5 tips voor leuk en educatief elektronisch speelgoed

Op het gebied van speelgoed zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos. De toenemende digitalisering en de ontwikkeling van nieuwe technologie zijn ook hierin goed te merken. Speelgoed dat praat, beweegt of geluid maakt; er is van alles te krijgen! Maar hoe vind je het juist elektronische speelgoed, dat past bij de leeftijd en het karakter van je kind? En dat, ook wel prettig, stiekem ook nog een beetje educatief is?

1. Is het veilig?

Je hoort tegenwoordig vaak horrorverhalen over speelgoed dat gehackt en van afstand overgenomen wordt. En uit onderzoek blijkt dat inderdaad lang niet al het elektronisch speelgoed goed beveiligd is tegen dergelijke acties. Dat hacken lijkt misschien een ‘ver van mijn bed-show’, maar de kans dat het je overkomt is heel reëel.

Hoe dat hacken werkt

Dat een hacker via de pratende knuffel van je kind bij jouw bankgegevens kan komen klinkt best gek. Toch is het minder raar dan het lijkt. Apparaten die een internetverbinding nodig hebben om goed te kunnen functioneren, sluit je vaak zonder er bij na te denken aan op je wifi. Vaak wordt dan alleen vergeten om de standaard fabrieksinstellingen van het apparaat aan te passen. Wanneer je die instellingen zo laat staan, is het voor hackers niet moeilijk om via dat apparaat je wifi-verbinding te hacken. Terwijl je over die wifi-verbinding ook allerlei andere gegevens deelt, zoals de inlogcodes voor je internetbankieren of creditcardgegevens. Voor je het weet zit zo’n hacker dus ergens waar je ‘m niet wilt hebben.

2. Is het leuk?

Educatief elektronisch speelgoed moet gewoon leuk zijn, anders wordt het spelen voor je kinderen net zoiets als huiswerk maken. Om uit te maken wat ‘leuk’ is, is het belangrijk om je in je kind te verplaatsen. Vindt je kind koken leuk? Dan is een oefenkeukentje natuurlijk een geweldig cadeau. Maar als je kind veel meer interesse heeft in auto’s, is een elektronische bestuurbare auto een veel beter idee. Wat zo leuk is aan kinderen: de meeste kinderen vinden heel veel verschillende dingen leuk. Je kunt dus bijna niets fouts kiezen. In principe heeft al het speelgoed dat kleurrijk, aansprekend en interactief is grote kans van slagen. Als je het moeilijk vindt om te kiezen is het dus handig om dit in het achterhoofd te houden. Ook handig: informeer bij ouders met kinderen van dezelfde leeftijd welk speelgoed bij hen goed aansloeg. Grote kans dat dit bij jouw kind ook goed werkt!

3. Heeft de elektronica toegevoegde waarde?

Er is speelgoed waaraan elektronica is toegevoegd, zonder dat dat ook maar iets toevoegt. Van een bliepje hier of lichtje daar zal de speelervaring van je kind echt niet beter worden! De elektronica moet nut hebben, anders betaal je ervoor zonder dat het toegevoegde waarde heeft. Het is dus handig om hierop te letten bij aanschaf.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

robot van lego

4. Vult het de bestaande speelgoedcollectie aan?

Elektronisch speelgoed is geen vervanging van basisspeelgoed, zoals blokken of voelboekjes. Traditioneel speelgoed blijft belangrijk, want dat ondersteunt je kind in de ontwikkeling van motorische vaardigheden en in het fantasievol kunnen spelen. Vervang dus niet al die ‘oude troep’ voor elektronica! Bied een evenwichtige speelgoedcollectie aan. Je kinderen zullen opgroeien in een wereld vol met beeldschermen, maar moeten ook leren om fysieke spelletjes en bewegingsspelletjes te spelen. Ga dus op zoek naar aanvulling, niet naar vervanging van het huidige speelgoed.

5. Past het bij de leeftijd van je kind?

Als speelgoed niet past bij de ontwikkelingsfase waarin je kind zit, zal het niet effectief zijn om mee te spelen of om van te leren. Gelukkig wordt er bij elektronische speelgoed bijna altijd een adviesleeftijd vermeld. Deze adviesleeftijd klopt ook nog eens meestal best aardig. Als je je dus afvraagt of een bepaald stuk speelgoed geschikt is voor je kind, is het handig om eerst eens goed te lezen wat er op de verpakking staat. Daarnaast vind je hieronder een lijstje van leeftijdscategorieën en speelgoed dat bij de betreffende categorie past.

Elektronica voor kind 0 – 2 jaar

Op deze leeftijd moet je als ouders bedenken dat je kind met elektronisch speelgoed nog niet veel meer doet dan slaan. Er zijn zelfs apps ontwikkelt voor kinderen jonger dan 6 maanden, maar op deze leeftijd heeft je kindje echt veel meer aan samen spelen met een ouder, of aan traditioneel speelgoed.

Elektronisch speelgoed voor kind 2 – 3 jaar

Onder meer VTech heeft hele leuke activiteitenspellen voor kinderen van deze leeftijd. Je kindje kan daar op zitten en zich al groot wanen. Daarnaast bevatten deze spellen veel activiteiten, zoals tellen, oefenen met schrijven en tekenen. Bedenk wel dat dergelijke activiteitentafels veel batterijen nodig hebben. Kies dus voor batterijen die lang meegaan, en het liefst oplaadbaar zijn. Daar heb je het langst plezier van. Ook elektronisch speelgoed met muziek (om op te dansen!) en speelgoed dat zacht aanvoelt (een babypop die kan leren praten) doen het goed bij kindjes van deze leeftijd.

Elektronica voor kinderen van 3 -5 jaar

De ontwikkeling van je kind gaat op deze leeftijd razendsnel. Ga daarom op zoek naar elektronisch speelgoed dat met hem of haar mee kan groeien, anders heb je er al snel niets meer aan. Kijk bijvoorbeeld naar leuke kindertablets, met games en oefeningen voor kinderen van verschillende leeftijden. Ook elektronisch speelgoed waarmee kinderen hun ouders kunnen imiteren spreekt op deze leeftijd erg aan. Denk bijvoorbeeld aan een speelgoedkeukentje met geluidjes, lampjes en tal van mogelijkheden voor fantasiespel.

Elektronica voor kinderen 4 – 7 jaar

Op deze leeftijd wil je kind graag iets wat interactief is. Er is voor deze leeftijd ook veel educatief speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan een microscoop die praat, een telescoop of een globe met opdrachten en lampjes. Zo leert je kind omgaan met wetenschappelijke apparatuur, maar nog op een versimpelde manier.

Elektronisch speelgoed kinderen 7 jaar en ouder

Kinderen van deze leeftijd kunnen vaak al heel goed met allerlei elektronica overweg. Dat maakt het kopen van elektronisch speelgoed extra leuk. Leuk om cadeau te doen is bijvoorbeeld een robot, die geprogrammeerd kan worden. Hiervan zijn al verschillende versies op de markt, bijvoorbeeld van het merk Clementoni. Programmeren kan uitdagend zijn, maar ook heel leuk. Daarnaast is het leren programmeren een goede voorbereiding op de verdere schoolcarrière. De logica van het programmeren is namelijk nuttig bij heel veel schoolvakken, waaronder wiskunde en natuurkunde.

Reageer op artikel:
5 tips voor leuk en educatief elektronisch speelgoed
Sluiten