Hartkloppingen tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap gaat vaak gepaard met allerlei klachten en kwaaltjes. Hartkloppingen horen ook in dat rijtje klachten thuis. Het is een klacht waar vrouwen vaak van schrikken. Stel dat je met bijvoorbeeld 6 weken zwangerschap opeens voor het eerst deze klacht ervaart. Dat is eng! Maar moet je je als zwangere echt zorgen maken wanneer je last hebt van hartkloppingen? En wat zijn eigenlijk de symptomen van deze kwaal? We zetten hieronder de informatie voor je op een rij.
Symptomen hartkloppingen herkennen
Het kan best zijn dat je al eens hartkloppingen gehad hebt, maar dat je ze niet als zodanig herkend hebt. Deze kwaal is te herkennen aan het feit dat je opeens echt je hart voelt kloppen. Vaak klopt het hart ook nog eens veel sneller dan normaal, wel zo’n 150 tot 200 slagen per minuut. Daarbij voel je je vaak benauwd en onrustig en kun je last hebben van duizeligheid, hyperventilatie en vermoeidheid. Dit gevoel kan een paar minuten aanhouden, maar in sommige gevallen ook wel een uur duren. Hartkloppingen komen het vaakst voor bij ouderen. Tijdens een zwangerschap moet je hart echter veel harder werken dan normaal, doordat er meer bloed in je lichaam zit. Hierdoor kan je als zwangere opeens ook last krijgen van deze kwaal.
De oorzaken van hartkloppingen
Hartkloppingen zijn een soort hartritmestoornis. Je hart bestaat uit twee boezems en twee ventrikels (kamers) die normaal gesproken in een regelmatig ritme bloed door je lichaam pompen. Wanneer er sprake is van hartkloppingen zijn die boezems echter ontregeld en beginnen ze ongecontroleerd te bewegen. Dit ontstaat boven in het hart, bij de sinusknop. Deze sinusknop regelt met behulp van elektrische prikkels het samentrekken van de verschillende boezemkamers. Bij hartkloppingen, oftewel boezemfibrilleren, zendt de sinusknop opeens veel meer prikkels dan normaal, waarop door de boezems steeds gereageerd wordt door samen te trekken. Hierdoor ontstaat dat snelle, onregelmatige kloppen van je hart.
Hoe gevaarlijk zijn hartkloppingen?
Ben je zwanger en heb je een keertje even last van hartkloppingen? Dan is dit niet direct iets om je zorgen te maken. Je hart werkt hard om al dat bloed door jouw lijf en het lijfje van je baby te pompen. Ook wanneer er sprake is van hartkloppingen blijft het pompen van het bloed doorgaan. Daarom is een korte periode van boezemfibrilleren niet gevaarlijk. Komen de klachten vaker voor? Dan kunnen hartkloppingen toch risicovol zijn. Door het onregelmatige pompen kunnen er namelijk bloedpropjes ontstaan. Deze propjes kunnen een beroerte veroorzaken en ook problemen geven in andere organen. Daarom is het aan te raden om met je verloskundige of huisarts te overleggen als je vaker hartkloppingen ervaart.
Medicijnen tegen hartkloppingen
Bij ernstige hartkloppingen worden soms antistollingsmiddelen voorgeschreven. Deze middelen voorkomen het ontstaan van bloedpropjes. Niet al deze middelen zijn echter bruikbaar tijdens de zwangerschap, omdat sommige de foetus kunnen beschadigen. Ook brengt het gebruik van dergelijke middelen risico’s met zich mee tijdens de bevalling. Gebruik je dergelijke middelen en wil je graag zwanger worden? Dan is het aan te raden om te overleggen met je arts. Worden de middelen pas tijdens de zwangerschap voorgeschreven, bijvoorbeeld vanwege hartkloppingen? Dan zullen er tijdens de rest van de zwangerschap vaker controles plaatsvinden, om jou en je baby nog beter in de gaten te kunnen houden.
Overigens worden er bij minder ernstige vormen van hartkloppingen meestal geen medicijnen voorgeschreven. Je kunt proberen zelf de klacht te verminderen door te letten op je voeding. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld sneller last als ze bijvoorbeeld veel koffie drinken. Heb je een aanval van boezemfibrilleren? Probeer dan rustig te blijven en goed door te blijven ademen. Stress kan de hartkloppingen verergeren en daarom is het belangrijk dat je voldoende rust neemt.
Vanaf hoeveel weken zwangerschap last van hartkloppingen?
Sommige vrouwen ervaren pas vanaf 22 weken zwangerschap hartkloppingen. Andere hebben er nog later in de zwangerschap pas last van, bijvoorbeeld vanaf 35 weken. Het kan echter ook voorkomen dat je al met 10 weken zwangerschap tegen deze kwaal aanloopt. Het moment waarop je last krijgt zegt niets over het verdere vervolg. Het kan heel goed zijn dat je slechts een keer een aanval ervaart en vervolgens nergens meer last van hebt. Maak je erg veel zorgen? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige, zodat eventueel noodzakelijk aanvullend onderzoek gedaan kan worden.