Foliumzuur zwangerschap

Als je zwanger wilt worden of al zwanger bent, is het verstandig om foliumzuur te slikken. Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11 en is essentieel bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Waarom moet je nou juist als je zwanger wilt worden of tijdens de zwangerschap foliumzuur slikken?

Je lichaam haalt foliumzuur uit verse groenten zoals broccoli, spinazie en tuinbonen en uit volkoren producten. Het lichaam kan foliumzuur niet zelf aanmaken en daarom is het belangrijk dat je genoeg groente en volkoren producten eet, zodat je geen tekort hier van krijgt. Je verliest namelijk elke dag een beetje foliumzuur, omdat dit het lichaam verlaat via de urine.

Bestel Foliumzuur bij Bol.com

Je zal inmiddels wel weten dat je tijdens de zwangerschap vaker moet plassen, dit betekent dan ook dat je meer foliumzuur op een dag zal verliezen. Foliumzuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje, want foliumzuur stimuleert de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het kind. Door foliumzuur te slikken verminder je dus de kans op neurale buisdefecten zoals een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte.

Foliumzuur voor de zwangerschap

Het is verstandig om vóór de zwangerschap al te beginnen met het slikken van foliumzuur, want het duurt ongeveer 4 weken voordat je lichaam het extra foliumzuur goed heeft opgenomen. Vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt het zenuwstelsel van de baby aangelegd. Als je lichaam dan al genoeg foliumzuur bevat, kan er eigenlijk bijna niets meer mis gaan met de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Na de 10e week van de zwangerschap (de 8e week na de bevruchting) is het niet meer nodig om foliumzuur te slikken. Wil je dit wel doen? Dan is dat geen probleem, maar het is niet per se beter om het te blijven slikken. Na deze 10e week kun je weer alles eten volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

Als je eerder zwanger bent dan verwacht, onverwacht zwanger bent, of niet wist dat extra foliumzuur slikken belangrijk is, begin dan meteen met slikken vanaf het moment dat je dit weet.
Foliumzuur is zonder recept bij de apotheek en drogist te verkrijgen, maar in sommige gevallen kun je beter eerst met je huisarts of verloskundige overleggen.

Overleggen met verloskundige of arts

In de volgende gevallen kun je beter eerst met je huisarts of verloskundige overleggen:

  • Als je eerder een kind hebt gekregen met een neurale buisdefect of als jij of je partner is geboren met een open ruggetje. Je hebt dan een hogere dosering foliumzuur nodig en dit kun je alleen krijgen als je een recept hebt van de huisarts.
  • Als er suikerziekte of epilepsie in de familie voorkomt.
  • Als je meerdere miskramen hebt gehad. Het kan namelijk zo zijn dat door een tekort aan foliumzuur, de kans op een miskraam toeneemt.

Reageer op artikel:
Foliumzuur zwangerschap
Sluiten