Bloedverlies tijdens zwangerschap

De eerste gedachten die je krijgt als je te maken hebt bij bloedverlies tijdens je zwangerschap, vooral als je al een behoorlijke buik hebt, dat er iets mis is met de baby. Het is logisch dat je zo denkt, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Bloedverlies betekent namelijk niet dat er iets aan de hand hoeft te zijn. Het kan namelijk een andere reden hebben. Hieronder gaan we dieper in op dit onderwerp.

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Het is te begrijpen dat wanneer je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap, je meteen een slecht gevoel hierover krijgt. Wij willen benadrukken dat het verliezen van bloed niet hoeft te duiden op een mislukte of slechte zwangerschap. Het kan namelijk meerdere redenen hebben, namelijk:

  • Dit kan bloedverlies zijn dat afkomstig is van de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoederwand. Dit zal na een tijdje verdwijnen.
  • Verder kan het door een blaasontsteking ontstaan. Een blaasontsteking kan alleen opgelost worden door antibiotica te krijgen en veel water te drinken.
  • Daarnaast kan je bloed verliezen tijdens het hebben van seksuele gemeenschap. Maak je geen zorgen, dit komt door bloedvaatjes die open gaan. Het zou binnen 48 uur moeten stoppen met bloeden.
  • Een beetje bloed verliezen kan een teken zijn dat de bevalling op gang komt. Normaal gesproken zal dit pas gebeuren wanneer je rond de 40 weken zwanger bent. Dat wil echter niet zeggen dat dit bij bijvoorbeeld 34 weken zwangerschap niet kan gebeuren. Twijfel je? Neem dan contact op met je verloskundige voor advies en controle.

Natuurlijk kan het in het ergste geval ook zo zijn dat je een mislukte zwangerschap hebt door een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het is in ieder geval verstandig om contact op te nemen met je specialist als je last van bloedingen hebt.

Kan het gevaarlijk zijn voor de baby?

In principe hoeft bloedverlies geen schadelijke gevolgen te hebben voor de baby, of dit nu met 8 weken of 29 weken gebeurt. Mocht er bloedverlies zijn aan het einde van je zwangerschap, dan dien je direct contact op te nemen met de spoedeisende hulp. Het is dan belangrijk om te achterhalen wat er aan de hand is. Dit kan namelijk wel schadelijke gevolgen hebben voor je baby en misschien zelfs ook voor jou.

Wat kan ik doen om het te stoppen?

Wanneer je merkt dat je vaginaal bloedt, dan kan je helaas niets anders doen dan afwachten of contact opnemen met je huisarts. Een bloeding wil namelijk nog niet zeggen dat er iets aan de hand is. Afwachten of een echo maken is de enige optie om er achter te komen of er daadwerkelijk iets aan de hand is.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Als je merkt dat je een bloeding hebt met daarbij buikpijn of pijn op een andere plek, dan raden we je aan om direct contact op te nemen met je huisarts. Mocht je geen pijn hebben dan is het ook verstandig om advies te vragen.

Wij raden je aan om zonder twijfel contact op te nemen wanneer:

  • Je last hebt van een hevige bloeding
  • Je last hebt van een bloeding in combinatie met buikpijn
  • Als je last van koorts hebt en een bloeding

Wat als ik bloed in de laatste weken van mijn zwangerschap verlies?

Als je merkt dat je bloed verliest in de volgende weken, dan is dat een teken dat je bijna gaat bevallen.

  • Week 33, Week 34, Week 35, Week 36, Week 37, Week 38, Week 39, Week 40, Week 41, Week 42

Dit is dus iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken, dat is volkomen normaal. Verder moet je er wel rekening mee houden dat er ook bloedverlies kan zijn in de laatste weken door een loslatende placenta. Dit wil zeggen dat de placenta loslaat, dit is heel gevaarlijk voor de baby. Dit kan je herkennen door een combinatie van bloedverlies met buikpijn en een gespannen buik. Je dient direct contact op te nemen met de spoedeisende hulp, aangezien je baby dan met een keizersnede geboren dient te worden.

Reageer op artikel:
Bloedverlies tijdens zwangerschap
Sluiten