Alcohol tijdens zwangerschap

Momenteel kan het zijn dat je af en toe wilt genieten van alcohol, maar wanneer je hoort dat je zwanger bent of als je zwanger wilt worden dan is het tijd om hier dus echt mee te kappen. Alcohol zorgt er namelijk niet alleen voor dat je moeilijker zwanger kan worden, maar het kan tijdens een zwangerschap ook nog eens zorgen voor schadelijke gevolgen voor je baby. Wij, van Ikenmama, raden je dan ook aan om te stoppen met alcohol te drinken. Of dit nu een klein beetje is of veel, nu is de tijd om te stoppen. Maar hoe kan je dan stoppen als je het toch dagelijks drinkt? Stel dat je het niet wist en je alcohol hebt gedronken terwijl je zwanger bent? Kan het schadelijk of gevaarlijk zijn? Welke andere voedingsadviezen hebben wij? Lees hieronder alles met betrekking tot het drinken van alcohol in combinatie met zwanger zijn.

Zwanger en alcohol

Wanneer je samen met je partner hebt besloten om zwanger te worden dan is het al afgeraden om alcohol te drinken als je zwanger wilt worden. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de partner van de vrouw. Wanneer een man alcohol drinkt zorgt dit er namelijk voor dat de zaadcellen verslechterd worden. Je snapt dan vast wel dat wanneer je stopt met het drinken van alcohol dat de zaadcellen van je partner al veel beter worden en dit dus de kans op een zwangerschap vergroot.

Wanneer de vrouw ervoor kiest om voor de zwangerschap of tijdens de zwangerschap alcohol te drinken dan kies je eigenlijk bewust voor het risico dat het drinken van alcohol met zich meebrengt. De alcohol komt namelijk in de baarmoeder terecht. Het is fijn om te weten dat dit heel schadelijk en gevaarlijk kan zijn voor je baby. Het is daarom belangrijk dat je voordat je zwanger wilt worden al stopt met het drinken hiervan.

Hoeveel alcohol mag je drinken?

Hoeveel alcohol je tijdens je zwangerschap mag drinken is eigenlijk niet te zeggen. Wij geven altijd het advies om helemaal geen alcohol te drinken, aangezien dit zeer schadelijk kan zijn voor je zwangerschap. Daarnaast is het ook moeilijk om te zeggen hoeveel je zou mogen, aangezien elke moeder anders reageert op het drinken daarvan. Daarnaast is de hoeveelheid vocht ook belangrijk om mee te nemen. Daarnaast telt het ook of je lever goed werkt of niet, wat je leeftijd is en overige factoren. Nogmaals geven wij het advies om überhaupt geen alcohol te drinken, of dit nu voor je zwangerschap is of tijdens je zwangerschap. Het drinken van alcohol geeft een grote kans op complicaties tijdens je zwangerschap. Dat wil je ten alle tijden voorkomen!

Zwanger en alcohol gedronken

Wellicht vraag je je af of een klein slokje al schadelijk kan zijn voor je baby. Het antwoord is: ja. Zelfs een klein slokje alcohol kan al schadelijke gevolgen hebben voor de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om niet eens dat ene slokje gedronken te hebben. Wanneer je echter tijdens je zwangerschap alcohol hebt gedronken omdat je hier geen weet van had, dan is het belangrijk om een afspraak te maken met je verloskundige of met je huisarts. Elke hoeveelheid alcohol, al is het een klein beetje, kan al schade aanrichten aan de zwangerschap. Het is daarom moeilijk om te zeggen wat de gevolgen zijn. Maar welke risico’s verwachten wanneer je toch alcohol drinkt?

Wanneer je besluit om alcohol te drinken (wat wij dus streng afraden!) dan brengt dat verschillende risico’s met zich mee. Dit zijn voornamelijk risico’s die effect zullen hebben op je zwangerschap en uiteindelijk ook op je kindje.

  • De kans op een miskraam is groter.
  • Schade aan de baby, dit kunnen de hersenen of organen zijn
  • De baby wordt veel te vroeg geboren

De kans dat je baby dus dood gaat of verkeerd geboren wordt is dus groot. Wij nemen aan dat je als moeder dit zeker niet wilt laten gebeuren.

Waarom kan alcohol schadelijke gevolgen hebben?

Wanneer je alcohol drinkt komt de alcohol in je bloed. Wij als volwassenen hebben een goede lever die deze alcohol zal verwerken. Maar de alcohol komt ook in het bloed van de baby. De concentratie alcohol wordt net zoveel als de concentratie van de moeder. Een kindje in de buik heeft nog geen ontwikkelde organen en kan deze alcohol dan ook niet zo goed verwerken als dat wij volwassenen kunnen. Uiteindelijk kan dit er dus tot leiden dat je baby schade kan ondervinden van het drinken van alcohol, al is het maar een klein beetje.

Voedingsadvies

Als je dus samen met je partner hebt besloten dat je zwanger wilt worden dan is het tijd om je voeding aan te passen. Dit geldt dus voor het eten en het drinken. Het belangrijkste waar je dus echt mee moet stoppen is het roken en het drinken van alcohol. Dit kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je niet zwanger wordt of moeilijker zwanger wordt, maar het kan ook nog een schadelijk en gevaarlijk zijn voor je zwangerschap. Het is dus nu tijd om te stoppen. Als je niet kan stoppen is het verstandig om hulp te zoeken zodat je je zwangerschap goed doorloopt.

Tijdens je zwangerschap zal je van je verloskundige te horen krijgen dat je bepaalde dingen niet meer mag eten. Zo is het namelijk niet toegestaan om rauwe vis te eten, aangezien deze een bacterie kan bevatten. Zo zijn er nog meer dingen waar je op moet letten. Je let nu tenslotte niet meer alleen op jezelf, maar ook op het kindje dat in jouw buik groeit. Je moet er dus voor zorgen dat je je tijdig aanpast. Let op je voeding, want voeding zorgt er al voor of je zwangerschap goed verloopt of niet. Natuurlijk is dit niet de enige factor, maar dit is wel een hele belangrijke factor.

Wanneer je graag meer informatie wilt over je voeding dan is het belangrijk om navraag te doen bij je verloskundige. Zij weet precies wat jij wel of niet mag eten en drinken. Iedere vrouw is natuurlijk anders en elke zwangerschap is anders!

 

Reageer op artikel:
Alcohol tijdens zwangerschap
Sluiten