Zo troost je je huilende baby

Bij het eerste huiltje heeft je baby vaak al jouw volledige aandacht. Het huilen haalt je makkelijker uit je slaap dan een wekker (moederinstinct!). Al is het natuurlijk wel jammer dat je bij zo’n kleintje niet ook de ‘snooze’-knop kan indrukken 😉 Verwacht jij je baby groot te kunnen brengen zonder dat hij of zij af en toe huilt? Dan kan ik je nu al aanraden om die verwachting bij te stellen, want dat is een totaal onrealistisch beeld van het ouderschap. Toch kun je er best wat aan doen om de hoeveelheid tranen te beperken. Wanneer je weet hoe je je baby het beste kunt troosten maakt een wereld van verschil! Hierbij tips over hoe je je kindje troost.

Oorzaken van de tranen

Laten we met de makkelijkste oorzaak van het huilen beginnen: een stinkende luier betekent dat je kleine behoefte heeft aan een schone. Ook voeden helpt vaak om je kleine stil te krijgen, maar dat is lang niet altijd de oorzaak van het verdriet. En zie er dan maar eens achter te komen wat eraan scheelt. Als ouder kun je je op zo’n moment hulpeloos voelen. Je ziet je kindje huilen, probeert het te troosten, maar het huilen houdt aan. Wat doe je dan?

De belangrijkste stap is om op zo’n moment toch te proberen om de oorzaak te vinden. Dit kan in kleine dingen zitten. Zo is je baby in de buik gewend geraakt aan veel achtergrondgeluiden, van buiten en binnen de buik. Maar op het moment dat je je kindje in z’n eentje op de babykamer legt, is het opeens doodstil om hem heen. Het missen van omgevingsgeluiden kan een oorzaak zijn van het huilen. Baby’s reageren vaak op het gemis van ritmische geluiden (het kloppen van hart, of het bloed dat door de aderen gepompt wordt) en beweging (schommelingen in de buik wanneer jij liep) die ze in jouw buik wél hoorden. Overigens kan ook het niet kunnen vinden van rust een oorzaak zijn van een huilbui. Als je moe bent wil je graag slapen en dan kan het heel frustrerend zijn als dat niet lukt. Je baby kan nog niet gaan liggen woelen in bed en uit z’n ongenoegen daarom met tranen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby in armen moeder

Hoe troost ik mijn baby?

Probeer je je kleine te troosten? Let dan op de zintuigen en kijk wat je klein ziet, hoort en voelt. Zo kun je mogelijke oorzaken achterhalen en aanpassen. Helaas heeft ieder kind wel weer een eigen gebruiksaanwijzing. Waar het ene kindje juist heerlijk slaapt in de drukke kamer in de box, krijgt een ander pas rust als hij lekker in z’n eentje op z’n kamertje ligt.

Zicht als troost

Wie wordt er niet onrustig als alle lampen aan zijn? Zorg voor een kalmerende omgeving, waarin de lampen uit zijn of in ieder geval gedimd. Ook de omgeving kan onrust veroorzaken. Zo’n mobile boven de wieg is hartstikke leuk, maar sommige kindjes vinden het veel te druk wanneer ze in slaap willen vallen. Het weghalen van zo’n mobile kan dan al een wereld van verschil maken. Ook goed om rekening mee te houden: sommige kindjes vinden het vreselijk om in het pikkedonker te liggen en hebben behoefte aan een bedlampje. Andere kindjes liggen juist liever wel in een donkere babykamer. Ook hier geldt: test het uit en kijk wat werkt.

Geluid als troost

Bepaalde geluiden kunnen een sterke trigger zijn om te ontspannen. Wist je dat veel kindjes prima slapen op het geluid van de stofzuiger of ventilator? Die apparaten maken achtergrondgeluiden die voor ontspanning kunnen zorgen. Ook rustige muziek, op laag volume, kan bijdragen aan ontspanning. Zo hoort je kleine toch nog wat geluiden en dat kan het makkelijker maken om in slaap te vallen.

Voelen als troost

Menselijk contact is heel belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Huid-op-huid is van levensbelang voor pasgeboren kindjes. Leg je baby naakt op jouw ontblote borst en je zal zien dat er meteen een relaxte situatie ontstaat. Of probeer eens een babymassage. Wrijf zachtjes over het lijf van je kindje, zoals benen, armen en voeten.

Troosten bij buikpijn

Huilt je kindje meer dan drie uur per dag en meer dan drie dagen per week, zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is? Vaak is er dan sprake van koliek; buikkrampjes. Vooral te vroeg geboren kindjes kunnen hier last van hebben, omdat hun spijsverteringsstelsel nog op gang moet komen. Je kunt deze vijf tactieken gebruiken om toch voor wat rust te zorgen:

  • Baker je kindje in. Met behulp van een inbakerdoek (of hydrofielluier) baker je je baby in, waardoor hij of zij minder met de armen en benen kan bewegen. Misschien kan je je niet voorstellen dat dit ontspannend werkt, maar bij veel kindjes werkt het echt. Zo maken veel kindjes net voordat ze in slaap vallen reflexmatige bewegingen met hun armpjes en beentjes. Ze slaan en schoppen dan ongewild zichzelf weer wakker. Inbakeren voorkomt dat. Zorg er wel voor dat je op de juiste manier inbakert. Vraag hulp van de kraamverzorgende als je het nog niet eerder hebt gedaan. Ook op YouTube kun je handige voorbeeldfilmpjes vinden.
  • Houd je kleine op z’n zij of met de buik naar beneden op je onderarm. De warmte van je onderarm werkt verzachtend. Ook andere houdingen kunnen werken. Hang je kleine bijvoorbeeld net over je schouder, zodat hij met het buikje wat meer tegen je schouder hangt. Of ga liggen op je rug en leg je baby naast je, in de holte van je oksel en je hand onder de billen;
  • Fluister zachtjes ‘ssst, ssst, ssst’ in het oor van je kindje. Niet om je kindje tot stilte te manen, maar om de geluiden in de baarmoeder na te doen;
  • Wieg je baby voorzichtig heen en weer in je armen. Let daarbij wel op dat je het nekje en hoofdje goed ondersteunt;
  • Geef je kindje iets om op te zuigen. Het maakt niet zoveel uit waarop; je vinger, je borst (na de borstvoeding), of een speentje.

Reageer op artikel:
Zo troost je je huilende baby
Sluiten