Petra
Petra Bevalling 7 Mar 2016

Voorweeën en weeën, is de bevalling in gang gezet?

Voorweeën komen vooral in de laatste dagen van de zwangerschap voor en bij sommige vrouwen zelfs al weken voor de bevalling. Voorweeën bereiden de bevalling alvast een beetje voor. Bij vrouwen die voor de tweede of derde keer bevallen van een kindje treden ze vaker op. Voorweeën duren korter dan weeën die de bevalling aankondigen. Deze weeën worden heviger en als je tussen twee weeën moeite hebt om bij te komen, wordt het tijd je verloskundige te bellen. Van voorweeën kun je al vanaf een week of 36 last hebben. Dat wil echter nog niet zeggen dat de bevalling zich snel zal aandienen. Dat is dus nog afwachten.

Voorweeën versus harde buiken

Voorweeën zijn pijnlijker dan harde buiken. Net als bij een harde buik, trekt de baarmoeder zich samen en dat voelt als een wee. Voorweeën komen niet regelmatig en duren 30 tot 40 seconden. Ze kunnen enkele uren om de 3 minuten of op onregelmatige tijdstippen aanhouden. Zolang ze niet in hevigheid en veelvuldigheid toenemen, zijn het geen weeën die een bevalling aankondigen. Ze komen vooral ’s nachts voor, omdat de baarmoeder dan het meest actief is.

Voorweeën pijnlijk

Voorweeën kunnen zo pijnlijk zijn, dat je er niet van kunt slapen. Kenmerkend is dat voorweeën niet in kracht en frequentie toenemen. Zo kun je ze onderscheiden van de weeën voor de bevalling. Bij twijfel bel je de verloskundige.

Tips bij pijnlijke voorweeën:

  • Leg een kruik met warm water tegen je buik om de baarmoeder te helpen ontspannen.
  • Neem een warm bad of warme douche. Dit kan de voorweeën doen afnemen.
  • Slaap overdag een (paar) uurtjes extra als je al een paar dagen ’s nachts niet goed geslapen hebt.

Voorweeën, wat gebeurt er in je lichaam

Voorweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond weker wordt en dat het hoofdje dieper indaalt. Bij een tweede of derde kindje kunnen voorweeën wel voor een paar centimeter ontsluiting zorgen. Dit wil echter dan nog niet zeggen dat de bevalling daarmee is begonnen.

Weeën opwekken

Als de bevalling lang op zich laat wachten kun je zelf proberen op een natuurlijke manier de weeën op te wekken met een orgasme. Je mag echter geen geslachtsgemeenschap meer hebben als de vliezen zijn gebroken in verband met infectiegevaar. Of je de bevalling op gang kunt krijgen met pittig eten, een verse ananas, frisdrank met kinine (bitter lemon, tonic), is niet wetenschappelijk bewezen. Pittig eten en de kinine in ananas en de drankjes zouden de bevalling kunnen stimuleren, maar verwacht er geen wonderen van. Voetreflexmassage waarbij het gebied op de voet van de baarmoeder gestimuleerd wordt zou ook contracties op gang kunnen brengen. Als je de exacte zone niet weet, schijnt een massage aan de binnenkant van je voeten je al een stuk op weg te helpen.

Weeën herkennen

Een wee komt met een aanloop en heeft een hoogtepunt en een uitloop. De weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder met regelmaat samentrekt en je baby naar beneden wordt geduwd. Weeën worden door elke vrouw en bij elke bevalling anders ervaren. De eerste weeën zijn meestal goed op te vangen. Er is tussendoor ruimte om bij te komen. Een sterke wee duurt ongeveer anderhalve minuut in totaal. Als de weeën met grote regelmaat om de vijf minuten komen, zal geleidelijk de baarmoedermond open gaan. Als de weeën elke 3 of 4 minuten komen, kan dat betekenen dat de ontsluiting vordert. De duur en de sterkte van de wee zijn daarbij belangrijker dan de frequentie. Het pijnlijke deel van de wee wordt veroorzaakt door de baarmoederwond die bij elke wee als het ware een stukje verder wordt opengetrokken. Tijdens een wee wordt er ook getrokken aan de banden waaraan de baarmoeder aan het bekken hangt. Dit veroorzaakt de pijn die je voelt in de liezen, boven het schaambeen, in de onderrug en stuitje. Het hoofdje dat het bekken wordt ingeduwd kan hier ook een pijnscheut veroorzaken.

Soorten weeën

Weeën kunnen onderverdeeld worden in soort en min op meer in een soort logische volgorde worden gezet:

  • voorweeën
  • indalingsweeën
  • ontsluitingsweeën
  • persweeën
  • naweeën

Voorweeën bereiden de baarmoeder voor zich klaar te maken voor de bevalling. Niet elke vrouw krijgt er mee te maken, anders dan vrouwen die al een of meer kinderen hebben gekregen. Het hoofdje van de baby hoort voorafgaand aan de bevalling in te dalen in het baarmoederbekken. De weeën hierbij worden ook wel indalingsweeën genoemd. Ontsluitingsweeën zorgen voor de ontsluiting. Ze zijn hevig en komen met grote regelmaat elke 5 minuten. Bij 10 centimeter ontsluiting mag je persen. Dit persen doe je als er een wee komt. Naweeën heeft niet iedereen, maar ze kunnen de eerste 3, 4 dagen na de bevalling ontstaan. Vooral als de bevalling snel is gegaan, zijn ze vaak heftiger. Naweeën zorgen ervoor dat de baarmoeder krimpt, de oude positie terugneemt en het bloedverlies te beperken.

Weeën opvangen

Tijdens zwangerschapsgym leer je hoe je het beste met ademhalingsoefeningen de bevalling zo goed mogelijk doorstaat. Een bevalling is meestal hard werken. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen rustig te blijven, ook als de weeën heftiger worden. Ademhalen door je buik werkt goed bij spanning. Een diepe ademhaling stuurt de hersenen een bericht om te kalmeren en te ontspannen. Leg je handen op je buik. Adem in naar je handen (je buik wordt bol) en adem langzaam weer uit (je voelt je buik intrekken). In de laatste fase van de ontsluiting helpt puffen om in je lichaam endorfine aan te maken, waardoor je de pijn kunt verminderen als de weeën steeds heviger worden. Puffen is een ademhaling waarbij je door je neus inademt en de adem vervolgens in drie keer uit je mond blaast. Zie ook de instructies in dit filmpje.

Weeën app

Voor extra ondersteuning tijdens de bevalling zijn er speciale apps verkrijgbaar, bijvoorbeeld

  • Doula Bevallingscoach

Deze app, ontwikkeld door verloskundige Marijke Sibie, krijgt zeer goede reviews. De app is eenvoudig in gebruik. Bij elke wee druk je op de knop waarop de rustige stem van Sibie je tips geeft hoe de wee op te vangen. Visualisaties helpen je ontspannen en je over te geven aan de gebeurtenissen rondom de bevalling. Download de app hier.

  • Weeën timer

De Weeën timer is bedoeld als een handige hulp bij het timen van de weeën. De bediening is eenvoudig. Je drukt hem in als de wee zich aankondigt en op stop als de wee voorbij is. De app berekent de frequentie (en naar wens ook de intensiteit) en laat weten of je de verloskundige al mag bellen. Je kunt het weeën overzicht opslaan en via de mail uitprinten als extra gadget. Ook geeft de app informatie over de verschillende fases van alle weeën. Download hier de app.

Reageer op artikel:
Voorweeën en weeën, is de bevalling in gang gezet?
Sluiten