De zorgverzekering tijdens je zwangerschap

Wil je zwanger worden, of ben je al zwanger? Dan is het goed om ook even stil te staan bij hoe je verzekerd bent. Weet jij bijvoorbeeld of jouw zorgverzekering een bevalling in het ziekenhuis dekt, wanneer je geen medische indicatie hebt? En op hoeveel kraamzorgvergoeding mag je rekenen? Om financiële tegenvallers te voorkomen is het slim om dit bijtijds uit te zoeken.

De keuze is reuze qua zorgverzekering!

Er zijn ontzettend veel opties als het gaat om zorgverzekeraars en zorgpakketten. Dat kan het kiezen best ingewikkeld maken. Maak het jezelf wat makkelijker door eerst duidelijk te hebben welke zorgbehoefte je hebt. Heb je zelfs daar nog niet echt een idee over? Dan kan het slim zijn om hier met andere (aanstaande) moeders over te spreken. Wat hebben zij geregeld op verzekeringsgebied? Misschien hebben ze nog voorbeelden van hoe het wel of juist niet moet. Het is ook handig om eens rond te neuzen op de website van verschillende verzekeraars. Zo krijg je een beeld van wat er allemaal aangeboden wordt. Let daarbij niet alleen op aanbod voor tijdens de zwangerschap, maar ook voor de periode ná de zwangerschap. De meeste verzekeraars hebben een specifiek pakket gericht op zwangeren. Aarzel ook niet om telefonisch contact op te nemen op het moment dat je nog vragen hebt over dekkingen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

moeder met baby op de arm

De dekking van de basisverzekering

Vanuit de basis zorgverzekering wordt er al best wat vergoed op het gebied van zwangerschap en bevalling. Over het algemeen is de dekking van deze basisverzekering bij iedere verzekeraar in grote lijnen gelijk. Ook de premiebedragen lopen weinig uiteen. In het basispakket zitten in ieder geval:

  • Verloskundige zorg, waaronder afspraken bij de verloskundige tijdens je zwangerschap en hulp bij de bevalling;
  • Kraamzorg;
  • Twee echo’s (met 12 en met 20 weken);
  • Bij medische indicatie de combinatietest en de NIPT.

Let op: zonder medische indicatie betaal je wél kosten voor deze testen (165 of 175 euro), maar sommige zorgverzekeraars vergoeden de combinatietest wel als je aanvullend verzekerd bent. Op zoek naar een overzichtelijke weergave van de vergoedingen en voorwaarden van de basisverzekering? Check dan eens de site van de Consumentenbond. Daar kun je alle belangrijke zaken direct nakijken.

Natura of restitutiepolis

Door verzekeraars worden twee verschillende polissen aangeboden. Bij een naturapolis kun je kiezen uit een selectie van gecontracteerde zorgverleners. Dit is vaak goedkoper. Nadeel is dat je minder keuzevrijheid hebt dan bij een restitutiepolis. Bij zo’n polis kan je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Bij een naturapolis kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen wanneer je een zorgverlener kiest die niet gecontracteerd is. Dit risico loop je bij een restitutiepolis niet. Dit lijkt misschien een onbelangrijk detail, maar bij zwangerschap en bevalling kan dit opeens een belangrijke rol gaan spelen. Want wat doe je als je een leuke verloskundige hebt gevonden, die geen contract blijkt te hebben met de zorgverzekeraar waar jouw naturapolis is ondergebracht? Kortom; stof tot nadenken!

Wel of geen aanvullende zorgverzekering

Je kunt de verplichte basisverzekering uitbreiden met een niet-verplichte aanvullende zorgverzekering. Wil je graag uitgebreide zorg na de bevalling? Dan is het de moeite waard om te kijken naar die aanvullende pakketten. Via zo’n aanvullend pakket wordt bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor extra kraamzorg vergoed. Wel lastig: die aanvullende pakketten kunnen onderling en zelfs per verzekeraar flink verschillen. Een vergelijkingssite zoals totaalbesparen.com kan dan uitkomst bieden. Door een goede zorgverzekering vergelijking kun je uiteindelijk vaak flink wat besparen. Vergelijk prijs, maar ook kwaliteit, voordat je een keuze maakt. Reviews van andere klanten kunnen hierbij ook erg nuttig zijn. En, als je dan toch aan het vergelijken bent: kijk ook gelijk even een stapje verder. Met een kleintje erbij zullen de zorgbehoeften weer veranderen. Dan is het fijn wanneer je zorgverzekering goed aansluit op die nieuwe situatie. Handig om te weten: veel zorgverzekeringen bieden speciale gezinspolissen. Zo’n polis is specifiek gericht op het (jonge) gezin. Zo weet je dus zeker dat jij en je gezin goed verzekerd zijn!

Reageer op artikel:
De zorgverzekering tijdens je zwangerschap
Sluiten