4 symptomen die je nooit moet negeren als je zwanger bent

Toen ik zwanger was van de tweede, had ik het te druk met achter de oudste aan rennen om echt te kunnen genieten van de zwangerschap. Die 40 weken gingen in een oogwenk voorbij. Met 36 weken had ik een controle bij de verloskundige. Aan het eind van de controle vroeg ze: “Voel je de kleine nog regelmatig bewegen?” Daar stond ik, met mijn mond vol tanden, want ik had eigenlijk geen idee. Terwijl het juist van zulke signalen zijn waar je op moet blijven letten. Daarom hierbij 4 belangrijke zwangerschapskwaaltjes ; symptomen die je nooit moet negeren.

1. Minder beweging in je buik

Het is normaal dat baby’s stillere periodes hebben in de baarmoeder. Een tijdelijke dip in activiteit betekent meestal gewoon dat je baby slaapt. Het kan ook zijn dat je kleine een energiedipje heeft, omdat je al een tijd niet gegeten hebt. Maar merk je dat je kleine voor langere tijd weinig of helemaal niet beweegt? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een tekort aan vruchtwater is. Weet je niet zo goed hoe vaak je kind beweegt? Neem dan de tijd om schopjes te tellen. Over het algemeen reageren baby’s wanneer hun moeder eet. Dus ga na de maaltijd even ergers rustig zitten en focus op de beweging van je kindje. Je zou dan in ieder geval 10 bewegingen per twee uur moeten opmerken. Is dat niet het geval? Bel dan je verloskundige.

Symptomen bij weinig vruchtwater

Bij ongeveer 10 procent van de zwangerschappen is er op enig moment sprake van te weinig vruchtwater. In de meeste gevallen ontstaat dit doordat de moeder last heeft van uitdroging. Het drinken van veel water zal het probleem oplossen. Het kan ook ontstaan door een scheurtje in de v, problemen met de werking van de placenta of nier- of blaasproblemen bij de baby. In de meeste van deze gevallen kan bedrust het verlies aan vruchtwater minimaliseren, waardoor de zwangerschap zo lang mogelijk kan doorgaan. Ontstaan de problemen na de 38e week van je zwangerschap? Dan zal er vaak voor gekozen worden om de bevalling op te wekken, om een gevaarlijke situatie te voorkomen.

2. Pijn in je been

Door een zwangerschap loopt een vrouw zes keer meer kans op een bloedprop in de aderen in de benen; diepe intraveneuze trombose. Hormonale veranderingen zorgen er voor dat het bloed sneller samenklontert. Ook de druk van de groeiende baarmoeder op je aderen kan de circulatie in de weg zitten. Hierdoor blijft het bloed langer in je voeten en benen. Trombose kan lastig te onderscheiden zijn van gewone beenkrampen. Heb je slechts in een van beide benen symptomen en is het gebied daar rood, warm en opgezwollen? Dan zijn dit tekenen dat het mis is. Helaas veroorzaakt diepe intraveneuze trombose niet altijd klachten. In die gevallen kan een longembolie een eerste teken zijn. Er komt dan een bloedpropje uit het been in de longen terecht. Dit kan klachten geven zoals ademnood, pijn in de borst en een snelle hartslag. Schakel dan direct medische hulp in. In het ziekenhuis worden in dat geval meestal bloedverdunners voorgeschreven. Vrouwen die al wat ouder zijn, last hebben van overgewicht of belast zijn met een erfelijke aanleg lopen meer risico op trombose. Ook als je volledige bedrust moet houden loop je meer kans. Ben je verder goed gezond? Voorkom dan dat je trombose krijgt door je vochthuishouding goed op peil te houden. Dit verkleint de kans op complicaties.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw bij schutting in tuin

3. Bloedend tandvlees

Hormonale veranderingen door de zwangerschap maken vrouwen extra gevoelig voor tandvleesontstekingen. Er is dan sprake van opgezwollen, rood tandvlees, dat gaat bloeden bij het poetsen. De ontstekingen ontstaan door bacteriën en plaque die zich ophopen in je mond. Maar liefst zo’n 75 procent van alle zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van deze klachten. Hierdoor lijkt het misschien een gewoon zwangerschapskwaaltje, maar het is belangrijk om bij symptomen actie te ondernemen. Als je niets doet, kan de ontsteking namelijk erger worden en paradontitis worden. Deze ziekte vernietigt tandvlees en bot dat je tanden op hun plek houdt. De risico’s tijdens de zwangerschap zijn nog groter: paradontitis vergroot de kans op een premature bevalling met maar liefst 8 keer. Het lijkt erop dat een dergelijke infectie een hormoon triggert die de bevalling op gang brengt. Om dergelijke problemen te voorkomen, is goed poetsen en flossen belangrijk. Breng ook regelmatig een bezoek aan de tandarts.

4. Snurken tijdens de zwangerschap


Meer dan een derde van de zwangere vrouwen snurkt, zelfs wanneer ze hier voor de zwangerschap nog geen last van hadden. Snurken lijkt misschien een kleine irritatie (een van die onbelangrijke symptomen), maar het kan het risico op complicaties zoals groeiproblemen bij de foetus vergroten. Uit een Zweeds onderzoek bleek onlangs dat snurkende zwangeren twee keer meer kans hebben op de ontwikkeling van pre-eclampsie of een hoge bloeddruk. Daarnaast hebben hun baby’s een lager geboortegewicht en scoren ze minder goed op de Apgar dan baby’s van niet-snurkende moeders. Dit lijkt te komen doordat door bij snurkers tijdens de slaap de bovenste luchtwegen ontspannen en gedeeltelijk dichtvallen. Hierdoor wordt minder zuurstof ingeademd en te weinig kooldioxide uitgeademd. Het te veel aan kooldioxide in het lijf zorgt ervoor dat de aderen vernauwen, de bloeddruk verhoogd wordt en het bloed langzamer laat stromen. Ook de placenta krijgt hierdoor minder bloed. Helaas heb je als zwangere veel kans dat je vroeg of laat gaat snurken, door al die hormonale veranderingen, de toename in gewicht en kans op uitdroging. Ben je overdag erg moe? Dan kan dit een teken zijn dat je snurkt. Ook een klagende partner kan overigens een duidelijke indicatie zijn ? Er zijn gelukkig manieren om het snurken te laten verminderen. Een slaapmasker kan bijvoorbeeld helpen. Je hebt dan wanneer je slaapt een masker op, dat vast zit aan een machine. Deze machine blaast continu lucht door neus en keel, waardoor de bovenste luchtwegen open blijven. Op deze manier krijg je hopelijk toch weer een goede nachtrust. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je kindje!

Reageer op artikel:
4 symptomen die je nooit moet negeren als je zwanger bent
Sluiten