Babymaten [met handig overzicht voor kleding en schoenen]

Het begint al voor de geboorte: de baby uitzet moet aangeschaft worden. Er zijn rompertjes nodig. En broekjes, shirtjes en truitjes. Maar in welke maat koop je die? En hoeveel koop je er van? Je wilt natuurlijk voorkomen dat de commode straks vol ligt met te kleine kleertjes, maar ook dat er na de zoveelste spuitluier geen schoon rompertje meer blijkt te zijn!

Hoe stel je de kledingmaat vast?

De kledingmaten voor kinderen zijn gebaseerd op de lichaamslengte in centimeter. Dat is best handig, want dat betekent dat wanneer je weet hoe lang je kindje is, je ook ongeveer weet welke kledingmaat het heeft. In onderstaande tabel zie een indicatie van kledingmaten en schoenmaten voor je baby.

tabel kledingmaten baby's

Start in maatje 50?

De gemiddelde volgroeide pasgeborene is zo’n 50 centimeter lang. Dan zou je denken dat het handig is om een hele garderobe aan te schaffen in kledingmaat 50. Bedenk dan echter dat je niet ‘het gemiddelde kind’ baart. Ieder kind is anders. Er zijn kindjes met een lengte van 47 centimeter, maar ook tienponders van 58 centimeter. De verloskundige of gynaecoloog houdt de groei van je ongeboren kindje bij. Daardoor zal het opvallen wanneer een kindje uitzonderlijk groot of juist uitzonderlijk klein lijkt. En dus kun je daarop al een beetje inspelen bij de aanschaf van de garderobe. Toch ondervang je daar niet alles mee. Zo was onze zoon ongeveer 50 centimeter lang bij de geboorte, maar was hij in de schouders te breed voor kledingmaat 50. Hierdoor hebben we aan al die mooie truitjes en shirtjes in die kledingmaat niets gehad! Tip: kijk naar de lengte van jezelf en je partner. Zijn jullie langer dan gemiddeld? Dan is de kans groot dat ook jullie kindje langer dan gemiddeld zal zijn. Schaf dan dus maar niet te veel kleding in maten 50 en 56 aan!

Babykleding voor prematuurtje

Is je baby te vroeg geboren? Dan is de kans groot dat hij of zij die gemiddelde 50 centimeter bij lange na niet haalt. Het kan dan best lastig zijn om juiste kleding te vinden, omdat er in kleding maten 34 tot 50 weinig te vinden is. Kijk eens online, want er is daar steeds meer aanbod te vinden. Bekende kledingmerken zoals Noppies hebben bijvoorbeeld steeds vaker ook kleding voor prematuurtjes in het assortiment. Ook op andere websites is kleding te vinden voor couveusekindjes en prematuurtjes.

Babyschoenen nodig?

Kleine sportschoentjes, of schattige mini-sandaaltjes: ze staan hartstikke leuk bij je kleine baby. De vraag is alleen wel of het handig is om ze aan te schaffen voor je pasgeborene. Jouw kindje heeft in die eerste periode namelijk nog helemaal niets aan schoenen. Sterker nog; ze kunnen het je kindje juist extra lastig maken, bijvoorbeeld bij het kruipen. Daarnaast vallen ze ook nog eens regelmatig uit, of worden ze uitgetrokken door je kindje zelf. Voor een goede ontwikkeling van de voetjes is het beter om pas te beginnen met stevige schoentjes wanneer je kindje begint te lopen. Zo lang dat nog niet het geval is, kun je beter kiezen voor dikke sokjes of soepele slofjes. Daarmee blijven de voeten van je kindje warm, maar hebben ze tegelijkertijd alle ruimte.

Waarom groei je zo snel?

Nog een belangrijke reden om niet te veel babykleertjes in dezelfde maat te kopen: voor je het weet is je baby al weer doorgegroeid naar een volgende maat. In het eerste jaar na de geboorte groeit je kindje maar liefst zo’n 25 centimeter! Dat schattige truitje in maat 56 zal dus binnen no time te klein zijn. Jammer, maar aan de andere kant is het natuurlijk fantastisch om te zien hoe snel je kindje zich ontwikkelt. Overigens zit die ontwikkeling niet alleen in de lengte. Ook qua gewicht maakt je kindje flinke sprongen. Na de geboorte duurt het meestal een paar weken voordat hij of zij weer op het geboortegewicht is. Dat komt door de overgang van de voeding binnen de buik naar voeding daarbuiten. Is dat geboortegewicht eenmaal weer behaald, dan gaat het hard. In de eerste vier maanden na de bevalling kan je kleine wel 100 tot 250 gram per dag aankomen. Dat zijn heel wat baby maten! Een beetje babyvet kan meestal geen kwaad, maar het is wel handig om daar op te letten bij aanschaf van kleding. Heeft jouw kindje een schattige bolle babybuik? Dan is de kans groot dat veel truitjes en shirtjes te kort zijn. Een maatje groter kopen kan dat oplossen. Daarbij komt dat strak zittende kleding voor je kindje niet fijn is. Dus koop liever iets te groot dan iets te klein.

Kopen op de groei

Het kan praktisch en voordelig zijn om kleding op de groei te kopen. Daarbij is het soms lastig in te schatten wanneer je kindje grotere maten nodig zal hebben. Is het uitverkoop en zie je ontzettende leuke kleding in een paar maten groter? Het kan de moeite waard zijn om het aan te schaffen. Aan de andere kant: als je prachtige winterkleding hebt gekocht en je kindje blijkt er pas in de zomer groot genoeg voor te zijn, heeft het natuurlijk weinig zin. Daarnaast weet ik uit ervaring dat die te grote kleding vaak veel te goed wordt opgeborgen. Om dan pas weer tevoorschijn te komen op het moment dat die kleding alweer te klein blijkt te zijn.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Babymaten [met handig overzicht voor kleding en schoenen]
Sluiten