Zwanger & pijn in je onderbuik?

Als je pijn hebt in je onderbuik, dan kan dat er op wijzen dat je zwanger bent. Als je zwanger bent dan kun je ook last hebben van misselijkheid, je vreemd voelen bij sommige geuren en bepaalde etenswaren en je kunt een verhoogde eetlust hebben. Wanneer je zwanger bent kun je ook last hebben van gespannen borsten. Je kunt ook erg moe zijn. In het begin van de zwangerschap hebben veel vrouwen daar last van. Je hebt dan meer behoefte aan slaap en je kunt soms ook last krijgen van slaapaanvallen. Je moet misschien ook wel vaker plassen, dat komt omdat de groeiende baarmoeder tegen de blaas duwt en daardoor moet je vaker naar de wc. Er kan ook sprake zijn van pijn in de onderbuik. De baarmoeder hangt door middel van banden aan het bekken. Als de baarmoeder groter wordt, dan worden deze banden iets opgerekt. Dit kun je dan ook voelen en dat voelt als steken in de onderbuik, schuin in de richting van de liezen. Het kan ook voelen als een lichte menstruatiepijn. Daarbij is het goed om te weten dat het uitrekken van de banden al vrij snel begint na de innesteling van de bevruchte eicel. De krampen verdwijnen rond de zestiende week, op het moment dat de baarmoeder wat gewend is aan de nieuwe situatie.

Andere symptomen zwangerschap

Bij een zwangerschap kan ook hoofdpijn horen. Je gevoelens veranderen vaak ook, je kunt bijvoorbeeld gevoeliger zijn, eerder emotioneel zijn. Sommige vrouwen die zwanger zijn willen juist veel eten en anderen hebben een verminderde eetlust. Dit kan er dus allemaal op wijzen dat je zwanger kunt zijn. Maar daarbij hoef je niet van alle symptomen last te hebben. Zorg er goed voor dat je je lichaam goed in de gaten houdt en weet wat er gaat veranderen. Daardoor kun je er ook beter op inspelen. Als je niet ongesteld moet worden en je hebt pijn in de onderbuik, dan kun je je eens afvragen of je zwanger kunt zijn. Als je een vermoeden hebt, doe dan een zwangerschapstest en dan weet je meteen waar je aan toe bent. De pijn in de onderbuik kan even aanhouden, maar er zijn ook vrouwen die er niet zoveel van merken of gewoon niets merken. Zij merken pas na een paar weken dat ze zwanger zijn en hebben dan misschien wel geen symptomen of merken alleen dat ze gespannen borsten hebben.

Iedere zwangerschap is anders

Zwanger zijn is voor alle vrouwen anders. De een is heel moe en moet veel overgeven, de ander kan goed eten en heeft alleen af en toe wat pijn in de onderbuik. De ander is misschien wat prikkelbaar en emotioneel en de ander merkt er niets van. Het is daarom goed om jezelf goed te kennen want dan merk je vanzelf als er iets anders voelt en wie weet ben je dan wel zwanger. Maar pijn in de onderbuik kan er in ieder geval wel op duiden dat je zwanger bent, maar dat is lang niet altijd zo.

Reageer op artikel:
Zwanger & pijn in je onderbuik?
Sluiten