Hyperemesis Gravidarum – extreem misselijk tijdens zwangerschap

Voor duizenden Nederlandse en Belgische vrouwen kleurt tijdens de zwangerschap de roze wolk grijs. Hun zo gewenste zwangerschap verandert van een droom in een nachtmerrie. Het zwanger zijn valt zwaar en ze moeten zich erbij neerleggen dat de normale dagelijkse bezigheden niet meer vanzelfsprekend zijn. Hun leven staat tijdelijk stil en dat is ook psychisch heel zwaar. Veel vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid, maar bij 0,5-2% van de zwangerschappen is er sprake van hyperemesis gravidarum (HG). Hiervan is sprake als de misselijkheid ernstige vormen aanneemt en vaak onophoudelijk aanwezig is. Dit kan al beginnen vanaf het moment dat de eerste zwangerschapssymptomen zich aandienen.

Hyperemesis gravidarum in het nieuws

Het nieuws van begin september 2017 zal je vast niet ontgaan zijn: Kate Middleton en Prins William verwachten hun derde kindje en net zoals bij haar voorgaande zwangerschappen lijdt zij aan HG. Hierdoor is zij al vanaf het begin van haar zwangerschappen niet meer aanwezig bij evenementen of afspraken. De ernst van deze ziekte en hoe vaak deze voorkomt is echter vaak niet bekend bij het grote publiek.

Symptomen hyperemesis gravidarum

De vrouw in kwestie braakt extreem veel en een ziekenhuisopname (of meerdere) is nodig om uitdroging en ondervoeding te behandelen, want dit is een direct gevaar voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Van de bekende roze wolk is voor deze vrouwen geen sprake. Zij hangen aan een infuus of krijgen sondevoeding en hebben (zware) medicatie nodig om te overleven. Want overleven….Dat is het! En alsof dit alles nog niet genoeg is, stuiten velen van hen ook nog eens op onbegrip, zowel door medici als door hun omgeving en dat maakt het zwanger zijn voor hen nog zwaarder.

Symptomen op een rij

Als je onderstaande symptomen hebt, is het zeer verstandig om een arts of je verloskundige te (laten) bellen (ook als de symptomen ’s nachts of in het weekend erger worden!)
– (bijna) niets meer kunnen eten;
– 24 uur of meer niets meer kunnen drinken;
– heel veel overgeven (meer dan 3 keer per dag);
– gal of bloed spugen;
– je bent meer dan 5% van je lichaamsgewicht van voor de zwangerschap afgevallen;
– (veel) minder plassen en/of je urine is heel donker en ruikt sterk;
– duizelig of zelfs flauwvallen en/of je bent verward (psychische klachten);
– je verliest vaak je evenwicht en je coördinatievermogen wordt slechter;
– niet meer in staat te functioneren: je kunt niet meer staand douchen, de trap op en af gaan, werken of voor jezelf en je gezin zorgen.

Bij twijfel is het verstandig om in ieder geval een arts of je verloskundige te raadplegen.

Ervaringsverhaal hyperemesis gravidarum

Tanja: “Ik ben een 31-jarige vrouw en mama van 2 kinderen. Bij mijn oudste had ik geen HG, maar bij mijn jongste ben ik erg ziek geweest. Ongeveer een jaar geleden begon de HG. Eerst een beetje misselijk en moe, maar na een paar weken was het weg. Alleen in de 25e week werd ik op zondagavond plotseling ziek. Gewoon de buikgriep dachten we, maar ik kon niks binnen houden tot dinsdagnacht.

Vocht binnenhouden lukt niet

Ik was helemaal op en ik kon zelfs geen vocht binnenhouden. Van een slokje drinken werd ik al ziek, dus heb ik die dinsdagnacht nog aan het infuus gelegen. Ik was erg verdrietig, de dagen erna hield de ellende aan. Mijn huisarts vond het beter om weer aan het infuus te liggen. Nu waren er al wat problemen met mijn leverfunctie, maar na weer een infuus mocht ik naar huis. Bij mijn reguliere controle bij de verloskundige had ik na 3 dagen ketonen 3 Plus. Dus werd ik weer doorgestuurd.

Weer terug naar het ziekenhuis

Ik kon alleen huilen, het was ook zo zwaar: niks binnen kunnen houden, zelfs geen vocht. Toch moest ik de dag erna maar op de poli komen, want ja HG is lastig te bestrijden zei de gynaecoloog en te vaak infuus ook niet goed. De dag erna waren mijn nieren ook bijna uitgevallen met werken, dus heb ik 2 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik dacht: dit kan niet zo nog 15 weken doorgaan, maar dit ging het helaas wel. Gelukkig kon ik na de laatste opname wel ranja, cake, grillworst en beschuit binnenhouden, maar alleen in de ochtend met omeprazol, anders ging het goed mis.

Proberen vol te houden

Zo gingen de weken voorbij; werken ging niet meer, ik was constant moe, misselijk, chagrijnig en ik durfde niet te ver weg. Ik had gelukkig ook goede dagen, dan hield ik nog wat frietjes binnen en was ik dan wat fitter. Ook moest ik nog een cursus doen voor mijn werk. Dat was pittig, maar ik heb er wel veel steun uit gehaald. Want ik kon even van huis en even andere mensen zien dan mijn kleine wereld om mij heen, maar ik bleef nog steeds misselijk en meer moe.

En toen ging het weer mis

Op een gegeven moment ging het weer fout en zat ik huilend aan de telefoon met mijn lieve verloskundige. Misschien was het beter om nutridrink tot me te nemen en eten te laten voor wat het was en ik moet proberen ingeleid te worden met 39 weken. En zo geschiedde: weer gingen de weken door. Ik leefde op nutridrink met thee en beschuit en soms wat anders. Met 39 weken ben ik ingeleid. Ik was zo moe, dat ik het niet meer zag zitten om overtijd te raken en ook mijn energie niveau daalde met de dag. Ik ben nu 4 maanden verder. Kijk terug op een hele zware, verdrietige tijd met veel onbegrip. Na de hyperemesis gravidarum is mijn galblaas verwijderd. Gelukkig ben ik bijna weer de oude. Ik hoop dit nooit meer mee te hoeven maken. Aan de andere kant heb ik ook veel mensen leren kennen, waarvan ik dacht dat het niet echt mijn vrienden waren, maar ondertussen stonden ze wel voor mij klaar, toen ik het nodig had. Ook mijn lieve verloskundige is een topper geweest, ze hadden maar 3 keer eerder zo een zware Hg meegemaakt. Ook vond ik veel steun bij mijn lotgenoten via de besloten praatgroep van Stichting ZEHG. Liefs Tanja”

Wat doet Stichting ZEHG?

Stichting ZEHG heeft verschillende doelstellingen. Ons voornaamste doel is vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum een plek te bieden waar zij zich gehoord en begrepen voelen. Waar zij informatie over hun aandoening kunnen vinden en waar zij ondersteuning en lotgenoten-contact kunnen vinden. Dit doen we onder andere middels een website.

Daarnaast bieden we informatie over zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum aan voor een ieder die hiernaar op zoek is. We zorgen er ook voor dat er meer begrip en awareness komt voor de aandoening zwangerschapsmisselijkheid in het hele spectrum. Dat kan door tijdschriften te benaderen, maar ook door publieksacties op verschillende websites.
Tot slot faciliteren we onderzoek naar zwangerschapsmisselijkheid en hyperemesis gravidarum. We bieden onderzoekers bijvoorbeeld de mogelijkheid hun onderzoek te presenteren en we plaatsen oproepen als er deelnemers worden gezocht voor een onderzoek naar zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum.

Reageer op artikel:
Hyperemesis Gravidarum – extreem misselijk tijdens zwangerschap
Sluiten