Stoppen met roken als je zwanger bent

Het is een van de eerste adviezen die je krijgt wanneer je zwanger wilt worden: stop met roken! Uit onderzoek blijkt dat roken zeer schadelijk is voor je ongeboren kindje. Zo is er een verhoogde kans op vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en vergroot het het risico op een miskraam. Stoppen dus!

Als stoppen lastig is

Er blijven altijd vrouwen die het zo lastig vinden om te stoppen met deze slechte gewoonte, dat ze toch blijven doorroken tijdens de zwangerschap. Zo geven sommige vrouwen aan ontzettend veel stress te krijgen door het afkicken. Omdat stress ook niet goed is voor het ongeboren kind, kiezen zij er in sommige gevallen voor om toch te blijven roken. Herken jij je in dat beeld? Heb je het gevoel ook echt niet te kunnen stoppen? Dan is het aan te raden om hulp te zoeken. Veel zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld cursussen die als doel hebben met roken te stoppen. Als zelfs dit lastig is, is misschien een tussenstap mogelijk: stop eerst met de echte sigaretten met behulp van e-roken.

E-roken minder schadelijk?

E-roken is een afkorting van elektrisch roken. Je rookt dan geen echte sigaretten, maar elektronische varianten. Deze vind je bij bijvoorbeeld Kruidvat en Primera, maar kun je ook online aanschaffen via bijvoorbeeld roken.nl. Het belangrijkste voordeel van de elektronische sigaret is dat deze niet altijd nicotine bevat. Voor het roken (ook wel ‘vapen’ genoemd) heb je namelijk een e-liquid nodig. In deze vloeistof kunnen allerlei (smaak)stoffen zitten. Er zijn veel e-liquids beschikbaar zonder nicotine. Dit maakt de e-sigaret in dit opzicht minder schadelijk dan de traditionele sigaret.

zwangere vrouw wapperende jurk

Onderzoek nodig

Denk nu niet dat e-roken volkomen gezond is. Bedenk dat bij de traditionele sigaret ook pas decennia na de introductie ontdekt werd hoe giftig het eigenlijk was. De e-sigaret is nog niet lang genoeg op de markt om te weten wat de effecten op de lange termijn zijn. Onlangs is er in Amerika een tweede persoon overleden, waarbij het leek dat de e-sigaret hier (mede) oorzaak van was. Deze twee personen hadden klachten zoals kortademigheid, hoestbuien, diarree, koorts en gewichtsafname. Er zijn meer e-rokers die hier last van lijken te hebben. Of er echt een verband is tussen het e-roken en het overlijden van deze twee Amerikanen, zal onderzocht moeten worden. Maar het maakt wel direct duidelijk dat er nog weinig over de gevolgen van e-roken bekend is. Ben je in staat om te stoppen met deze slechte gewoonte? Neem dan het zekere voor het onzekere en stop ook met het roken van elektronische sigaretten. Dat is niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid en de ontwikkeling van het kindje in de buik heel belangrijk.

Reageer op artikel:
Stoppen met roken als je zwanger bent
Sluiten