Zwanger wat mag je niet eten

Als je zwanger bent wil je zo goed mogelijk zorgen voor jezelf en je ongeboren kindje. Daarom wil je graag weten wat je wel en niet mag weten.

Beperk cafeïne tijdens je zwangerschap

Cafeïne kun je maar beter laten staan. Je vindt het in koffie, cola, thee en sommige energiedrankjes. Deze stof kan namelijk de kans verhogen op een miskraam of op een te laag geboortegewicht. Het advies is maximaal 100 milligram per dag. Je kunt wel de cafeïnevrije koffie of thee drinken!

Let op met rauwe producten als je zwanger bent

Let goed op met rauwe eieren, want deze kunnen een bron van salmonellabacteriën zijn. Je moet ook goed opletten met half rauw en rauw vlees of rauwe vis. Daarin kunnen namelijk de listeriabacterie en de toxoplasma-parasiet voorkomen.

Verse producten kunnen listeria bevatten

Je moet ook goed opletten met lang bewaarde verse producten. Voorbeelden waar je mee op moet letten zijn bijvoorbeeld vleeswaren en rauwkostsalades, vanwege de kans op listeriabesmetting.

Let ook op met leverproducten en alcohol

Met lever en leverproducten moet je ook goed opletten en met alcohol ook. Het is schadelijk voor je ongeboren kind. Dit kan erg veel nadelige gevolgen hebben, waarbij je kunt denken aan hersenproblemen.

Beperk drop, zoethout en geneeskrachtige kruiden

Wanneer je zwanger bent moet je goed opletten met drop, hierbij is namelijk glycyrrhizine aanwezig en dat is een stof die effect heeft op de werking van de nieren. Als je te veel drop (zout óf zoet) eet of zoethoutthee drinkt kun je een hogere bloeddruk, vochtophoping en een tekort aan het mineraal kalium krijgen. Let ook goed op met geneeskrachtige kruiden en kruidenpreparaten. Er zijn een aantal kruiden die schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Het is beter dat je geen venkel, fenegriek, anijs, nieszaad, moederkruid, salie, senna, rabarber, gember, meidoorn en dong quai neemt. Het beste kun je de kruiden zoals efedra, aloë, sassafras, kaya kaya, absint-alsem, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid helemaal niet nemen.

Belangrijk bij eten tijdens je zwangerschap: Hygiëne

Hygiëne speelt hierin een grote rol. Je moet je handen altijd goed wassen, maar nu zeker. Bij iedere maaltijd die je klaar gaat maken en ook bij de groenten die je schoon gaat maken, was iedere keer je handen goed. Als je een maaltijd gaat eten in een restaurant of je neemt een kant en klaar maaltijd, kijk dan altijd goed of dat deze goed warm is. Je hebt anders al snel te maken met bacteriën en die komen ook bij je ongeboren kindje terecht. Ben daarom extra alert en voorzichtig zodat je goed voor jezelf en je kindje kunt zorgen. Het belangrijkste is dat je goed en gezond gaat eten. Neem liever wat extra tijd om de groenten schoon te maken zodat je zeker weet dat het gezond en goed is klaargemaakt.

 

Reageer op artikel:
Zwanger wat mag je niet eten
Sluiten