Hoofdpijn tijdens de zwangerschap [herken problemen op tijd]

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend verschijnsel. Maar wanneer gaat het om een onschuldig kwaaltje en wanneer is het een signaal van iets ernstigs, zoals pre-eclampsie?

Frequentie hoofdpijn

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan allerlei oorzaken hebben. Vaak ontstaat het onder invloed van hormonen, maar het kan bijvoorbeeld ook ontstaan doordat je vanwege de zwangerschap mindert met cafeïne. Heel soms kan hoofdpijn echter een indicatie zijn van een serieuze complicatie. Denk bijvoorbeeld aan pre-eclampsie; een te hoge bloeddruk die levensgevaarlijk kan zijn voor zowel moeder als kind. Het kan uiteindelijk resulteren in het HELLP-syndroom. Belangrijk om de verschillen tussen ernstig en niet-ernstig te herkennen dus!

Oorzaken van pijn in het hoofd

Veel dingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken wanneer je niet zwanger bent, kunnen ook de oorzaak zijn van hoofdpijn wanneer je wél zwanger bent. Tijdens het hele eerste trimester kan de hoofdpijn je achtervolgen door de snelle toename van hormonen en een toename van het bloed dat door je lijf stroomt. Tijdens het derde trimester van de zwangerschap wordt de klacht meestal veroorzaakt door een verkeerde houding of door spanning die ontstaat door het dragen van al dat extra gewicht. Doordat je de neiging hebt om dan een holle rug te trekken, komen de spieren onder extra spanning te staan. Dit kan onder meer hoofdpijnklachten veroorzaken.

In het kort zijn een aantal belangrijke oorzaken van hoofdpijn:
• Hormoonschommelingen;
• Gespannen spieren in hoofd, nek en rug;
• Ontsteking in de (voorhoofds)holten;
• Uitdroging;
• Afkickverschijnselen door het minderen met cafeïne;
• Een lage bloeddruk;
• Migraine;
• Stress;
• Honger

Een aantal ernstiger, en gelukkig minder vaak voorkomende oorzaken zijn:
• Pre-eclampsie;
• Sinusitis (ontsteking in de bijholte van de neus, waarvoor antibiotica nodig is);
• Een neurologisch probleem.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangere vrouw in wit jurkje

Onderzoek naar hoofdpijn

Voor een onderzoek analyseerde een aantal artsen vijf jaar lang de medische rapportages van zwangere vrouwen met hoofdpijn. De problemen in de dossiers liepen uiteen van lichte hoofdpijn, tot (best vaak voorkomend) flinke aanvallen die leidden tot een bezoek aan de huisarts of Eerste Hulp. Van alle onderzochte vrouwen bleek dat er bij maar liefst een derde sprake was van hoofdpijn als symptoom van een ernstiger aandoening, zoals pre-eclampsie. Hoofdpijn werd al langer gezien als symptoom van deze aandoening. De onderzoekers kwamen er achter dat er nog andere signalen waren die waarschuwden voor pre-eclampsie. Als er sprake was van een hoge bloeddruk in combinatie met hoofdpijn, was de kans 17 keer groter dat er sprake was van pre-eclampsie. Ook bleek dat vrouwen dat bij vrouwen die toen ze niet zwanger waren weinig last hadden van hoofdpijn, de hoofdpijn tijdens de zwangerschap vaker een teken was van een ernstiger onderliggende aandoening. Deze uitkomsten kunnen helpen om artsen eerder alert te maken op dergelijke aandoeningen. Pre-eclampsie kan uiteindelijk resulteren in zwangerschapsvergiftiging.

Wanneer naar de huisarts?

Maar hoe weet je wanneer je hoofdpijn tijdens de zwangerschap serieus moet nemen? Als het heel ernstig is, of wanneer er sprake is van een plotseling opkomende pijn, is het aan te raden om de huisarts te bellen. Dit is vooral belangrijk wanneer je niet bekend bent met dergelijke hoofdpijn. In deze gevallen geldt dat je er beter te vroeg dan te laat bij kunt zijn. In veel gevallen zal er weinig aan de hand zijn, maar dan weet je dat in ieder geval zeker.
Had je ook toen je nog niet zwanger was regelmatig last van hoofdpijn? Dan kan het lastiger zijn om te achterhalen wat de ernst van de kwaal is. Uit het onderzoek blijkt dat hoofdpijn een symptoom kan zijn van een ernstiger aandoening, vooral wanneer de pijn langer aanhoudt dan normaal. Zelfs een aanval van migraine, die je misschien wel vaker hebt, moet je tijdens de zwangerschap niet negeren. Migraine is namelijk een risicofactor voor het ontwikkelen van pre-eclampsie. De verloskundige zal tijdens de periodieke controle informeren naar eventuele gezondheidsproblemen die je ervaart. Misschien heb je de neiging om kwaaltjes te verzwijgen, met de gedachte ‘niet zeuren, maar doorgaan’. Toch is het raadzaam om dergelijke klachten gewoon te benoemen. Het kan een goede manier zijn om op tijd actie te ondernemen.

Waarom hoofdpijn bij pre-eclampsie?

Onderzoekers weten nog niet precies waarom pre-eclampsie hoofdpijn veroorzaakt. Het zou kunnen zijn dat het ontstaat door veranderingen in de bloedcirculatie in de hersenen. Andere signalen van pre-eclampsie kunnen o.a. zijn: een verslechterd zicht, buikpijn en zwellingen. Heb je een van deze of meerdere van deze symptomen, in combinatie met hoofdpijn? Neem dan direct contact op met je huisarts. Het kan lastig zijn om vast te stellen of er sprake is van migraine of van pre-eclampsie, doordat de symptomen veelal hetzelfde zijn. Zo is er in beide gevallen sprake van hoofdpijn, misselijkheid, braken en visuele problemen. Het is daarom belangrijk om dit als je zwanger bent extra goed in de gaten te houden.

Zo voorkom je hoofdpijn

Natuurlijk wil je het liefst zo min mogelijk last hebben van hoofdpijn. Verklein de kans met behulp van deze tips:
• Probeer er achter te komen waardoor hoofdpijnaanvallen getriggerd worden. Misschien ontstaan ze bijvoorbeeld na te zware inspanning, of wanneer je te laat hebt gegeten. Wanneer je dat weet, kun je je gewoontes aanpassen;
• Beweeg voldoende, ook wanneer je zwanger bent! Beweging zorgt ervoor dat de spieren sterk en soepel blijven. De kans op hoofdpijn door spierspanning wordt hierdoor een stuk kleiner!
• Doe ontspanningsoefeningen, zoals yoga;
• Zorg dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft, door gedurende de dag vaker kleine maaltijden te eten in plaats van drie keer per dag grote;
• Drink voldoende water, zodat je gehydrateerd blijft;
• Zorg daarnaast dat je voldoende slaap krijgt. Een vast dag/nacht-ritme kan ook hoofdpijn voorkomen. Iedere dag rond hetzelfde tijdstip opstaan en hetzelfde tijdstip gaan slapen kan helpen;
• Een goede houding is belangrijk om te veel spanning in de spieren te voorkomen. Vraag eventueel hulp van een fysietherapeut, wanneer je merkt dat dit niet goed gaat.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap [herken problemen op tijd]
Sluiten