Gezond eten tijdens zwangerschap

Normaal gesproken is het natuurlijk al belangrijk om gezond te eten, maar wanneer je zwanger bent geldt dit natuurlijk dubbel. Tijdens je zwangerschap hoef je namelijk niet alleen meer rekening te houden met jezelf, maar ook met de baby die in je lichaam aan het groeien is. Je wil er namelijk voor zorgen dat je baby zo gezond mogelijk wordt en dat er geen complicaties optreden dankzij het niet gezond eten. Het is daarom van belang dat je gevarieerd en gezond eet. Maar hoe eet je dan precies gezond? Wat moet je precies eten? Hieronder gaan we daar dieper op in.

Gezond en gevarieerd eten

Ondanks dat je nu een kleine in je lichaam hebt die aan het groeien is, hoef je natuurlijk niet voor twee personen te eten. Het is veel belangrijker om gezond en gevarieerd te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die ervoor zorgen dat je baby goed groeit en ook gezond groeit. Maar hoe bereik je dit dan?

  • Zorg ervoor dat je drie maaltijden per dag eet, dus ontbijt, lunch en diner.
  • Eet niet te veel vlees, zorg dat je het afwisselt met vis.
  • Het is aangeraden om minimaal twee keer per week vis te eten.
  • Zorg ervoor dat je 2 stuks fruit per dag eet.
  • Zorg ervoor dat je 2 ons groenten per dag eet.

Rauw vlees en rauwe vis

Het is ten strengste verboden om rauw vlees of rauwe vis te eten. Hieronder staan wat voorbeelden.

  • Rosbief is ten strengste verboden
  • Filet Americain is ten strengste verboden
  • Verse tonijn is verboden

VacuĆ¼mverpakte gerookte vis

De listeriabacterie is een bacterie die heel veel schade aan je zwangerschap kan veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je een miskraam krijgt en dat is iets wat je niet wil. De kans op deze bacterie in gerookte vis dat verpakt is is groot.

Welke mag je dan niet eten?

  • Zalm, paling en makreel

Heb je toch zin in vis? Dan kan je gewoon naar de visboer voor gerookte vis. Vraag de visboer voor de zekerheid om advies.

Advies omtrent voedsel

Wij kunnen uiteraard geen uitgebreid advies geven over welk voedsel je moet eten en wat het beste voor je is. Wij kunnen daarin slechts een algemeen advies geven. Elke zwangerschap en elke persoon is natuurlijk anders en het is daarom belangrijk om met specialisten te bespreken wat het beste voor je is. Zij weten precies wat je wel en niet moet eten en houden rekening met je zwangerschap.

Reageer op artikel:
Gezond eten tijdens zwangerschap
Sluiten