Eet deze 8 voedingsmiddelen om sneller zwanger te raken!

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt mijden wanneer je zwanger bent. Andere producten zijn juist heel goed. Weet je dat er ook bepaalde voedingsmiddelen zijn die heel goed zijn wanneer je nog niet zwanger bent? Door de volgende 8 voedingsmiddelen te eten, zou je zomaar eens sneller zwanger kunnen raken. Ze geven de vruchtbaarheid namelijk een flinke boost.

1. Bonen

Bonen hebben niet echt een flitsend imago, maar stiekem hebben ze wel een positief effect op de vruchtbaarheid. Onderzoekers bekeken bij 19.000 vrouwen hoelang het duurde voordat ze zwanger werden. De vrouwen die de meeste dierlijke proteïne binnenkregen, bleken 39 procent meer kans te lopen op onvruchtbaarheid. Maar wat bleek? Vrouwen die voornamelijk proteïne uit planten binnenkregen hadden vele minder kans op problemen omtrent de conceptie. Dus maak een vegetarische chili, of een lekkere bonensalade. Houd je niet zo van bonen? In linzen en noten zitten ook veel gezonde proteïnes, dus dat zijn prima alternatieven.

2. IJs

Ja, je leest het goed! En we hebben het niet over ‘low fat’- of bevroren yoghurt varianten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat twee porties volle melk of volle melkproducten (zoals ijs!) per dag beschermen tegen onvruchtbaarheid bij de vrouw. Verrassend genoeg hebben magere en halfvolle melk het omgekeerde effect. Onduidelijk is nog hoe dat precies zit. Er is een theorie dat het verwijderen van vet uit de melk de hormoonbalans verstoord, die vervolgens de ovulatie weer hinderen. Het is overigens niet aan te raden om daarom dan maar de hele dag door volle melk te drinken of ijs te eten. Het volstaat waarschijnlijk om dagelijks één mager melkproduct te vervangen voor een volle variant. Eet je ijs? Dan is het natuurlijk daarnaast ook aan te raden om op je dagelijkse calorie inname te letten.

3. Groene blaadjes

Spinazie, broccoli en andere donkergroene groenten zitten vol met foliumzuur, een soort vitamine B dat volgens sommige studies de ovulatie verbetert. Ook voor mannen lijkt foliumzuur positieve effecten te hebben. Mannen die hoge doses foliumzuur binnenkrijgen hebben gezonder sperma. Dit verkleint de kansen op een miskraam of genetische problemen bij de baby. Wetenschappers onderzochten 97 niet-rokende mannen zonder fertiliteitsproblemen. De mannen die de grootste hoeveelheid foliumzuur binnenkregen hadden een vermindering van bijna 20 procent in afwijkend sperma.

4. Pompoenzaadjes

Ze zitten vol met niet-heem ijzer, het soort ijzer dat je vindt in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegd ijzer: pompoenzaadjes. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die regelmatig een ijzersupplement slikken, 40 procent minder kans lopen op problemen tijdens de zwangerschap. Rooster pompoenzaadjes in de oven als hartige, knapperige snack.

5. Volkorenbrood

Complexe koolhydraten worden door ons minder snel verteerd dan enkelvoudige koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuiker stabiel blijft. Wat dat met zwanger worden te maken heeft? Te hoge insulinewaarden kunnen bepaalde hormonen in de war brengen. Nederlandse onderzoekers onderzochten 165 koppels die zwanger probeerden te raken. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen met hoge bloedsuikerspiegels maar liefst 50 procent minder kans hadden om binnen zes maanden zwanger te raken. Probeer je zwanger te worden? Kies dan altijd volkoren brood in plaats van wit, bruine rijst in plaats van witte en volkoren pasta in plaats van witte pasta.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ontbijt op bed

6. Olijfolie

Olijfolie is een enkelvoudig vet dat de gevoeligheid voor insuline verbetert en de kans op ontstekingen in het lichaam vermindert. Aangezien ontstekingen een negatieve invloed hebben op de ovulatie, conceptie en de vroege ontwikkeling van het embryo, wil je die natuurlijk graag voorkomen. Gebruik olijfolie samen met balsamicoazijn in salades, of gebruik het om in te bakken.

7. Foliumzuur

Al vanaf het moment dat je probeert zwanger te raken is het belangrijk om foliumzuurrijk te eten. Omdat het lastig is om uit ons hedendaagse voedsel voldoende foliumzuur te halen, is het aan te raden om een supplement te slikken. Verhoog daarnaast de hoeveelheid foliumzuurrijke producten die je eet. Denk aan volkoren producten, groenten en citrusvruchten. Je moet dagelijks 400 tot 600 mg foliumzuur binnenkrijgen in de periode dat je zwanger wilt worden, en 800 mg in het eerste trimester van je zwangerschap. Zo is de kans op een gezonde zwangerschap groter en verklein je het risico op aangeboren afwijkingen.

8. Zalm

Deze koudwatervis zit bomvol omega-3 vetzuren. Deze ondersteunen bij de regulatie van reproductieve hormonen en zorgen ervoor dat er meer bloed stroomt naar de geslachtsorganen. Nog een voordeel: zalm bevat minder kwik dan andere vette vissoorten. Het is een vrij prijzige vis, maar zalmburgers uit het vriesvak zijn redelijk betaalbaar. Geen visliefhebber? Ook uit walnoten of chiazaadjes kun je heel wat omega-3 vetzuren halen.

Don’t: transvetten

Het moment dat je besluit zwanger te willen worden, is een goed moment om je eetpatroon nog eens goed onder de loep te nemen. Eet je veel junkfood, geraffineerde granen (zoals in koekjes) en snoep? Bedenk dan dat je uit deze voedingsmiddelen weinig goede voedingsstoffen kan halen. Daarnaast zorgen deze producten ook nog eens voor pieken in de bloedsuikerspiegel en dat heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid. Daarnaast bevatten dergelijke producten ook nog eens veel transvetten. Deze vetten zorgen ervoor dat je lichaam minder snel reageert op insuline. Hiermee verhoog je het risico op een onregelmatige ovulatie. Eet je te veel slechte voeding, dan loop je ook nog eens de kans op overgewicht. En, je raad het al: ook overgewicht beïnvloedt de vruchtbaarheid negatief. Kortom; als het gaat om zwanger worden heb je helaas niet alles in de hand. Maar op het gebied van voeding heb je heel wat invloed. Dus grijp je kans om daarin positieve veranderingen aan te brengen!

Reageer op artikel:
Eet deze 8 voedingsmiddelen om sneller zwanger te raken!
Sluiten