Beperk gebruik lithium in eerste trimester zwangerschap

Lithium is een veelgebruikt medicijn voor mensen met een bipolaire stoornis. Al langere tijd wordt vrouwen die zwanger zijn om na het eerste trimester van de zwangerschap tijdelijk te stoppen met het gebruik van lithium. Dit medicijn zou namelijk een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Uit recent onderzoek blijkt echter dat dit advies niet lijkt te kloppen.

Wel of niet stoppen met lithium

Bij een bipolaire stoornis heb je last van hevige stemmingswisselingen. Zo kun je een tijdlang depressief zijn en daarna weer een tijd lang juist heel uitgelaten zijn. In sommige gevallen kan er sprake zijn van drukke, depressieve perioden. De stemmingswisselingen zijn zo heftig, dat ze een flinke invloed kunnen hebben op het dagelijks leven. Om die reden worden er vaak medicijnen voorgeschreven om de pieken en dalen wat weg te halen. Lithium is dus een van deze medicijnen. Van alle vrouwen in Nederland die zwanger worden, heeft ongeveer 1 procent een bipolaire stoornis. Het grootste deel van deze groep, gebruikt lithium. Tot nog toe was het advies aan zwangere vrouwen om pas na het eerste trimester van de zwangerschap het gebruik van lithium af te bouwen. Het idee hierachter is dat het zolang mogelijk door blijven gebruiken helpt bij het voorkomen van een terugval. Uit het nieuwe onderzoek blijkt echter dat het van belang is om juist in het eerste trimester geen lithium te slikken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby

 

Nieuw advies gebruik lithium?

In het onderzoek werd een groep vrouwen gevolgd die lithium bleef slikken tijdens de zwangerschap. Daarnaast werd ook een groep vrouwen gevolgd die dit medicijn niet slikte. Uit de resultaten bleek dat het gebruiken van dit medicijn tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zorgt voor een hoger risico op baby’s met een aangeboren afwijking (7% tegenover 4%). De onderzoekers pleiten er daarom voor om de huidige Nederlandse richtlijn te wijzigen. Volgens hen is het beter om juist in de eerste periode te stoppen met lithium. Na die eerste periode kan het gebruik indien nodig weer worden opgehoogd. Het onderzoek biedt in ieder geval meer inzicht in de mogelijke risico’s die gebruik van dit medicijn met zich mee brengt. Gebruik je zelf lithium? Dan kunnen deze onderzoeksresultaten je handvatten geven om, samen met je behandelaar, zelf een plan te maken voor het gebruik van dit medicijn in de periode voor en tijdens de zwangerschap.

Reageer op artikel:
Beperk gebruik lithium in eerste trimester zwangerschap
Sluiten