Duizeligheid tijdens zwangerschap

Wanneer je net te horen hebt gekregen dat je zwanger bent of al een tijdje zwanger bent zal je al gauw merken dat je last krijgt van verschillende kwaaltjes die waarschijnlijk een tijdje aanhouden of gewoon niet meer weg willen gaan tot na je zwangerschap. Je lichaam gaat een hele verandering door, wat veel energie vergt van je lichaam. Niet alleen vergt dit energie, maar er zal ook het een en ander veranderd moeten worden om de zwangerschap mogelijk te maken. Zo veranderen je hormonen bijvoorbeeld. De hormonen zorgen ervoor dat je moe wordt, dat je duizelig wordt en dat je allerlei andere kwaaltjes begint te krijgen.

Zo kan je aan het begin en aan het einde van je zwangerschap last krijgen van duizeligheid. Duizeligheid is iets waar je vooral last van krijgt wanneer je pas zwanger bent. Je lichaam moet namelijk nog wennen aan de zwangerschap. Er zal veel gaan veranderen en je zal dat gauw merken aan de hand van duizelig zijn. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat dit meevalt? Kan je het ook voorkomen? Waar kan de duizeligheid nog meer voor zorgen? Welke kwaaltjes krijg je nog meer naast je duizeligheid? Lees het allemaal hieronder waar we dieper op dit onderwerp ingaan.

Duizeligheid bij zwangerschap

Wanneer je het gevoel hebt dat je licht in je hoofd bent tijdens je zwangerschap is het opletten geblazen. Het kan dan namelijk zijn dat je duizelig aan het worden bent. Wanneer je dit merkt is het verstandig om je omgeving te laten weten dat je je duizelig voelt. Stel dat je flauwvalt, dan moeten zij weten dat je niet op je rug gelegd mag worden. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor jou en je zwangerschap.

Duizelig en misselijk

Vaak zal je merken, vooral aan het begin en aan het einde van je zwangerschap, dat het duizelig zijn in combinatie zal zijn met misselijkheid. Je zal merken dat je vooral het gevoel hebt dat je wilt overgeven. Wij raden je dan aan om even te gaan zitten, een slokje water te nemen en vooral de rust te nemen. Tegen deze duizeligheid en misselijkheid kan je eigenlijk bijna niets doen, aangezien het hoort bij de veranderingen die je gaat doormaken tijdens dit proces.

Vermoeidheid

De zwangerschap vergt steeds meer energie van je. Je begrijpt natuurlijk wel dat er veel meer energie moet worden vrijgemaakt om alles gereed te maken in je buik voor de komst van je baby. Je lichaam gaat zich aanpassen en door die veranderingen zal je het een en ander voelen. Zo zal je ook het gevoel hebben dat je telkens moe bent. Dat je moe bent tijdens je zwangerschap is dan ook niet meer dan normaal. Dit zal vaak ook in combinatie zijn met misselijkheid en duizeligheid.

Lage bloeddruk

Tijdens je zwangerschap zal je last hebben van plotselinge bloeddrukdalingen- en stijgingen. Dit zorgt ervoor dat je duizelig wordt. Het is belangrijk om iets te drinken of om iets zouts te nemen. Je kan bijvoorbeeld een zout dropje nemen om ervoor te zorgen dat je bloeddruk weer zal stijgen. Je zal merken dat dit al snel effect zal hebben. Dit kan natuurlijk ook voor komen als je een hoge bloeddruk hebt tijdens je zwangerschap. Doordat je kindje steeds groter wordt en veel bloed nodig heeft, is de kans groot dat je vanaf een week of 23 weer meer last krijgt van duizeligheid.

Bloedarmoede

Wanneer je dus merkt dat het duizelig zijn aanblijft en echt niet weg wilt gaan dan kan er meer achter zitten dan alleen een lage bloeddruk of de veranderingen in je lichaam. Natuurlijk zal dit ook een grote rol spelen, maar het kan ook iets anders zijn zoals bloedarmoede. Wanneer je bloedarmoede hebt zal je merken dat je vooral vermoeid bent en last hebt van duizeligheid en misselijkheid. Wanneer je merkt dat dit gaande is is het verstandig om een controleafspraak in te plannen bij je huisarts om bloed te prikken. Door bloed te prikken kan je huisarts zien of je inderdaad aan bloedarmoede lijdt. Je huisarts zal in dat geval ijzertabletten voorschrijven om ervoor te zorgen dat de bloedarmoede zal verdwijnen. Vaak zal de bloedarmoede pas na de bevalling langzaamaan verdwijnen.

Medicijn tegen duizeligheid

Aan het begin, tijdens en aan het einde van je zwangerschap moet je letten op wat je eet en drinkt. Dit geldt ook voor de medicatie die je inneemt. Bepaalde medicatie zijn namelijk verboden om in te nemen tijdens je zwangerschap. Andere medicatie is niet verboden, maar kan aangeraden wordt om niet te gebruiken. Een direct medicijn tegen de duizeligheid tijdens het zwanger zijn kunnen we je dan ook niet geven. Het is belangrijk om dit in goed overleg te doen met je huisarts. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak wanneer je merkt dat het niet goed met je gaat en je hier last van blijft houden.

Naar de dokter?

Wanneer je het gevoel hebt dat je lang duizelig bent en het maar niet weg wilt gaan is het belangrijk om een beslissing te maken. Je kan er dan voor kiezen om zo te blijven, of je belt even de huisarts om te vragen of je een afspraak kan maken om een controle te doen. Het is namelijk niet gewoon dat je duizeligheid lang aanblijft. Het is dus belangrijk dat wanneer je twijfelt over iets tijdens je zwangerschap om dit tijdig aan te geven bij een specialist. Het is namelijk belangrijk om de gezondheid van jou en je kindje te bewaken. Je bewaakt nu namelijk niet alleen meer de jouwe, maar ook dat van jouw toekomstige zoon of dochter.

Reageer op artikel:
Duizeligheid tijdens zwangerschap
Sluiten