairder

De afgelopen jaren is een veganistische levensstijl steeds populairder geworden. Zo gaat het gerucht dat ook Megan en Harry hun baby op deze manier willen grootbrengen (waar queen Elizabeth dan weer niet erg blij mee is…). Als je zelf veganist bent, kijk je er vast naar uit om je baby ook zo op te laten groeien. Het goede nieuws is: als je dat op de juiste manier aanpakt is dat geen probleem. Het is alleen wel van belang om extra op het voedingspatroon van je kindje te letten, om zeker te weten dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een veganistisch eetpatroon bevat vaak minder calcium, vitamine D en vitamine B12, omdat deze stoffen voornamelijk uit dierlijke bronnen wordt gehaald. Een verrijkte voedingsbron of een supplement kan noodzakelijk zijn voor kinderen, zeker als het gaat om vitamine B12. Het kan wat oefening vergen om het juiste veganistische voedingspatroon te vinden.

Overweeg om langer borstvoeding te geven

Kies je voor een veganistische levensstijl voor je kindje? Dan is het te adviseren om na de bevalling langer borstvoeding te geven. Borstvoeding is namelijk een belangrijke bron van voedingsstoffen. Een optie is om daarnaast sojamelk dat verrijkt is met vitamine B12 en D te geven, om zeker te weten dat je kleine voldoende van deze stoffen binnenkrijgt. Vermijd andere soorten melk op basis van planten, omdat daar onvoldoende proteïne in zit. Voorkom daarnaast dat de sojamelk het belangrijkste drinken wordt voordat je kleine 12 maanden is. Tot die tijd is borstvoeding echt vele malen beter. Wil je je peuter andere soorten melk geven, bijvoorbeeld op basis van amandelen of kokos? Lees dan voor gebruik altijd het etiket goed door. De meeste koemelkvervangers hebben namelijk niet dezelfde hoeveelheid proteïne als koemelk. Daarnaast bevatten ze vaak ook toegevoegde suikers. Maar houd ook in gedachten dat ook kinderen die niet-veganistisch worden grootgebracht in principe prima kunnen zonder melk. De voedingsstoffen die in melk zitten, kunnen namelijk ook uit andere voedingsmiddelen worden gehaald. Dus let er op dat je je kindje regelmatig andere bronnen van calcium en proteïne voorzet, zoals groene bladgroente en bonen.

Tekort door een veganistisch dieet

Veganisten lopen niet alleen het risico op een tekort aan vitamine B12 en D, maar ook aan andere stoffen, zoals ijzer, zink en omega-3 vetzuren. Een vitaminesupplement of verrijkte voedingsmiddelen (bijvoorbeeld vruchtensap met toegevoegde stoffen) kunnen dan uitkomst bieden. Of kies voor alternatieven op plantaardige basis. Je baby heeft iedere dag ongeveer 11 mg ijzer en 3 mg zink nodig. Deze kan je kleine halen uit verrijkte producten, maar ook uit bijvoorbeeld tofu of kikkererwten. Walnoten, chia en lijnzaad zijn plantaardige bronnen van omega-3 en verrijkte sinaasappelsap of sojamelk zorgt voor de nodige vitamine D.

Vraag een diëtist om advies

Het kan zijn dat het consultatiebureau je niet kan adviseren op het gebied van veganisme. Het kan dan nuttig zijn om de hulp van een diëtist in te schakelen. Hij of zij kan helpen bij het samenstellen van menu’s waaruit je kleine alle benodigde voedingsstoffen kan halen. Ook bij andere vragen over voeding kan de diëtist ondersteunen met advies en tips. Houd er wel rekening mee dat het samenstellen van een veganistisch menu waarin voldoende voedingsstoffen zitten meer werk en tijd kost, maar het is wel mogelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby met schaal druiven

Wees creatief

Is je kleine toe aan vaste voeding? Dan is het aan te raden om creatief om te gaan met het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen. Dit geldt overigens niet alleen als het gaat om een veganistische levensstijl. Ook in andere gevallen moet je kleine leren eten. Hij of zij is stil druk met het ontwikkelen van voedselvoorkeuren en -smaken. Daarnaast heeft je kleine andere voedingsbehoeften dan volwassenen. Je kunt dus niet je eigen veganistische levensstijl zomaar één op één overdragen op je kleine. De kans is groot dat je het als veganist niet af kan met potjes babyvoeding en dus echt zelf aan de slag moet in de keuken. Zorg er daarnaast voor dat de ontwikkeling van je kindje goed gevolgd wordt door het consultatiebureau en/of de diëtist, om zeker te weten dat je kindje alles krijgt wat nodig is. De consultatiebureauarts kan bijvoorbeeld checken of er sprake is van een gebrek aan ijzer of vitamine B12. Deze risico’s maken dat niet iedere arts enthousiast is over een veganistische levenswijze. Wanneer je echter zorgt voor een uitgebalanceerd menu is de kans op zulke gebreken echter klein.

Probeer verschillende soorten proteïne uit

Het leren eten van vaste voeding kun je leuker en interessanter maken door te kiezen voor verschillende bronnen van veganistische proteïne. Ga op zoek naar proteïnerijke, veganistische en afwisselende voedingsmiddelen. Er is meer dan alleen tofu ? Probeer bijvoorbeeld verschillende vormen van soja uit. Sommige soorten vleesvervangers zijn niet te onderscheiden van echt vlees. Daarnaast is er tempeh (een gefermenteerde vorm van soja) en sojaboter. Zachte tofu werkt goed in pastasaus, waarin het de smaken goed absorbeert en fungeert als extra bron van proteïnen. Ook bonen zijn een geweldige bron van proteïne. Laat jonge kinderen bonen met hun vingers uit een bakje vissen, om te onderzoeken en te proeven. Ingeblikte bonen zijn prima en makkelijk. Was ze voor gebruik eerst goed met water. Zo verwijder je zo’n 40 procent van het zout die ingeblikte bonen bevatten.

Blijf open-minded

Je baby zal niet voor altijd klein blijven, en opgroeiende kinderen krijgen hun eigen mening – ook als het om eten gaat. Als veganistische ouder betekent dit dat je je erbij zal moeten neerleggen dat je kind ook interesse krijgt in niet-veganistisch eten. Geef je kind de ruimte om een eigen smaak en mening te ontwikkelen. Eet je kind op een verjaardagsfeestje bij een vriendje een broodje knakworst? Geef die ruimte en laat je kind eigen keuzes maken. Het is goed om bij zulke dilemma’s vast stil te staan voordat ze werkelijkheid worden. Bedenk wat jij gaat doen als je kind andere voorkeuren of meningen blijkt te ontwikkelen dan jij. En dat advies geldt natuurlijk niet alleen voor veganistische, maar ook voor niet-veganistische ouders ?

Reageer op artikel:
Een veganistisch dieet voor je baby [is het mogelijk?]
Sluiten