Kortademigheid tijdens zwangerschap

A: Kortademigheid tijdens de zwangerschap is iets wat je zeker niet kan voorkomen en het zal vooral in de laatste maanden van de zwangerschap voor komen. Je krijgt dan het gevoel dat je niet goed kan ademen. Dat is echter niet zo, je ademt namelijk net zoals voorheen, alleen geven je hersenen een ander signaal af. Je hersenen zijn namelijk wat gevoeliger ingesteld dankzij de zwangerschap.

Hoe ontstaat deze kortademigheid?

In het begin zullen de hormonen, ja weer die hormonen, ervoor zorgen dat je kortademigheid krijgt. Natuurlijk verandert er zoveel in het lichaam en dat geldt dus ook voor de longen. Deze zullen gevraagd worden om extra energie te leveren en dus meer zuurstof te ademen. Hierdoor kan het gebeuren dat je met 10 of 14 weken last hebt van benauwdheid, terwijl je buik nog niet in de weg zit.

Later in de zwangerschap zal de kortademigheid vooral komen doordat de baarmoeder steeds groter wordt en dat de longen weggedrukt worden. Mocht het echt zo zijn dat je hier last van hebt, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de spoedeisende hulp.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Kortademigheid tijdens zwangerschap
Sluiten