Stemmingswisselingen, hoe ga je ermee om?

Het ene moment een goed humeur en opeens slaat de vrolijkheid om in irritatie en agressie, zonder dat daartoe een noemenswaardige gebeurtenis heeft plaatsgevonden: we noemen het stemmingswisselingen. Als je zwanger bent, kan je hormoonspiegel het je behoorlijk lastig maken. Zeker wanneer de uitgerekende datum nadert kan het zwaar worden.Ook de periode rondom de menstruatie hebben veel vrouwen last van stemmingswisselingen, veroorzaakt door hormoonschommelingen. De hormonen lijken de regie in handen te hebben over lichaam en geest, waardoor een vrouw zich opmerkelijk vrolijk voelt of juist zwaar geïrriteerd.stemming wisselt

Stemmingswisselingen oorzaken

Hormonale veranderingen zijn belangrijke veroorzakers van stemmingswisselingen. Vooral de toename van de hormonen oestrogeen en progesteron zorgen voor een storm aan emoties. Niet alleen je hormonen zijn schuldig. Er komt tijdens een zwangerschap behoorlijk veel op je af. Lichamelijke veranderingen kunnen gepaard gaan met behoorlijk wat lichamelijke kwalen. Bekende zwangerschapskwalen zijn bijvoorbeeld de misselijkheid, pijnlijke borsten en vermoeidheid.

Stemmingswisselingen zwanger

Tijdens de zwangerschap is de hormoonspiegel vrij hoog. Dit geeft over het algemeen een goed gevoel. De hormoonschommelingen zijn voor elke vrouw hetzelfde, maar elk lichaam reageert er weer anders op. Ook kan het per zwangerschap anders zijn hoe je reageert op de hormonen. Bij de ene vrouw overheersen gevoelens van onzekerheid, terwijl de ander bruist van energie gedurende de volledige zwangerschap. Vooral in het eerste trimester zijn de stemmingswisselingen het meest aanwezig, in het bijzonder in de periode tussen week 6 en week 10 van de zwangerschap. Je lichaam raakt langzaam gewend aan de veranderingen. Na week 10 hebben de meeste vrouwen de emoties wel weer beter onder controle. Je bent inmiddels ook gewend aan het idee dat je zwanger bent.

Stemmingswisselingen aan het einde van de zwangerschap

Aan het einde van de zwangerschap is de hormoonspiegel het hoogst. Er wordt extra endorfine in de hersenen aangemaakt, het gelukshormoon. Dit hormoon heeft een positieve invloed op het humeur. Aan de andere kant krijgen veel vrouwen aan het einde van de zwangerschap weer meer last van lichamelijke ongemakken die niet bevorderlijk zijn voor een stalend humeur. Vanaf een week of 32 komt de bevalling ook steeds dichterbij en dat kan ook zorgen voor spanning.

Stemmingswisselingen na de zwangerschap

Negen maanden ben je onder invloed van zwangerschapshormonen geweest. Na de bevalling moet je lichaam het zonder die hormonen doen. Het lichaam moet hieraan wennen en er kunnen zich heuse ontwenningsverschijnselen voordoen in de vorm van prikkelbaarheid tot depressieve gevoelens. Deze periode kan wel 2 weken duren voordat het lichaam zich hersteld heeft. Bij sommige vrouwen zijn de irritaties of depressieve gevoelens dan nog niet verdwenen. Raadpleeg in dat geval direct een arts. Mogelijk is er sprake van een postnatale depressie.

Omgaan met stemmingswisselingen

Je ontkomt niet aan hormonale veranderingen in je lichaam als je zwanger bent. Een zwangerschap kan je onzeker maken: twijfels of je de bevalling aankunt, of je een goede moeder zult zijn, over de toekomst en dergelijke, het zijn allemaal natuurlijke emoties in de zwangerschapsperiode. Je kunt zelf gelukkig veel doen om de emoties zo goed mogelijk in bedwang te houden.

  • Leef zo gezond mogelijk

Zorg goed voor jezelf. Eet gezonde voeding. Verdeel de maaltijden over de dag om pieken in de suikerspiegel te voorkomen. Zorg voor voldoende slaap en beweging. Het Voedingscentrum geeft vele tips voor gezond eten tijdens de zwangerschap.

  • Zorg voor voldoende ontspanning

Je zwangerschap is een goed moment om het rustiger aan te doen. Neem vaker een pauze en gun je lichaam de nodige ontspanning. Neem na een drukke dag een lekker warm bad en laat je masseren. Vermijd waar het kan stressvolle situaties of drukte. Neem de tijd om leuke dingen te doen. Je wordt er vrolijk van en het zorgt voor ontspanning.

  • Deel je zorgen/angsten met je partner

Je partner heeft geen last van stemmingswisselingen, veroorzaakt door hormonen. Hij/zij kan net zo onzeker zijn over de gezinsuitbreiding. Het helpt met elkaar te praten. Laat je partner weten hoe jij je voelt en deel je zorgen en angsten met elkaar. Op die manier kan je partner jou het beste ondersteunen en jij kunt duidelijk maken wat je nodig hebt.

Stemmingswisselingen, wanneer naar de arts?

Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je meer dan 2 weken achter elkaar last hebt van negatieve emoties tijdens de zwangerschap. Emotionele problemen kunnen goed behandeld worden, maar als je ze negeert vergroten ze de kans op een vroeggeboorte of een postnatale depressie.

Reageer op artikel:
Stemmingswisselingen, hoe ga je ermee om?
Sluiten