Petra
Petra Baby 15 Jul 2016

Babyshower organiseren? Gebruik deze Tips!

Hoewel de meeste mensen dat de babyshower een typisch Amerikaans fenomeen is, komt het oorspronkelijk eigenlijk uit India. Daar is het een traditioneel feest, waarbij de zwangere in het middelpunt staat. Vaak is er een Hindu-priester bij aanwezig. Daarnaast krijgt de aanstaande moeder geld en cadeautjes van haar (schoon)familie en vrienden. Ook in de Amerikaanse versie van de babyshower wordt de zwangere flink verwend met cadeautjes en veel aandacht. Meestal wordt de babyshower als verrassing georganiseerd door familie of vrienden. Het gebeurt echter steeds vaker dat de zwangere zelf het feest organiseert. Dat heeft als voordeel dat je de planning helemaal in eigen hand kan houden en zelf kunt bedenken wat je wel en niet wilt doen.

Het beste moment voor een babyshower

Laten we direct duidelijk zijn: eigenlijk is er geen goed of fout als het gaat om het organiseren van een babyshower. Het is niets meer en niets minder dan een mooi moment om een feestje te geven. Een veel gebruikt tijdstip om dat feest te geven is rond de zevende maand van de zwangerschap. Op dat moment zit je als zwangere meestal lekker in je vel: je buik zit nog niet in de weg en je bent over de eerste zwangerschapskwaaltjes heen. Als je het feest zelf wilt organiseren heb je daar rond die tijd ook de meeste energie voor. Daarbij is het een handig tijdstip om je babyuitzet compleet te maken. Rond deze tijd zal je namelijk de meeste spulletjes al wel gekocht hebben, maar is er vast ook nog wel een lijstje met dingen die nog aangeschaft moeten worden. Het kan erg leuk zijn om juist die laatste spulletjes te vragen als cadeautjes voor op de babyshower. Om die reden kan je er ook voor kiezen om de babyshower nog iets vroeger in de zwangerschap te doen, bijvoorbeeld met vijf of zes maanden. Vroeger in de zwangerschap is echter niet aan te raden, omdat je nu eenmaal nooit weet hoe het verder zal lopen. Later dan maand acht zal ook minder leuk zijn, omdat je dan inmiddels flink moe kan zijn. Het deelnemen aan, laat staan organiseren van, een babyshower is dan al snel niet leuk meer.

Babyshower organiseren tips

Om een leuke babyshower te organiseren heb je eigenlijk niet veel nodig. Bel een paar vriendinnen op en nodig ze uit voor een gezellige middag! Wil je het wat groter aanpakken? Dan kun je de volgende dingen doen:

 • Stuur officiële uitnodigingen. Dit kan via e-mail, maar het mooiste is natuurlijk ouderwets via post. Zo laat je zien dat het niet zomaar een visite is, maar dat het echt een feestje wordt.
 • Hoe leuk ook, een baby kost veel. Maak daarom een verlanglijstje met allerlei handige spulletjes die je nog nodig hebt voor de babyuitzet. Dit lijstje kun je meesturen met de uitnodigingen. Het is wel aan te raden om hierbij op het budget te letten, zodat iedereen zelf kan beslissen voor hoeveel geld hij of zij een cadeautje koopt.
 • Versier je huis! De babyshower is een mooi moment om het goede verloop van je zwangerschap tot nu toe te vieren. Daar horen slingers bij, taart en natuurlijk veel cadeautjes. Weet jij al of je een jongen of meisje krijgt en mag iedereen dat al weten? Dan is het natuurlijk het leukste om de versiering bij de babyshower te kopen in roze of blauw. Op deze manier kan niemand er meer omheen!
 • Een babyshower is vaak nóg leuker, wanneer jijzelf als aanstaande moeder verrast wordt met het feest. Als je van zo’n verrassing houdt is het te hopen dat je een paar creatieve vriendinnen in een vriendenkring hebt die van aanpakken weten. Je mag ze er natuurlijk wel subtiel op wijzen dat een babyshower jou wel erg leuk lijkt… Lijkt er toch niets te gaan gebeuren? Dan kun je altijd nog zelf besluiten om een babyshower te organiseren.

Babyshower Spelletjes

Bij de babyshower draait het natuurlijk uiteindelijk maar om één ding: de baby die eraan komt! Het kan daarom erg leuk zijn om, behalve bij te kletsen, ook spelletjes te doen die in het teken staan van de nieuwe baby. Voor de volgende spelletjes geldt dat ze een gegarandeerd succes zullen zijn!

 • Simpel maar doeltreffend: luier ruiken. Neem vijf tot tien luiers en nummer ze. Vul ze daarna met geurige producten. Denk bijvoorbeeld aan vanille-extract of babylotion. Of ga om het echter te maken voor producten die wat meer op babypoep lijken: chocopasta, geprakte ontbijtkoek of gesmolten mars. De deelnemers schrijven de nummers op en zetten daarachter welk product zij denken te hebben geroken. Flauwe grappen gegarandeerd!
 • Waarzeggertje spelen. Geef iedere deelnemer een kaartje en laat daarop schrijven wat zij kunnen voorspellen over de baby. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld de geboortedatum, de kleur ogen of haar van het kindje en/of het gewicht. De uitslag van dit spel laat uiteraard nog even op zich wachten, maar alleen al het voorspellen kan voer zijn voor leuke discussies!
 • Nog een hilarisch spelletje: babyfles drinken. Laat alle deelnemers even terug gaan naar hun vroege jeugd en geef ze een fles vol melk, thee, fris of bier voor degenen die niet zwanger zijn. De bedoeling is dat de fles zo snel mogelijk leeg is, terwijl de deelnemers zelf hun handen op hun rug moeten houden. De snelste wint!
 • Om het organiseren van een babyshower nog gemakkelijker en leuker te maken, kun je nog meer spelletjes gebruiken. Hiervoor heeft onder andere Illustrations by Renée een set gratis printables gemaakt. Er is een printable voor uitnodigingen en verschillende printables voor spelletjes tijdens de babyshower. Bekijk en download de gratis babyshower spelletjes.babynamen spelletjes voor babyshower
 • Wanneer je niet houdt van al die hilarische spelletjes, zijn er nog genoeg andere leuke dingen te doen. Laat alle genodigden bijvoorbeeld een babyfoto van zichzelf meenemen. Laat vervolgens iedereen raden wie er op welke foto staat. Dit levert meestal de meest leuke verhalen op!

Andere activiteiten babyshower

Ben je niet zo van de spelletjes? Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke activiteiten die je dan kunt organiseren:

 • Stiekem is er natuurlijk niets leukers dan lekker bijkletsen met vrienden of familie. Je kunt de babyshower dan ook prima gebruiken om eens ouderwets bij te praten. Maak er een high tea van: thee, chocola, sandwiches en het feest is compleet!
 • Maak er een creatief feestje van. Is je babyuitzet nog niet compleet? Schaf een stapel witte rompertjes aan en laat je gasten er zich met textielverf op uitleven. Dat wordt nog eens originele kleding voor je kindje!
 • Een andere creatieve manier om een blijvende herinnering te krijgen is het samen maken van een slinger. Laat iedere gast een tekening maken op een van de vlaggetjes aan de slinger. De komende jaren kan deze weer uit de kast gehaald worden op de verjaardag van je kindje!

Hapjes voor de babyshower

Er zijn erg veel leuke hapjes te verzinnen voor de babyshower. Een simpele manier om meer roze en/of blauw op tafel te krijgen, is door het gebruik van kleurstoffen. Een paar druppels in bijvoorbeeld cakemix en je cake past helemaal bij het thema! Je kunt ook gebruik maken van marsepein in roze of blauw om bijvoorbeeld cupcakes te versieren. Een steeds vaker voorkomende manier om het geslacht van de baby te verklappen is het bakken van een taart met een roze of blauwe vulling. Pas wanneer de taart wordt aangesneden wordt duidelijk welke kleur de vulling heeft. Zo’n taart past natuurlijk perfect op een babyshower. Voer de spanning flink op en zorg voor een paar mooie foto’s van het moment waarop de taart wordt aangesneden!

Bedankjes na de babyshower

Zijn de cadeautjes uitgepakt, alle spelletjes gespeeld en zijn alle lekker hapjes op? Dan zal het feest bijna zijn afgelopen en zullen de gasten weer vertrekken. Het kan erg leuk zijn om ze bij afscheid een kleine attentie mee te geven, als bedankje voor de cadeaus en gezelligheid. Tegenwoordig is er een steeds groter aanbod op het gebied van babyshowerbedankjes. Zo kun je denken aan geurzeepjes in de vorm van babyvoetjes, of een mini-babyflesje van porselein. Op internet is er van alles te vinden. Wil je liever zelf iets maken? Dat kan natuurlijk ook! Een mooi kaartje met gestempelde babyvoetjes kan dan al erg mooi zijn. Of vul een cadeautasjes met snoephartjes en leuke snuisterijen, om te bedanken voor de aanwezigheid op deze geslaagde babyshower. Dit aandenken zal ervoor zorgen dat de babyshower echt een feestje zal zijn om nooit meer te vergeten!

Reageer op artikel:
Babyshower organiseren? Gebruik deze Tips!
Sluiten