Zo leert je baby groente te eten

Het is fijn als je kind een makkelijke eter is. Dat je niet steeds te horen krijgt: ‘Dat lust ik niet!’. Het leren waarderen van verschillende smaken start eigenlijk al in de buik. Daar krijgt je kleine wat mee van alle smaken die jij eet. Dus begin al met variatie tijdens de zwangerschap! Een maand of zes na de geboorte kan je baby starten met vaste voeding. Dat is het moment om je kindje te laten wennen aan het eten van groente. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken.

1. Smaak van groente via de moedermelk

Geef je borstvoeding? Zorg ook in deze periode voor grote variatie in je eigen eetpatroon. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s voeding die ze via de moedermelk hebben geproefd beter waarderen dan volledig onbekende smaken. De smaken van jouw eten komen via de moedermelk ook bij je kleine terecht. Je kleine leert deze smaken herkennen en waarderen. Dat maakt de overgang richting vaste voeding makkelijker. Dit geldt met name voor het eten van groente, omdat groente van nature vaak minder zoet is dan fruit. Baby’s hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet, maar als ze via moedermelk al gewend zijn aan andere smaken, is het wennen aan groente ook niet zo moeilijk. Eet dus veel verschillende groenten in de periode dat je borstvoeding geeft!

2. Eerst groente, dan pas fruit

Start je met de eerste hapjes vaste voeding? Dan is het aan te raden om als eerste te starten met groentehapjes. Door eerst met die minder zoete smaken te beginnen, zal je kindje hier makkelijker aan wennen. Wees wel voorzichtig met groente waarop een allergische reactie groot is, zoals maïs. Start met zoete of milde groente, zoals winterwortel. Ook avocado is een goed voedingsmiddel om mee te starten, vanwege de babyvriendelijke textuur. Al is avocado technisch gezien wel fruit en geen groente, de smaak heeft meer weg van groente. Start met een paar theelepeltjes van dezelfde groente per dag gedurende een week, zodat je baby langzaam kan wennen aan de smaak. Geef daarna steeds ietsje meer, totdat je kindje ongeveer een half kopje per dag aan groente eet.

3. Let op de hoeveelheid nitraat

Nitraat zit in de bodem, in kunstmest en in grondwater. Daardoor komt nitraat automatisch ook in groente terecht. Het is belangrijk om daar bij stil te staan, omdat te veel nitraat schadelijk kan zijn voor je baby. De meeste nitraat vind je in spinazie, wortels, bieten, pompoen en sperziebonen. Vanaf een maand of 6 kan je baby die nitraten veilig verteren. Toch blijft het belangrijk om je kleine niet te veel per keer te geven. Maak je zelf een babyhapje van een van deze groenten? Vries het teveel gemaakte dan direct in. Ook kun je overwegen om potjes babyvoeding te kopen om deze specifieke groenten te introduceren, zodat er meer controle is op de hoeveelheid nitraat. Gebruikt je kindje medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid maagzuur afneemt? Overleg dan eerst met de arts voordat je nitraatrijke groenten introduceert.

4. Voorkom vervelende gevolgen

Groente die veel zwavel bevat, kunnen je kindje buikpijn bezorgen doordat ze zorgen voor meer gasvorming. Dat kan gebeuren bij onder meer bloemkool, broccoli, kool en bonen. Merk je dat je kindje hier inderdaad last van heeft? Dan kun je besluiten om deze groentesoorten pas op een later moment te introduceren. Wat ook kan helpen is het mixen van deze groentesoorten met andere groente. Maak bijvoorbeeld een prakje van aardappel en broccoli. Zo krijgt je kleine per saldo wat minder van de buikpijn bezorgende groente binnen, waardoor de klachten ook minder kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby eet spinazie

5. Let niet op vieze gezichten

Krijgt je kleine iets voorgeschoteld wat hij of zij nog niet kent? Verwacht dan niet direct een blij gezicht. De kans op neusoptrekken, wenkbrauwfronsen en boze blikken is een stuk groter! Vergis je alleen niet: die vieze gezichten betekenen niet dat je kleine het niet wil eten. Uit onderzoek blijkt dat die gekke bekken een reflexmatige beweging zijn. Dus wanneer je baby zulke gezichten trekt, kun je gewoon nog een poging maken. Misschien heb je de neiging om in reactie ook zo’n vies gezicht te trekken. Doe dat niet. Beter is om te lachen en te zeggen ‘Lekker, hè?’, zodat je je kleine aanmoedigt om nog meer te eten. Je zult zien dat deze methode uiteindelijk tot resultaat leidt. Na het vierde groenteprakje is de kans groot dat je baby vol enthousiasme om nog een hapje vraagt!

6. Voeg wat zoets toe aan de groente

Lukt het echt niet met die groentes? Probeer dan eens een combinatie met zoeter fruit. De kans is groot dat je baby sperziebonen meer waardeert, wanneer hij of zij na die sperziebonen een lekker perzikhapje krijgt. Baby’s leren op deze manier de zoete smaak van fruit te associëren met groente. Daardoor is de kans groot dat ook die groente na een tijdje beter gewaardeerd wordt. Baby’s worden geboren met een afkeer van voeding die bitter smaakt. Veel groene groente hebben juist een beetje een bittere smaak. Bij deze groenten moet je kindje dus echt aangeleerd worden om het te leren eten en waarderen!

7. Zet het iedere dag voor

Je kindje zal een nieuw voedingsmiddel wel acht of negen keer voorgezet moeten krijgen, voordat hij of zij het leert waarderen. Ook als je nog borstvoeding geeft, is het daarom belangrijk dat je dagelijks groente op tafel zet. Lijkt het de eerste dagen niet te lukken met eten? Geef de moed niet op, en biedt de groente gewoon nog een paar dagen langer aan. Uiteindelijk is de kans op succes groot! En uh… Wanneer je toch oefent met je kleintje, vergeet dan niet zelf ook een paar happen groente te nemen. Mama’s hebben die voedingsstoffen namelijk net zo hard nodig als hun kind ?

Reageer op artikel:
Zo leert je baby groente te eten
Sluiten