7x zo vergroot je de kans op succes bij IVF

Die periode waarin je zwanger probeert te worden is spannend. Nog spannender wordt het, wanneer bij het uitblijven van succes een IVF-traject gestart wordt. Een pittige procedure, waarbij je de hoop houdt dat die effectief blijkt te zijn!

Kans op zwangerschap bij IVF

De kans op succes bij een IVF-traject wordt gelukkig steeds groter, doordat de technieken steeds beter worden. Uit cijfers uit 2016 blijkt dat in Nederland het succespercentage van IVF/ICSI per cyclus op 34,2% lag. Dat is dus een kans van 1 op 3 dat de poging slaagt en dat je dus zwanger blijkt te zijn. In dat jaar was er in 3,8% van de geslaagde pogingen sprake van een meerlingzwangerschap. Dat betekent dus dat de vrouw zwanger was van 2 of meer kinderen. Als je dit vergelijkt met de rest van Europa, scoort Nederland hier goed op. In andere Europese landen is de kans op een meerling namelijk groter. Bijzonder feitje: in 2016 was 1 op de 30 Nederlandse baby’s een IVF-kind. Als je zelf in zo’n traject zit, wil je natuurlijk ook graag dat het slaagt. Helaas heb je niet op alle aspecten van het traject invloed. Maar op de volgende 7 manieren kun je toch je steentje bijdragen.

1. Hou een gezond gewicht

Een gezond gewicht vasthouden is heel belangrijk als het gaat om vruchtbaarheid en IVF-behandelingen. Zowel over- als ondergewicht kan de conceptie bemoeilijken. Door extreem overgewicht wordt de tijd tot conceptie gemiddeld twee keer zo lang. En bij extreem ondergewicht duurt dit zelfs vier keer zo lang! Daarnaast maakt overgewicht het lastiger om de eierstokken in de gaten te houden tijdens een IVF-poging. En dan neemt ook de kans op complicaties tijdens het oogsten van de eitjes nog eens toe. Een gezond gewicht is het beste te realiseren door veranderingen in je voeding en hoeveelheid beweging, onder toeziend oog van een professional. Een diëtist kan je ondersteunen bij het bereiken van een goed gewicht.

2. Optimaliseer de gezondheid van het sperma

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van het sperma te verbeteren. Een heel belangrijke: ruil strak ondergoed in voor wijde boxers. Daarnaast kan het gebruik van een multivitamine een nuttige aanvulling zijn. Ook bij mannen speelt het gewicht trouwens een rol bij vruchtbaarheid. Een gezond gewicht zorgt voor een betere kwaliteit van het zaad. Een arts kan eventueel medicatie voorschrijven om de hoeveelheid sperma toe te laten nemen. In sommige gevallen wordt er direct vanuit de testikels sperma gehaald, om de kwaliteit te verhogen. Worden er afwijkingen gevonden in het zaad? Dan zal een vruchtbaarheidsexpert hiernaar kijken.

3. Zoek de juiste arts

Ben je van plan om een IVF-traject in te gaan? Informeer dan eerst bij je verzekeraar over de voorwaarden en dekkingen van je zorgverzekering. Niet bij iedere zorgverzekeraar heb je namelijk keuzevrijheid als het gaat om behandelplaats. Heb je die vrijheid wel? Dan kan het de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar de arts waar jij het meest van verwacht en waar je je comfortabel bij voelt. Deze arts zal je tijdens het hele emotionele proces begeleiden, dus dan is het prettig als het contact goed is. Misschien zijn er in je omgeving mensen die ook een IVF-traject hebben doorlopen? Dan zou je eens kunnen informeren naar hun ervaring wat betreft artsen.

Online reviews

Ook in de medische wereld zijn er steeds meer online reviews terug te vinden. Wees echter wel voorzichtig met dergelijke reviews. Over het algemeen wordt deze namelijk ingevuld door mensen die ofwel een heel positieve, of juist een heel negatieve ervaring hebben gehad. De meeste mensen die het allemaal wel oké vonden, nemen niet de moeite om een review te schrijven. De resultaten kunnen hierdoor een wat vertekend beeld geven! Overigens worden ook de resultaten van ziekenhuizen steeds inzichtelijker. Je wilt vast het liefst naar een kliniek met de beste resultaten. Dan is het de moeite waard om ook die cijfers na te kijken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

buik van zwangere vrou

4. Verminder stress

Stress kan de kans op een succesvolle conceptie verkleinen. Niet alleen bij een zwangerschap via de natuurlijke weg, maar ook bij een zwangerschap via IVF of andere vruchtbaarheidsbehandeling. Helaas is het verminderen van stress ook direct één van de moeilijkste dingen voor veel koppels. Probeer stressfactoren zoveel mogelijk weg te halen. Uit onderzoek blijkt dat ook acupunctuur een positief effect kan hebben op de stressvermindering. Ook andere technieken, zoals mindfulness of ontspanningsyoga kunnen effect hebben. Denk dus niet te snel dat je niets aan stress kunt doen. Je kunt niet altijd de bron van de stress wegnemen, maar je kunt er wel beter mee om leren gaan.

5. Stop met roken

Eigenlijk zou dit een open deur moeten zijn, maar in de praktijk zijn er nog best wat wensouders die ook in de conceptieperiode blijven doorroken. Stoppen met roken kan de kans op een succesvolle conceptie echter drastisch vergroten, dus: stop! Dat kan best lastig zijn, maar je kunt hier allerlei hulp bij krijgen. Informeer bij je huisarts, of bij je zorgverzekering. Bepaalde cursussen zijn bijvoorbeeld vaak meeverzekerd. Vraag hulp, dan lukt het jou vast ook!

6. Slik extra vitamine D

Weet je dat maar liefst 40% van de mensen een tekort aan vitamine D heeft? Het is niet voor niets dat wordt geadviseerd om jonge kinderen extra vitamine D te geven. Daarmee start je snel na de bevalling. Maar ook als je in een IVF-traject zit kun je hier baat bij hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gebrek aan deze vitamine een negatieve invloed heeft op vruchtbaarheid en IVF. Je kunt via je huisarts laten checken hoe het ervoor staat met de hoeveelheid vitamine D in jouw lichaam. Ook zonder die uitslag kun je trouwens overwegen om een supplement te slikken waarin vitamine D zit.

7. Oefen in doorzettingsvermogen en geduld

Mijn moeder zei het vroeger al: ‘Geduld is een schone zaak’. Dat geldt ook als het gaat om IVF. De meeste patiënten hebben meer dan één IVF-ronde nodig om zwanger te raken. De uitkomst kan ook per cyclus enorm verschillen. Als een eerste poging niet succesvol was, heeft de arts mogelijkheden om de medicijnen te optimaliseren voor een volgende poging. Dat heeft alleen lang niet altijd het gewenste effect. Vaak is het een kwestie van blijven proberen. Probeer om hier niet moedeloos van te raken. Als je weet dat je alles doet wat je kunt, is er echt niets meer aan te doen. Op de meeste zaken heb je uiteindelijk toch weinig invloed. Laat het dus los en wacht gewoon af waar het schip strandt. Zorg goed voor jezelf en neem het jezelf niet kwalijk als een poging mislukt. Zet door, heb geduld en probeer ook te stoppen op het juiste moment. Zoek steun bij anderen, zodat je er niet alleen voor staat. Meer kun je niet doen!

Reageer op artikel:
7x zo vergroot je de kans op succes bij IVF
Sluiten