Harde buiken vragen om meer rust
Harde buiken kunnen voorkomen in de zwangerschap vanaf de 6e week tot het einde van de zwangerschap. Een harde buik voelt als een samentrekking van de buik, maar het is de baarmoeder zich samentrekt. De baarmoeder is een grote spier die hard aan het werk is zich voor te bereiden op de geboorte. Een harde buik wordt ervaren als soort ongemakkelijke kramp, maar het mag geen pijn doen. Harde buiken in de zwangerschap komen vaker voor bij vrouwen die meerdere keren zwanger zijn geweest. Ze geven meestal aan dat je het wat rustiger aan moet doen. Braxton-Hicks contracties is de medische term voor harde buiken. Ze zijn vernoemd naar de Engelse arts John Braxton Hicks die de contracties (ander woord voor samentrekkingen) voor het eerst beschreef in 1872. Ze worden daarnaast ook oefenweeën genoemd.
Harde buik door stress en drukte
Stress en drukte zijn de hoofdoorzaken voor de samentrekking van de baarmoeder. Als je het druk hebt gehad kan de baarmoeder daar geprikkeld op reageren. Die drukte kan namelijk spanning veroorzaken op de banden waar je baarmoeder mee aan het bekken vastzit. De baarmoeder reageert op die spanning door zich samen te trekken en dit voelt letterlijk aan als een harde buik. Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap een periode hebt waarop harde buiken misschien zelfs wel meerdere keren op een dag voorkomen. Het is vooral een teken dat het lichaam wil dat je rust neemt.
Harde buik aan het einde van de zwangerschap
Aan het einde van de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. De baarmoeder rekt zich alvast zo nu en dan op en dat kan harde buiken veroorzaken. Vandaar dat harde buiken ook wel oefenweeën worden genoemd. Bij het oprekken van de baarmoeder kan een deel van de baarmoederhals gebruikt worden om de baby weer wat extra ruimte te geven om te groeien. Tegen de tijd dat de uitgerekende datum dichterbij komt, kunnen de samentrekkingen intensiever en ongemakkelijker aanvoelen en steeds vaker voorkomen. Dit wordt dan veroorzaakt door voorweeën.
Harde buiken veroorzaakt door andere factoren
Inspannende activiteiten kunnen spanning op de banden opwekken en daarmee dus ook de baarmoeder doen samentrekken. Overige situaties zijn:
- bewegingen (schoppen) van de baby
- snelle groei baarmoeder
- bukken
- seks/orgasme
- volle blaas/blaasontsteking
- inspannende activiteiten
Harde buiken hoe voelt dat
Harde buiken kunnen zich de hele zwangerschap voordoen, maar in het begin voel je ze niet of nauwelijks. Vanaf het 2e trimester is de kans groter dat je ze kunt voelen. De baarmoeder moet tijdens de zwangerschap hard werken om de baarmoedermond voldoende op te laten rekken. De contracties voelen aan als weeën. Dat zijn het niet. Weeën doen pijn en harde buiken niet. Harde buiken komen niet met een regelmaat, weeën wel. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd terecht bij je verloskundige of arts.
Harde buiken reden tot bezorgdheid?
Harde buiken geven over het algemeen geen reden tot bezorgdheid als het oefenweeën zijn. Hebben de contracties te maken met (teveel) inspanning dan is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam die jou ermee vertelt dat je het rustiger aan moet doen. Twee verloskundigen vertellen in dit filmpje hier iets meer over.
Bel direct je verloskundige als:
- de harde buiken ruim voor je uitgerekende datum meerdere keren gedurende een aantal uur achter elkaar voorkomen
- als de harde buik pijn doet (ook een oefenwee hoort geen pijn te doen)
- buikpijn (menstruatieachtige pijn)
- toename of kleurverandering vaginale afscheiding
- bij bloedverlies
- bij vruchtwaterverlies
- druk in de bekken
- lage rugpijn (doffe of ritmische pijn)
Harde buiken, dit kun je zelf doen
Het ongemak van harde buiken kun je beperken door voldoende rust te nemen.
Dit kun je zelf doen:
- Rust voldoende uit en zorg voor ontspanning.
- Inspannende activiteiten kunnen contracties opwekken. Vergt je werk activiteiten met veel lichamelijke beweging, vraag dan je werkgever of bepaalde (zwaardere) werkzaamheden je tijdelijk uit handen kunnen worden genomen.
- Ga een (half) uurtje liggen bij een harde buik. Een warme kruik erbij kan helpen of neem een warm bad of douche.
- Ademhalingsoefeningen helpen je te ontspannen. De oefeningen die je doet om weeën op te vangen, kunnen ook helpen bij harde buiken.
- Draag ondersteunend ondergoed of een buikband.
Harde buik tijdens de zwangerschap
Lees in onze zwangerschapskalender alles over de harde buiken in week 18, week 21, week 24, week 31, week 35 en week 38.