Checklist: regelen tijdens zwangerschap
Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, zijn er allerlei zaken waar je aan moet denken. Doordat er zoveel moet gebeuren, is er kans dat je belangrijke dingen vergeet te regelen. Daarom zetten we hieronder graag voor je op een rijtje wat er allemaal moet gebeuren. Weet je dat er in deze checklist van de zwangerschap zelfs zaken staan die je al voordat je zwanger bent moet kunnen afstrepen? Lees daarom vliegensvlug verder!
Checklist voordat je zwanger wordt
Pak je checklist er maar bij, nog voor je daadwerkelijk zwanger bent. Als je gezond zwanger wilt zijn is het namelijk belangrijk om al voor de zwangerschap zo gezond te eten. Dit houdt in dat:
- je stopt met roken;
- je stopt met het drinken van alcohol;
- je begint met het slikken van foliumzuur.
Foliumzuur is van groot belang voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Helaas halen we deze voedingsstof niet voldoende uit onze voeding. Daarom is het belangrijk om, wanneer je zwanger wilt worden, een voedingssupplement te gaan slikken. Dit kan een supplement zijn met alleen foliumzuur, maar je kan ook kiezen voor een multivitamine speciaal voor zwangeren. Zo weet je zeker dat je de voor jouw situatie juiste hoeveelheden binnen krijgt.
Checklist eerst trimester zwangerschap
Blijk je zwanger te zijn? Gefeliciteerd! De komende periode zal er ontzettend veel veranderen. De zwangerschapsperiode wordt vaak opgedeeld in drie termijnen van drie maanden, die trimesters genoemd worden. Het eerste trimester beslaat maand 1 tot en met maand 3 van je zwangerschap, oftewel week 1 tot en met 12. Er zijn dan een aantal specifieke zaken waar je op moet letten en die je moet regelen:
- Je wilt waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weten of je echt zwanger bent, of dat je nog even geduld moet hebben. Het is echter af te raden om al in week 1 of 2 van je eventuele zwangerschap een zwangerschapstest te doen. Het resultaat van de test is dan namelijk nog niet betrouwbaar. Wordt je niet ongesteld op het moment dat je dat eigenlijk zou moeten worden? Als je een regelmatige cyclus hebt is dat een eerste indicatie dat je zwanger bent. Doe dan in week 3 of 4 een zwangerschapstest om het zeker te weten!
- Ben je ongeveer 8 weken zwanger? Maak dan een afspraak met een verloskundige, om een eerste controle in te plannen. Meestal vindt deze controle plaats tussen wanneer je tussen de 10 en 12 weken zwanger bent.
- Tijdens de eerste controle bij de verloskundige (in week 10-12 van de zwangerschap) wordt meestal ook de eerste echo gemaakt. Indrukwekkend en bijzonder, want dat is dus eigenlijk het moment waarop je voor het eerst je baby ziet!
- De verloskundige zal tijdens de eerste afspraak ook een indicatie geven van je bevallingsdatum. Wanneer je deze datum weet, kun je ook de babydozen (beter bekend onder de naam ‘Blije Doos’) aan gaan vragen. Er zijn tegenwoordig heel wat instellingen en winkels die deze aanbieden. In de dozen zitten allerlei nuttige zaken voor tijdens en na je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan crèmes tegen striae of tepelkloven, luiers en speentjes. Let er wel op dat de gegevens die je bij de aanvraag invult, gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden.
Checklist tweede trimester zwangerschap
Het tweede trimester van de zwangerschap verloopt meestal wat rustiger dan het eerste. Zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en buikpijn verdwijnen deze periode (tijdelijk) naar de achtergrond, waardoor je je waarschijnlijk een stuk beter voelt. Gelukkig maar, want er is in deze periode heel wat te regelen:
- Als je 12 of 13 weken zwanger bent, is het handig alvast de kraamzorg te regelen. Ook al lijkt de bevalling nu nog ver weg, voor je het weet is het zover. En dan is het natuurlijk wel prettig dat je hulp hebt thuis!
- Er zijn heel wat verschillende soorten zwangerschapscursussen die je kunt volgen. Een cursus volgen is een aanrader, zeker wanneer je zwanger bent van je eerste kindje. Volg bijvoorbeeld een traditionele cursus, waarbij je leert hoe de bevalling verloopt en hoe je weeën kunt wegpuffen. Of kies voor een cursus zwangerschapsyoga of hypnobirthing. Belangrijk is dat je je op tijd inschrijft, dat wil zeggen wanneer je tussen de 12 en 15 weken zwanger bent.
- Weet jij al hoe je de kinderopvang gaat regelen? Als je op zoek moet naar een gastouder of crèche, dan is het belangrijk dat je start met je zoektocht wanneer je maximaal 15 weken zwanger bent.
- Je zorgverzekeraar moet op de hoogte worden gesteld van je zwangerschap, onder andere in verband met het regelen van de kraamzorg. Regel ook dit voordat je 15 weken zwanger bent en vraag uiterlijk in week 22 van je zwangerschap een kraampakket aan.
- Heb jij gekozen voor pre-natale screening in de vorm van een 20-wekenecho? Dan zal deze echo rond de twintigste week inderdaad gaan plaatsvinden. Een belangrijk moment, omdat op deze echo specifiek naar afwijkingen bij je kleintje gezocht worden.
- Stel je werkgever op de hoogte van je zwangerschap. Om zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof te kunnen regelen, heb je een zwangerschapsverklaring van je verloskundige nodig. Vraag deze aan wanneer je maximaal 20 weken zwanger bent.
Checklist derde trimester zwangerschap
Het derde trimester zijn de laatste 12 of 13 weken van je zwangerschap. Als het goed is heb je de meeste zaken nu geregeld. Er zijn echter nog een aantal dingen waar je dit trimester op zult moeten letten:
- Heb jij het ontwerp voor je geboortekaartjes al af? Zorg dat dit vroeg in het derde trimester is afgerond, zodat je dit niet nog op het laatste moment moet regelen.
- Is de kinderkamer al helemaal ingericht? Ook wat de kamer betreft is het prettig om op tijd klaar te zijn. Wanneer je dit vroeg in het derde trimester af hebt, zit je buik ook nog niet zo in de weg. Dat werkt een stuk makkelijker!
- Weten ze op je werk nog niet dat je zwanger bent? Wettelijk gezien ben je het verplicht om je werkgever op de hoogte te stellen voordat je 24 weken zwanger bent. Zo geef je hem of haar voldoende tijd om bijvoorbeeld vervanging te regelen.
- Met een zwangere buik het vliegtuig in? De regels zijn per maatschappij verschillend, dus zoek dit goed uit voordat je boekt! In het derde trimester is de kans ook groot dat er door de maatschappij om een zwangerschapsverklaring van de verloskundige gevraagd wordt.
- Zorg ervoor dat je met maximaal 36 weken alles in huis hebt om thuis te kunnen bevallen. Je hebt in ieder geval een kraampakket nodig en je bed moet op klossen of kratjes staan, ook wanneer je eigenlijk in het ziekenhuis wilt bevallen. Je weet nu eenmaal nooit hoe het loopt!
- Je zwangerschapsverlof start tussen de 34 en 36 weken, afhankelijk van jouw conditie en wensen. Voel je je fit? Dan kun je tot vier weken voor de uitgerekende datum doorwerken. Hierdoor heb je na de bevalling een aantal weken extra verlof.
Heb jij de hele checklist afgevinkt? Dan heb je je zo goed mogelijk voorbereid op de bevalling. Deze voorbereiding is niet alleen noodzakelijk in praktisch opzicht, maar zal er ook voor zorgen dat je je rustig en met zelfvertrouwen kunt richten op waar het allemaal om draait: de bevalling, de geboorte van je kindje!