9 redenen om de arts te bellen tijdens je zwangerschap

Iedere zwangere vrouw kent wel een moment waarop ze zich zorgen maakt. Dat het even niet zo loopt als dat je zou verwachten, of dat je het idee hebt dat je lichaam je in de steek laat. Gelukkig verlopen de meeste zwangerschappen normaal, met gezonde baby’s als resultaat. Zolang je geen bijzondere gezondheidssituatie hebt, of eerder te maken hebt gehad met vroeggeboorte, kun je dus meestal vrij relaxt de zwangerschap beleven. Toch kunnen er altijd momenten zijn waarop je je afvraagt of het slim is om de huisarts of verloskundige te bellen. Dit zijn 9 momenten waarop het aan te raden is om met een van beide contact te zoeken.

1. Bloedingen

Vooral in het eerste trimester komen (kleine) bloedingen vrij vaak voor. Ongeveer een kwart van alle vrouwen heeft in deze periode meer of minder last van ‘spotting’ (kleine bloedvlekken), of van zwaardere bloedingen. In de helft van deze gevallen wordt er gewoon een gezonde baby geboren. Zo’n bloeding kan een teken zijn van een miskraam, maar ook door heel veel andere dingen veroorzaakt worden. Zo kan er een innestelingsbloeding ontstaan op het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand vastzet. Ook kleine, onschadelijke poliepen kunnen een oorzaak zijn. Als het weefsel in de baarmoederhals gevoelig is, kan een dergelijke bloeding ook ontstaan na het hebben van seks. Ten slotte kan het verlies van de slijmprop uitzonderlijk vroeg in de zwangerschap ook een bloeding of spotting veroorzaken. Zo’n bloeding hoeft dus helemaal niets ernstigs te betekenen. Toch is het altijd goed om in zo’n geval contact te zoeken met je verloskundige, om te overleggen over de situatie.

2. Ernstige hoofdpijn

Kom je maar niet van die hoofdpijn af? Wanneer je last hebt van een flinke, aanhoudende hoofdpijn is het goed om de huisarts te bellen. Zeker wanneer je daarnaast ook nog last hebt van duizeligheid, slecht zicht en het gevoel dat je flauwvalt. Zoek een plek waar je comfortabel kunt zitten wanneer je je niet goed voelt, en zorg ervoor dat er iemand bij je zit wanneer je de arts belt. Probeer wat water te drinken, omdat deze symptomen ook kunnen ontstaan door uitdroging. Ook liggen op je linkerzij kan het nare gevoel verlichten. Tijdens het derde trimester kan de hoofdpijn een symptoom zijn van pre-eclampsie, waarbij er sprake is van een hoge bloeddruk. Directe actie is dan van groot belang.

3. Pijn bij het plassen

Vaak moeten plassen is een bekend probleem tijdens de zwangerschap, maar pijn bij het plassen hoort daar niet bij. Die pijn duidt meestal op een blaasontsteking. Heb je klachten? Laat dan direct je urine controleren bij de huisarts. Een langdurige blaasontsteking kan namelijk complicaties veroorzaken, zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Nog een oorzaak waardoor je letterlijk nattigheid kunt voelen: het lekken van vruchtwater. Wanneer dit gebeurt voor week 37 van je zwangerschap dan kan dit de zwangerschap voortijdig op gang brengen, of een ontsteking in de baarmoeder veroorzaken.

4. Pijn in het bekken

Veel zwangere vrouwen hebben af en toe last van druk in het bekken. Het is dus niet gelijk iets om je zorgen te maken. Anders wordt het wanneer het gaat om hevige en aanhoudende pijn. Helpt stretchen, water drinken en rust niet om die hevige pijn te verlichten? Bel dan de dokter, zeker wanneer je naast pijn ook koorts hebt. De pijn kan dan een symptoom zijn van onder meer endometritis, een ontsteking van het baarmoederslijmvlies.

5. Onophoudelijk braken

Heb je last van misselijkheid die erger is dan de standaard ochtendmisselijkheid? Wanneer je langer dan een dag steeds moet braken is het goed om de huisarts te bellen. Doe dit zeker wanneer je daarnaast last hebt van koorts en pijn. Ernstige zwangerschapsmisselijkheid kan meestal verlicht worden door voorgeschreven medicatie. Braken op zich is niet gevaarlijk voor je baby, maar als er sprake is van langdurig overgeven krijg je te weinig voedingsstoffen voor je kindje binnen. Hulp van een arts is dan van groot belang.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangere vrouw in roze jurk

6. Koorts

Koorts is nooit een pretje, maar wanneer je zwanger bent kan het zelfs schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Jouw kleine groeit en ontwikkelt zich het beste wanneer je lichaamstemperatuur constant en gezond is. Vroeg in de zwangerschap kan koorts zo’n aanslag zijn op je systeem, dat het zelfs een miskraam kan veroorzaken. Later in de zwangerschap heeft je kindje minder last van een verhoogde temperatuur. Maar omdat het dan een teken kan zijn van een infectie of een ander probleem, is het raadzaam om de dokter hierover te bellen.

7. Veel vaginale afscheiding

Ben je in de periode terechtgekomen dat je kindje gaat indalen? Dan kan veel afscheiding een teken zijn dat je vliezen zijn gebroken. De bevalling zal nu niet lang meer op zich laten wachten. Gebeurt dit voordat je 37 weken zwanger bent? Dan is het belangrijk om een arts te bellen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om te proberen de bevalling te remmen. Heb je last van veel vaginale afscheiding, die gepaard gaat met een brandend of jeukend gevoel of een nare geur? Dan kan dit een teken zijn van een vaginale infectie.

8. Plotseling vocht vasthouden

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap is normaal. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je meer vocht vasthoudt in je weefsels. Daarnaast neemt de hoeveelheid bloed ook nog eens toe met 30 tot 50 procent. Maar wanneer je tijdens je derde trimester opeens begint op te zwellen, of wanneer je handen en gezicht flink opzwellen, is dit waarschijnlijk iets serieuzers. Pre-eclampsie, waarbij sprake is van een te hoge bloeddruk, is een serieuze zwangerschapscomplicatie. Ook plotseling wazig zien kan hier een teken van zijn. Belangrijk is om in dit geval zo snel mogelijk contact te zoeken met de huisarts.

9. Geen beweging in je buik

Vanaf een week of 16 van de zwangerschap kun je je kindje voelen bewegen in je buik. Het is goed om een paar keer per dag even te checken of je nog beweging voelt. Voel je langere tijd niet? Drink een glas vruchtensap. De natuurlijke suikers in het sap kunnen de bloedsuikerspiegel van je kindje laten stijgen, waardoor hij of zij weer in beweging komt. Ga daarna op je linkerzij liggen in een rustige kamer. Voel je na een half uur nog geen beweging, of is je kindje voor langere tijd erg rustig? Bel dan je verloskundige of gynaecoloog.

Reageer op artikel:
9 redenen om de arts te bellen tijdens je zwangerschap
Sluiten