5x daarom is vitamine C belangrijk als je zwanger bent

Vitamine C is een ontzettend belangrijke vitamine en tijdens je zwangerschap is het nog net iets belangrijker dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. In dit artikel lees je wat vitamine C allemaal voor je doet en met welke voeding je veel van deze vitamine binnenkrijgt.

Reden 1: Een sterk immuunsysteem

Ons immuunsysteem is van groot belang. Het bestrijdt niet alleen griep en verkoudheid, het is iedere dag druk bezig om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke indringers. Zo’n indringer kan bijvoorbeeld een virus zijn, maar ook schimmels, bacteriën en parasieten worden bestreden door ons immuunsysteem.

Voor dit systeem wil je dus goed zorgen en dat doe je onder andere met vitamine C.

Reden 2: Een mooie huid

We willen allemaal een mooie huid en kopen daarvoor allerlei crèmes. Maar hoe je van binnenuit voor je huid zorgt, is eigenlijk belangrijker. Vitamine C hoort bij je dagelijkse huidverzorgingsroutine van binnenuit. Het helpt onder andere bij het voorkomen van rimpels en droogheid.

Reden 3: Bescherming tegen oxidatieve stress

Vitamine C werkt als een antioxidant. Dat wil zeggen dat het je lichaam beschermt tegen vrije radicalen (oxidatieve stress). Dat willen we graag want hierdoor daalt het risico op allerlei ziektes, waaronder ontstekingen, hartziektes, Parkinson en alzheimer.

Reden 4: Een gezond hart

Een hoger vitamine C-gehalte in het bloed wordt in verband gebracht met een kleinere kans op hartziektes. Ook is er een link tussen meer vitamine C en een lager risico op vroegtijdig overlijden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

fruitsalade

Reden 5: Sterke botten en gewrichten

Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D en calcium beter kan gebruiken. Hierdoor draagt het bij aan sterke botten en tanden.

Ook je gewrichten hebben baat bij vitamine C. Deze bestaan namelijk deels uit kraakbeen en voor de aanmaak van kraakbeen gebruik je ook weer vitamine C.

Vitamine C tijdens je zwangerschap

Vitamine C is dus altijd van groot belang, maar als je zwanger bent kan je deze vitamine extra goed gebruiken.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van vitamine C supplementen bij zwangere vrouwen. Er werd bijvoorbeeld onderzocht of vitamine C kon helpen om het risico op een vroeggeboorte, een ruptuur of pre-eclampsie te verkleinen. De uitkomsten hiervan zijn wisselend. We hebben dus nog geen zekerheid of vitamine C hier daadwerkelijk bij kan helpen.

Vitamine C en bloedarmoede

Waar we wel zeker van zijn, is dat vitamine C kan helpen om bloedarmoede te voorkomen. En dat maakt deze vitamine extra belangrijk als je zwanger bent. Bloedarmoede komt namelijk veel voor onder zwangere vrouwen.

Nu denk je misschien: bij bloedarmoede heb ik toch meer ijzer nodig en geen vitamine? Dat klopt deels. Je hebt inderdaad meer ijzer nodig, maar vitamine C helpt je om ijzer beter op te nemen.

Er zijn twee soorten ijzer. Heemijzer uit dierlijke voeding en non-heemijzer uit plantaardige voeding. De opname van non-heemijzer is niet zo efficiënt: je neemt maar 1 tot 10% op. Dat is natuurlijk zonde, zeker als je het zo hard nodig hebt.

Vitamine C kan de opname aanzienlijk verbeteren. Uit een onderzoek waarbij de proefpersonen extra vitamine C bij hun maaltijd kregen, werd er zelfs een verbetering van 67% vastgesteld.

Hoeveel vitamine C heb je nodig als zwangere vrouw?

Als volwassen vrouw heb je 75 mg vitamine C per dag nodig. Ben je zwanger? Dan is de dagelijkse aanbeveling 85 mg.

Ook als je borstvoeding geeft heb je meer vitamine C nodig. Je kleintje krijgt de vitamine namelijk binnen via de melk, dus je moet ervoor zorgen dat je voldoende binnenkrijgt voor jullie allebei. De dagelijkse aanbeveling voor vrouwen die borstvoeding geven is 100 mg.

Hiermee krijg je veel vitamine C binnen

Je hebt geen supplement nodig om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Er zijn veel groente- en fruitsoorten die rijk zijn aan deze vitamine. Wij zetten een aantal goede voorbeelden voor je op een rij:
• Kiwi
• Papaja
• Citrusvruchten
• Aardbeien
• Bessen
• Ananas
• Cantaloupemeloen
• Paprika
• Tomaten
• Broccoli
• Bloemkool
• Kool
• Spruitjes
• Boerenkool
• Sperziebonen
• Zoete aardappel
• Doperwten
• Spinazie
• Paksoi
• Peterselie

In het kort

Vitamine C is een hele waardevolle vitamine. Onder andere voor je immuunsysteem, je huid, je botten en je hart. Ook helpt vitamine C om bloedarmoede te voorkomen. Dit is extra belangrijk wanneer je zwanger bent, omdat je dan een hoger risico op bloedarmoede hebt.

Tijdens je zwangerschap heb je ook wat meer van deze vitamine nodig, namelijk 85 mg per dag.

Bronnen: website: Puur Figuur – 2016. Onderzoeken: Camilla J Kobylecki, Shoaib Afzal, George Davey Smith, Børge G Nordestgaard, The American Journal of Clinical Nutrition, 2015. Rumbold A, Ota E, Nagata C, Shahrook S, Crowther CA, Database of Systematic Reviews, 2015. Hallberg L, Hulthén L, Am J Clin Nutr, 2000.

Reageer op artikel:
5x daarom is vitamine C belangrijk als je zwanger bent
Sluiten