Zwanger worden na je veertigste

Als je bijvoorbeeld vanwege je carrière, je relatie of simpelweg omdat je er nog niet klaar voor was, het zwanger worden hebt uitgesteld tot na je 40e verjaardag kom je mogelijk op het punt dat je zegt: ‘Ohjee… ik heb het zo druk gehad, ik ben helemaal vergeten dat ik ook een kindje zou willen hebben.” We kunnen het niet mooier maken dan het is. De kans om zwanger te worden na je 40e ligt dramatisch lager dan wanneer je er op eerdere leeftijd aan begint. Na je 45e is het volgens de experts zelfs zo goed als onmogelijk om spontaan zwanger te worden.

Door middel van de steeds beter wordende technieken kunnen vrouwen in deze leeftijdscategorie echter gelukkig wel zwanger worden. Recente onderzoeken tonen zelfs aan dat er ook voordelen te noemen zijn aan het krijgen van kinderen op latere leeftijd. Hoe oud je ook bent als je zwanger wordt, elke leeftijd kent haar eigen voor- en nadelen.

Voordelen
Het grootste voordeel van het wachten met zwanger worden tot je 40e is waarschijnlijk dat je zo lang gewacht hebt. Dit klinkt tegenstrijdig maar je maakt nu wel een 100% weloverwogen keuze, je hebt normaal gesproken maatschappelijk gezien alles goed op de rails en jij en je partner kennen elkaar inmiddels door en door. Samen vormen jullie een zeer solide basis om een goed gezin te stichten.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat oudere moeders, die over het algemeen beter opgeleid zijn en een bredere algemene ontwikkeling hebben dan jonge moeders, verstandigere beslissingen nemen op het gebied van opvoeden. Zij zullen zonder meer vaker kiezen voor het geven van borstvoeding en er ook een gezondere levensstijl op nahouden tijdens de zwangerschap. Ook is aangetoond dat als je op deze leeftijd aan kinderen begint, je een grotere kans hebt om weer snel in het arbeidsproces terug te keren. De band met een werkgever is vaak hechter dan bij jongeren. Ook zal een werkgever een waardevolle zeer ervaren kracht graag willen behouden in het bedrijf en dus meer moeite voor je doen.

Psychologen erkennen dat het qua gezondheid weliswaar het beste is om aan kinderen te denken als je in de 20 bent, maar dat het qua stabiliteit beter zou zijn om er pas later aan te beginnen. Oudere moeders zijn door hun levenservaring veel sterker en stressbestendiger. Erika vertelt dat zij als moeder van 41 jaar veel geduldiger met haar kindje overweg kan dan met haar jongere kindjes die zij dus op jongere leeftijd kreeg. Je legt als jonge moeder niet alleen jezelf meer druk op, maar je lijkt ook meer van je kindjes te verwachten. Terwijl je op oudere leeftijd wat makkelijker en meer relativeert. Aan de andere kant is dat natuurlijk ook makkelijker, want daar waar je als beginner in het arbeidsproces bij wijze van spreke je baan al kwijt kunt raken als je door omstandigheden een paar keer te laat komt, kun je je als ervaren werknemer natuurlijk iets meer veroorloven. En mede daardoor sta je natuurlijk al relaxter in het leven!

Reageer op artikel:
Zwanger worden na je veertigste
Sluiten